Bavorský barvář

Tento velmi málo štěkající pejsek je doma velmi klidný, přátelský a poslušný. Je to velice citlivý pes silně závislý na rodině a svém pánovi – život v kotci je pro něj nesnesitelný.

Historie

20100904-is3y2505Bavorský barvář vznikl zkřížením Hannoverského barváře a Německého brakýře v Bavorských alpách. Vždy to byl lovecký pes, jehož úkolem bylo ulovenou či poraněnou zvěř vystopovat, unavit nebo rovnou donést lovci. Dnes se k tomuto účelu stále hojně využívá. S jejich pomocí je lovena převážně vysoká zvěř a až donedávna s nimi byli na Slovensku naháněni medvědi.

Patří do VI. Skupiny FCI – honiči, barváři a plemena příbuzná.

Chování

Pokud si Bavorský barvář navykne, snese s ostatními psy i jinými zvířaty. K dětem a cizím lidem je velice nedůvěřivý. Je to sebejistý, poslušný a nebojácný pes, není plachý, ani agresivní. Bavorský horský barvář potřebuje pracovat v těsné blízkosti svého majitele a maximálně projevit svoje lovecké schopnosti.

Vzhled

U fen je výška 44-48 cm a u psů 47-52 cm. Váha se pohybuje od 39 do 50 kg. Je to lehký, velmi pohyblivý a svalnatý pes. Zbarvení je od všech odstínů hnědé od žluté až po temně červenohnědou barvu. Z dalších barev je povolen pouze malý bílý znak na hrudi. Základní zbarvení je nejintenzivnější na hřbetě, čenich a uši jsou černé. Srst je rovná a přiléhavá, středně drsná a málo lesklá. Na uších je jemnější. Barvář je postaven na ne příliš vysokých nohách. Ocas je nesený vodorovně nebo šikmo spuštěný k zádi.

Využití

Dnes je využíván jako lovecký pes a společník. Také se využívá na dosled spárkaté zvěře, kdy vyhledávají postřelenou či ulovenou zvěř jako třeba jelena, daňka, srnce nebo divokého kance.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Nejčastější kožní parazité koček

Mezi nejčastější kožní parazitózy u koček patří v našich klimatických podmínkách  především zablešení, otodektový (ušní) svrab, zaklíštění a cheyletielóza.

Užívejte s pejsky Štědrý den, ale pozor na otravu!

Vánoce jsou svátky míru, lásky, radosti a hlavně klidu. Proto si najděte chvilku v tomto Vánočním shonu k přečtení krátkého článku o případných rizicích podávání pochutin od Vánočního stolu Vašemu pejskovi. Na štědrovečerní tabuli a před Vánočním stromečkem se nachází spousty nebezpečných látek pro Vašeho pejska. Pojďme si o nich říci něco blíže.

Zveme Vás do Prahy na Festival zvířat!

Skvělá akce pro všechny milovníky zvířat proběhne již tento víkend 1.-2. října na výstavišti v Praze – Holešovivích a my si ji nenecháme ujít. Přidejte se i Vy! Na co se můžete těšit?  Po celý víkend bude připraven opravdu pestrý program.