Aujezskyho choroba, strašák číhající v lese

Je období podzimu a milovníci lesa si užívají společně se svými psími kamarády konec roku. Lovecká sezóna je v plném proudu a s tím přichází i zvýšené riziko některých onemocnění.

Apatie, zimomřivost a strach

Aujezskyho choroba je nebezpečná nákaza přenosná na více druhů zvířat, přičemž prase je považováno za jediného přirozeného hostitele, které je schopno přežít infekci.

Nákaza je rozšířena takřka celosvětově a je přenosná na skot, kozy, ovce, králíky, kočky a především na psy, kteří jsou k infekci nejvíce vnímavý. Člověk obecně vnímavý není.

Jedná se o virové infekční onemocněný jehož původcem je Herpesvirus. Napadá nervovou soustavu a dýchací ustrojí, proto je také často označována jako Pseudorabies (pseudovzteklina). Příznaky jsou většinou akutní, zvířata odmítají potravu, objevuje se apatie, zježená srst, zimomřivost a vystrašený výraz. Infekce často probíhá bez zvýšené teploty. Obvyklým příznakem je výrazná svědivost lokalizovaná nejčastěji na hlavu, případně krk a hrudník. Kvůli intenzivnímu škrábání mohou mít postižená zvířata odřeniny na kůži až do krve. Často se objevuje také zvýšené olizování a slinění v důsledku paralýzy hltanu a omezeného polykání. Mohou se objevovat i příznaky zánětu mozku a mozkomíšních blan jako jsou nereagující zorničky, záškuby a třes čelistí.

Opravdový strašák

Inkubační doba je obvykle 2-5 dní, výjimečně a 3 týdny. Onemocnění lze diagnostikovat na základě podrobných anamnestických údajů a klinických příznaků. Terapie zatím není známa, můžeme aplikovat pouze podpůrnou léčbu. Nakažení psi i kočky obvykle hynou do několika dnů následkem úplného vyčerpání.

V zevním prostředí je virus poměrně odolný a přežívá v teplotách kolem bodu mrazu i několik týdnů.

Kdo je nejvíce ohrožen a jak je možné nákaze předejít?

Nejvíce náchylnou skupinou jsou lovečtí psi, kteří se dostanou do přímého kontaktu s divokými prasaty. Právě ta, černá zvěř, je největším rezervoárem viru této choroby. Přenos je možný přímým kontaktem se zvěří, požíráním infikovaného masa z uhynulých nebo zastřelených prasat a také zkrmováním nevařených prasečích odpadů.

V chovech domácích prasat se virus díky ozdravovacímu programu ukončenému v roce 1987 nevyskytuje.

U divokých prasat se před zpracováním provádí serologické vyšetření. Z dosavadních výsledků je známo, že výskyt Aujezskyho choroby je plošně v celé České republice asi u 30% divokým prasat. Jediným účinným způsobem jak nákaze předejít byla v minulosti úspěšná vakcinace. Ta byla však od ukončení ozdravovacího programu zakázána.

V současné době se s ohledem na sporadický výskyt u loveckých psů diskutuje o jejich preventivní vakcinaci. Bylo učiněno několik pokusů použít pro psy inaktivovanou vakcínu určenou pro prasata. Bohužel zkušenosti s touto vakcinací byly negativní, protože postvakcinační reakce vedly až k úhynům zvířat.

Výzkumy nadále pokračují nicméně v současné době nemáme na území EU vhodnou vakcínu pro vakcinaci psů. Riziko infekce psa není velké, přesto by se majitelé psů měli mít v lese na pozoru, jelikož zcela vyloučit ho nelze. Hlavní prevencí je omezit kontakt psů s divokými prasaty a nekrmit psy syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka.

Doporučujeme pohybovat se psem po vyznačených cestách, kde je riziko střetu s divokým prasetem nižší a mít psa na vodítku nebo pod stálých dohledem. Vyhnete se tak i případnému konfliktu s lesní stráží v honitbě. Více o lovecké sezóně se dočtete v článku Lovecká sezóna je v plném proudu.

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a koně.

4 dogs sitting in one spot and look for photographers high holding some fine reward in the hands, Weiwinkel recording.

Hájit práva zvířat a měnit věci k lepšímu, takové je poslání Nadace na ochranu zvířat

Žijeme se zvířaty v harmonii a rovnováze, na kterou v dnešní uspěchané době zapomínáme. Existují lidé, kteří chtějí tuto jemnou linii zachovat a pro zvířata dělají opravdu vše se srdcem na správném místě. Představujeme vám Nadaci na ochranu zvířat.

17092462_10208139292575303_750020921_n

Společně zahříváme zvířátka v útulcích!

V lednu jsme vás požádali o pomoc. Letošní zima byla opravdu velmi dlouhá a náročná. Hlavně pro ty, kteří jsou celý den venku – pro zvířátka v útulcích. Ještě v průběhu února jste k nám nosili deky, povlečení a také dřevitou vlnu. Poslední únorový týden jsme odeslali poslední dary, které jsme u nás měli.

7037423_l

Život s epilepsií

Záchvaty, nekontrolovatelný třes, pěna u tlamy i nevědomí. Začátek problému, který veterinář označí jedním nemilosrdným slovem – epilepsie. Nepodceňujte ani drobné příznaky.