Anglický kokršpaněl

Původně lovecký slídič je dnes populárním domácím malíčkem v Evropě a ve všech zemích Britského společenství.

Historie

Od roku 1800 byli používáni k vyhánění zvěře z porostu nebo k plašení. Uznán byl až v roce 1892. Každopádně kokršpaněl, dříve označovaný také jako „ptačí pes“, byl původně lovecký pes, který měl za úkol ptáka vyplašit a nahnat do sítě, nebo do spárů sokola či jestřába. Podle toho, kde plašil, se dělil na vodního a polního.

Chování

maxresdefault-1Přirozeně veselý. Pro jeho pohyb je typické neustále vrtění ocasem. Jemný a přítulný pes, avšak plný života a překypující energií. Je velmi zvědavý a kam se hnete, tam jde s vámi. Rád vítá a olizuje a dokud se sním nepomazlíte, nedá pokoj. Je rád když se něco děje, ale když je sám, dává znát svou nespokojenost. Kokršpaněl je inteligentní a rychle se učí, ale může být i pěkně tvrdohlavý.

Vzhled

Pes má v dospělosti výšku v kohoutku 39 až 41 cm a feny 38 až 39 cm. Váha se pohybuje od 13 do 14,5 kg. Délka od kohoutku ke kořeni ocasu musí být zhruba stejná, jako je kohoutková výška. Srst je hladká s hedvábnými texturami. Zbarvení je různé – jednobarevný, bikolor,trikolor a bělouš. Je to robustní pes, ale velmi lehký a lehce se pohybující. Má celé tělo dobře osvalené. Vyvážená hlava, malá mozkovna a delší čumák.

Využití

Kokršpaněl je lovecké plemeno a zachoval si schopnosti svých předků. Jeho původním posláním je lov pernaté. Ovšem je loveckým plemenem, které je schopno zastat jak práci slídiče, tak částečně práci barváře a honiče. Je ho tedy možné použít pro všestrannou práci v lese, na poli i ve vodě.

Patří do VIII. Skupiny FCI – přinašeči, slídiči, vodní psi.

Julie Partyka

Studuje kynologii v Humpolci a zvířata jsou jejím největším koníčkem.

1470919291_Maso_DFTD (1)

Převoz Sophie do Dreams From the Darkness

Ve čtvrtek 4. srpna 2016 jsme zajistili převoz slepé fenečce Sophii z dočasné péče do Račic.

40087158_xl

Flyball – kolektivní sport s přesností

Dynamika, rychlost, přesnost a týmová spolupráce. To je flyball, dynamický sport pro všechny milovníky míčků.

bar_8409

Kvídovo novoroční předsevzetí

Jeden rok nám končí a další začíná. Můj páníček o tom pořád a pořád mluví. Já bych to jinak ani neřešil, ale tolik jsem slyšel o novoročních předsevzetích, až jsem si předsevzal, že si letos taky nějaké předsevzetí vytvořím.