Anglický kokršpaněl

Původně lovecký slídič je dnes populárním domácím malíčkem v Evropě a ve všech zemích Britského společenství.

Historie

Od roku 1800 byli používáni k vyhánění zvěře z porostu nebo k plašení. Uznán byl až v roce 1892. Každopádně kokršpaněl, dříve označovaný také jako „ptačí pes“, byl původně lovecký pes, který měl za úkol ptáka vyplašit a nahnat do sítě, nebo do spárů sokola či jestřába. Podle toho, kde plašil, se dělil na vodního a polního.

Chování

maxresdefault-1Přirozeně veselý. Pro jeho pohyb je typické neustále vrtění ocasem. Jemný a přítulný pes, avšak plný života a překypující energií. Je velmi zvědavý a kam se hnete, tam jde s vámi. Rád vítá a olizuje a dokud se sním nepomazlíte, nedá pokoj. Je rád když se něco děje, ale když je sám, dává znát svou nespokojenost. Kokršpaněl je inteligentní a rychle se učí, ale může být i pěkně tvrdohlavý.

Vzhled

Pes má v dospělosti výšku v kohoutku 39 až 41 cm a feny 38 až 39 cm. Váha se pohybuje od 13 do 14,5 kg. Délka od kohoutku ke kořeni ocasu musí být zhruba stejná, jako je kohoutková výška. Srst je hladká s hedvábnými texturami. Zbarvení je různé – jednobarevný, bikolor,trikolor a bělouš. Je to robustní pes, ale velmi lehký a lehce se pohybující. Má celé tělo dobře osvalené. Vyvážená hlava, malá mozkovna a delší čumák.

Využití

Kokršpaněl je lovecké plemeno a zachoval si schopnosti svých předků. Jeho původním posláním je lov pernaté. Ovšem je loveckým plemenem, které je schopno zastat jak práci slídiče, tak částečně práci barváře a honiče. Je ho tedy možné použít pro všestrannou práci v lese, na poli i ve vodě.

Patří do VIII. Skupiny FCI – přinašeči, slídiči, vodní psi.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Dva kluci, kteří se naučili, že lidé umí být i přátelé

Příběh dvou pejsků, Jonáše a Matěje, začíná zcela běžně. Jako většina pejsků z Útulku v Táboře neměli snadný start do života a nebýt lidí, kteří se to rozhodli změnit, možná už by dnes ani nebyli mezi námi. Dostali ale novou šanci a my vám dnes povíme jejich příběh.

Aby Vám pes neutíkal

Když psa přivoláváte, postavte se bokem směrem k němu. Zavolejte ho hlasitě ale přátelsky. Nikdo se nebude chtít vracet k někomu, kdo křičí. Chvalte ho okamžitě, co se na vás podívá a dá se do pohybu směrem k vám.

Převoz Igorka do dočasné péče

V pátek 29. června 2016 jsme zajistili převoz Jezevčíkům v nouzi jezevčíka Igorka.