Barf není pouze maso

Chystáte se na krmení syrovou a přirozenou stravou neboli barfem? Bojíte se náročnosti, že nedodáte psovi veškeré správné vitamíny, které potřebuje? V následujícím článku vám shrneme, co byste měli psovi kromě masa podávat.

Přílohy

Kromě syrového masa by v každé krmné dávce měly mít třetinový podíl nemasové přílohy. Nejčastěji to bývá zelenina a ovoce. Aby jí pes nejlépe strávil, doporučuje se jí namixovat a do masa zamíchat. Pro snazší balíčkování a přípravu existují sušené směsi zeleniny a ovoce, případně zamražené již nakrájené ovoce i zelenina. Dávat můžete téměř vše sezonní, jablka, zelí, špenát, mrkev, řepu…

Další přílohou mohou být obiloviny. Dalo by se říci, že se přidávají na „ztloustnutí“. Obvykle totiž obsahují mnoho snadno stravitelných sacharidů. Mezi ně se počítají ovesné vločky, těstoviny, případně naopak dietní rýže. Obiloviny ovšem nejsou v krmné dávce nutné a ne všichni psi je dobře tráví.

Oleje

Při nakupování pro psí kuchyň člověka často mate velké množství olejů na trhu, pokusíme se vám je přiblížit. Základní složkou je olej rybí. Nejčastěji se používá lososový. Je dobré ho psovi dát alespoň jednou týdně, protože se mu tím doplní zásoby omega 3 mastných kyselin. V případě, že krmíte i rybím masem, není tento olej potřeba. Náhražkou za rybí složku může být lněný olej. Složení má velmi podobné a je řešením v případě, že váš pes ryby nebo jejich olej nesní.

Třetím nejčastěji prodávaným olejem je ostropestřecový. Ten není nutné podávat při běžném krmení, ale hodí se k detoxikaci organismu, protože posiluje imunitu a čistí tělo. Pokud ho psovi naordinujete dvakrát do roka, nejlépe na jaře a na podzim, nic tím nezkazíte. Existuje i v práškové formě, nejen v oleji.

Vitamíny, další složky

Trochu všelékem jsou pivovarské kvasnice, které mají plno pozitivních účinků. Primárně podporují kvalitní kůži a lesklou zdravou srst. Navíc pivovarské kvasnice jsou lehce smradlavou složkou, a říká se, že klíšťata jejich pach ze srsti cítí a tak je to přírodní ochrana před těmito parazity. Kvasnice také podporují trávení, proto je dobré je přidávat do žrádla špatně živeným psům. Obdobou kvasnic je pangamin.

Mořská řasa kelpa je oblíbenou přísadou krmné dávky starších psů. Má dobrý vliv na kvalitu zubní skloviny, po jejím užívání se zuby lépe čistí. Může tak částečně zamezit pořádnému zubnímu kameni. V případě problémů se zubama ji podávejte klidně i mladým zvířatům.

Vitamín C může pomoci především v chladných období v roce, kdy jsou psi náchylnější na psincový kašel. Nic nezkazíte, budete-li mu na podporu imunity podávat například šípek nebo jitrocelový sirup.

Doplňky na podporu kloubů

Roboran by neměl chybět majitelům štěňat a psů ve vývoji. Pomáhá růstu chrupavek a kloubů. Stejně důležitý je i kolagen. Udržuje psa v dobré zdravotní kondici a je důležitý pro psí sportovce, mláďata i seniory. Kolagen můžete psovi dodat například ve vepřovém sulcu (ale v upravené receptuře pro psa, bez koření či soli), případně často podávat syrové vepřové uši a kůži. Pro snazší podávání a přípravu existuje přímo v prodejně v hydrolyzované podobě prášku.

Směsi

Pokud se i přes nastudování veškerých informací doplňků obáváte, můžete využít již namíchané směsi přímo pro barf. Obsahují vyvážený poměr většiny doplňků stačí vám dodržovat pouze dávkování na obalu podle vašeho psa. Výhodou je snadné podání, nevýhodou může být, že nemáte možnost podávat psovi pouze tu složku, kterou potřebuje, ale rovnou kombinaci všech.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Kostřičky z Březolup / Dočasky.cz

Organizace Dočasky.cz v červenci zachránila smečku 6 psů od nezodpovědné majitelky před vyhladověním!

Akutní pomoc pro Jezevčíky v nouzi

Našim hlavním cílem je pomáhat pejskům, kteří to potřebují. Víme, že se k nám chcete přidat a že chcete pomáhat s námi. Díky našemu E-shopu můžete zakoupit potřebné věci pejskům z útulku a my jim je zdarma zašleme. Pokud nám organizace sama napíše, že potřebují věci akutně, nečekáme a odesíláme jim balíček hned. Třeba hned ze začátku nového roku JVN.

Pomoc pejskům z kamenické množírny

Reagovali jsme na prosby našich partnerských útulků, které nutně potřebovaly krmení a hygienické potřeby pro pejsky zachráněné z množírny v Kamenici nad Lipou. V množírně bylo v otřesných podmínkách nalezeno přes 200 zanedbaných psů moderních a malých plemen.