Lidské léky? Zvířatům nepatří!

Můj pejsek nebo kočka se necítí dobře, není ve své kůži. Možná ho něco bolí. Možná má i teplotu. Můžu mu dát léky z mé lékárničky?

Dnes si posvítíme na podávání lidských léků našim zvířecím společníkům. Je sice pravda, že i ve veterinární medicíně někdy používáme stejné léky, jako v medicíně lidské, neznamená to ale, že majitel může zvíře samoléčit lidskými léky. Pojďme si vysvětlit, proč.

Co nám říká zákon?

Možná to nevíte, ale veterinární zákon (č. 166/1999 o veterinární péči) stanovuje povinnosti chovatele. Ano, každého chovatele, čili každého, kdo zvíře vlastní nebo se o zvíře stará, byť i dočasně.
Zákon říká, že chovatel je povinen podávat zvířatům léčiva vázaná na předpis veterinárního lékaře, jen podle jeho pokynů. Na předpis veterinárního lékaře jsou vázány i všechny humánní léky, které nedostanete volně v lékárně. Jednoduše řečeno, podáte-li bez veterinárního lékaře zvířeti lidské antibiotikum nebo jiný lék vázaný na předpis, přímo porušujete zákon a hrozí vám pokuta.

Dál tady máme zákon na ochranu zvířat proti týrání, který zase říká, že podávat zvířeti bez souhlasu veterinárního lékaře veterinární léčiva a přípravky (s výjimkou těch, které jsou volně v prodeji, jako např. odčervovací přípravky), se považuje za týrání. Tady je to asi jasné – člověk nemůže podat zvířeti ani veterinární léčiva bez souhlasu veterináře. Takže ne, pokud vám zbyly léky pro vašeho Alíka, tak sousedovic Beníkovi je nesmíte svévolně dát, ani když si myslíte, že má stejný problém!

Jak je to ale s volno prodejnými lidskými léčivy?

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že vám nikdo nemůže říkat, co můžete dělat s léky, které si běžně koupíte v lékárně bez receptu. Ale není to pravda. Musíme si uvědomit, že zvíře není člověk v menším vydání. Pes i kočka (potažmo jiná zvířata) mají odlišný metabolismus, odlišné zastoupení enzymů. Některá léčiva, běžně používaná u lidí i u dětí, můžou u zvířat způsobit závažné problémy až úhyn. A působením takového nepřiměřeného stresu se opět dopouštíte týrání zvířete

Která léčiva jsou pro zvířata nebezpečná?

1. Paracetamol (Acetaminofen)

Paracetamol zná každý. Je to nejznámější lék na teplotu a od bolesti a je běžně dostupný. Pro zvířata, a to obzvlášť pro kočky, je však nebezpečný. Mechanismus účinku je složitý, ale vede k hemolytické anémii (rozpadu červených krvinek) a později až k selhání jater. Pro kočky je toxická už dávka 10 mg na kg, což pro tříkilovou kočku je jedna šestnáctina tablety Paralenu 500. Psy jsou o něco málo odolnější, no i tak je lepší domácí léčbu paracetamolem nezkoušet.

2. Ibuprofen, Diklofenak

Znovu se jedná o léky od bolesti. Jsou velice účinné u lidí, ale u psů a koček vyvolávají zánět trávicího traktu, eroze až vředy žaludku, a ve vyšší dávce pak selhání ledvin. Samotný účinek proti bolesti je přitom nízký. Nikdy proto nedávejte ibuprofen svým mazlíčkům.
Diklofenak se používá ve formě gelů a krémů například od bolesti zad. Tady hrozí největší riziko, že pes přípravek olízne.

3. Vitamin D (Cholekalciferol), antidepresiva (Luoxetin, Sertralin, Amiptriptylin, Klomipramin…), hormonální antikoncepce

S otravami zvířat těmito léky se setkáváme spíš při náhodném pozření, nestává se často, aby majitel sám podal zvířeti léky proti depresi. Stále se ale jedná o nebezpečnou situaci, a pokud k pozření dojde, vyhledejte veterinární pomoc.

Ponaučení je jasné. Pokud má vaše zvíře problém, konzultujte to s vaším veterinářem. Podáváním lidských léků z vlastní vůle nejen že porušíte zákon, ale můžete i vážně zvířeti ublížit

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a reprodukci koní.

Zvířata nám bolest nedokážou říct, jak ji ale poznat?

Bolest nás trápí často, někoho víc, někoho míň. Vezmeme si prášek, jdeme si lehnout, nebo jdeme k doktorovi. Ale co když něco bolí našeho zvířecího miláčka? Snaží se nám to říct, ale my to nevidíme a nutíme ho běhat za míčkem, nebo soutěžit? Jak poznat, že vašeho psa nebo kočku něco bolí? Pár tipů vám řekneme v našem článku.

Balíček pomoci pro Útulek v Táboře

Posíláme pomoc kam jen to jde. A jsme za to neskutečně rádi, navíc když se k nám přidáte i vy. Dnes vám přinášíme informaci o pomoci pro skvělou partu lidí, kteří dělají pro pejsky maximum. Na konci roku 2016 jsme odeslali balíček pomoci Útulku v Táboře a věříme, že pejskům udělal radost.

Kalendáře Psí hvězdy 2017 pomáhají!

Koncem roku 2016 jsme vyhlásili soutěž o umístění fotečky v našem prvním kalendáři Psí hvězdy 2017. Zájem byl velký a my jsme moc rádi, že díky vám všem jsme mohli zaplnit kalendář tolika krásnými fotografiemi. Nákupem kalendáře navíc pomáháte, z každého prodaného kusu věnujeme 50 Kč na pomoc pejskům v nouzi. A to vše díky vám!