Anglický kokršpaněl

Původně lovecký slídič je dnes populárním domácím malíčkem v Evropě a ve všech zemích Britského společenství.

Historie

Od roku 1800 byli používáni k vyhánění zvěře z porostu nebo k plašení. Uznán byl až v roce 1892. Každopádně kokršpaněl, dříve označovaný také jako „ptačí pes“, byl původně lovecký pes, který měl za úkol ptáka vyplašit a nahnat do sítě, nebo do spárů sokola či jestřába. Podle toho, kde plašil, se dělil na vodního a polního.

Chování

maxresdefault-1Přirozeně veselý. Pro jeho pohyb je typické neustále vrtění ocasem. Jemný a přítulný pes, avšak plný života a překypující energií. Je velmi zvědavý a kam se hnete, tam jde s vámi. Rád vítá a olizuje a dokud se sním nepomazlíte, nedá pokoj. Je rád když se něco děje, ale když je sám, dává znát svou nespokojenost. Kokršpaněl je inteligentní a rychle se učí, ale může být i pěkně tvrdohlavý.

Vzhled

Pes má v dospělosti výšku v kohoutku 39 až 41 cm a feny 38 až 39 cm. Váha se pohybuje od 13 do 14,5 kg. Délka od kohoutku ke kořeni ocasu musí být zhruba stejná, jako je kohoutková výška. Srst je hladká s hedvábnými texturami. Zbarvení je různé – jednobarevný, bikolor,trikolor a bělouš. Je to robustní pes, ale velmi lehký a lehce se pohybující. Má celé tělo dobře osvalené. Vyvážená hlava, malá mozkovna a delší čumák.

Využití

Kokršpaněl je lovecké plemeno a zachoval si schopnosti svých předků. Jeho původním posláním je lov pernaté. Ovšem je loveckým plemenem, které je schopno zastat jak práci slídiče, tak částečně práci barváře a honiče. Je ho tedy možné použít pro všestrannou práci v lese, na poli i ve vodě.

Patří do VIII. Skupiny FCI – přinašeči, slídiči, vodní psi.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Pomoc pro kočičky a buldočky

Pondělí je pro nás všechny hektický den. V pondělí také řešíme naléhavé pomoci, které se k nám přes víkend dostanou. Dnes jsme odeslali hned dva balíčky pomoci pro naše placaté kamarády ze Sdružení Buldočí naděje a druhý balíček pro kočičky do Kočičí oázy v Holubicích.

Tlapky a drápky, aneb když pejsek stárne

Ve stárnoucím organismu dochází k mnoha degenerativním změnám. Buňky a tkáně neregenerují tak jako „za mlada“, imunita je oslabena a tělo celkově pomalu chřadne. Tyto změny a jejich dopady se mohou mimo jiné projevit také na tlapkách a drápech.

Den se značkou N&D

Ve čtvrtek 30.11. 2017 jsme pro vás v naší kamenné prodejně v Brně připravili speciální akci! Zajímá vás více podrobností? Přijďte si užít odpoledne plné Itálie se značkou krmiv N&D.