Americký stafordšírský teriér

Ochránce a obranář, který potřebuje důslednou výchovu a pevnou ruku vyzrálého chovatele. Aktivní pes, který s vámi půjde do všeho po hlavě a zároveň plemeno milující děti a rodinu, které bojuje s nálepkou nebezpečného psa.

Historie

Americký stafordšírský teriér má předky v anglických buldocích a teriérech. Jejich křížením vznikli jeho nejbližší příbuzní, americký pitbulteriér a anglický stafordšírský bulteriér. Tyto tři druhy psů se velmi často zaměňují, přitom se jedná o tři samostatná plemena psů. Ve třicátých letech byli tito psi šlechtěni pro psí zápasy, následné šlechtění amerického stafordšírského teriéra bylo pro výstavní účely a v roce 1936 byl schválen jako plemeno Americkým klubem chovatelů psů. V roce 1972 bylo plemeno zaregistrováno i FCI, již jako americký stafordšírský teriér. U nás se stali známými až po revoluci v roce 1989.

american-staffordshire-terrier-smilingChování

Toto plemeno, jako řada dalších, bojuje s nálepkou své minulosti. Opak je ale pravdou. Americký stafordšírský teriér je vhodný k dětem a perfektní společník do bytů.

Je odvážný, ochranitelský a výborný obranář. Důležitá je jeho výchova, vyžaduje pevnou ruku zkušenějšího chovatele. Občas je tvrdohlavý a potřebuje disciplínu. Svoji agresivitu neobrací vůči lidem, ale vůči cizím psům. Toto plemeno nemá ve své povaze zakódovanou agresi vůči lidem a je za normálních okolností přátelské i k úplně cizím osobám. Jedná se o aktivní plemeno psa, které je velmi zvídavé a čilé. Miluje svoji rodinu a je oddaným partnerem. Špatně vychovaný americký staford může být ale pro své okolí nebezpečný.

Vzhled

Americký stafordšírský teriér je menší podsaditý až zavalitý pes. Vyzařuje z něho síla a výkonnost. Hlava je klínovitá s širokou lebkou, zřetelnými lícemi a kulatou, silnou tlamou. Oči má tmavé, posazené široko od sebe, bez růžových víček (výjimku tvoří psi s bílou maskou). Uši jsou krátké složené do tvaru listu růže, dnes již nekupírované. Silný krk a mohutné svalnaté plece přecházejí v krátký hřbet, mírně se svažující k zádi. Žebra jsou dobře klenutá, ocas je krátký, nízko posazený, kuželovitě se zužující a dnes již také nekupírovaný. Končetiny jsou silné, dobře osvalené se středně velkými tlapami. Srst má americký staford krátkou a lesklou, drsnou na dotek a hustou.

Americký stafordšírský teriér patří do 3 skupiny – Teriéři, dále do sekce 3 – teriéři typu bull, bez pracovní zkoušky. Výška v kohoutku u psů je obvykle 46 až 48 cm, u fen 43 až 46 cm. Váha feny je 18 až 25 kg a váha psa 23 až 28, často i více kg. Je jednobarevný, nebo skvrnitý, nikdy by však neměl být zcela bílý. Průměrný věk tohoto plemene je 12 let.

Využití

Americký stafordšírský teriér je milý společník, kterého předchází nemilá pověst. Je to aktivní pes, který miluje rodinu a svého pána. Rád sportuje, existuje celá řada speciálních bull sportů, ve kterých vyniká. Není vhodný na ochranu objektů, respekt budí pouze svou mohutnou postavou, ale velké vlohy pro hlídání nemá.

Vanda Nováková

Jarní dávka pomoci pro Psí cestu František

Náš projekt Pomoc pro pejsky z útulku pokračuje a my díky vám můžeme každý měsíc posílat několik balíků pomoci do různých organizací. V březnu jsme odeslali balíček do Psí cesty František a trefili jsme se opravdu do černého…

Barf není pouze maso

Chystáte se na krmení syrovou a přirozenou stravou neboli barfem? Bojíte se náročnosti, že nedodáte psovi veškeré správné vitamíny, které potřebuje? V následujícím článku vám shrneme, co byste měli psovi kromě masa podávat.

Ztráta energie u psa, projev stárnutí nebo skrytý problém?

Beník je jedenáctiletý kokršpaněl žijící na dvorku společně se svou nejlepší kámoškou kočkou. Ve svém věku je už považován za seniora, i když si pořád udržuje dobrou kondici, nehubne, má hezkou srst a nikdy nebyl nemocný. Jen je stále více unavený a nemá chuť si hrát.