Bavorský barvář

Tento velmi málo štěkající pejsek je doma velmi klidný, přátelský a poslušný. Je to velice citlivý pes silně závislý na rodině a svém pánovi – život v kotci je pro něj nesnesitelný.

Historie

20100904-is3y2505Bavorský barvář vznikl zkřížením Hannoverského barváře a Německého brakýře v Bavorských alpách. Vždy to byl lovecký pes, jehož úkolem bylo ulovenou či poraněnou zvěř vystopovat, unavit nebo rovnou donést lovci. Dnes se k tomuto účelu stále hojně využívá. S jejich pomocí je lovena převážně vysoká zvěř a až donedávna s nimi byli na Slovensku naháněni medvědi.

Patří do VI. Skupiny FCI – honiči, barváři a plemena příbuzná.

Chování

Pokud si Bavorský barvář navykne, snese s ostatními psy i jinými zvířaty. K dětem a cizím lidem je velice nedůvěřivý. Je to sebejistý, poslušný a nebojácný pes, není plachý, ani agresivní. Bavorský horský barvář potřebuje pracovat v těsné blízkosti svého majitele a maximálně projevit svoje lovecké schopnosti.

Vzhled

U fen je výška 44-48 cm a u psů 47-52 cm. Váha se pohybuje od 39 do 50 kg. Je to lehký, velmi pohyblivý a svalnatý pes. Zbarvení je od všech odstínů hnědé od žluté až po temně červenohnědou barvu. Z dalších barev je povolen pouze malý bílý znak na hrudi. Základní zbarvení je nejintenzivnější na hřbetě, čenich a uši jsou černé. Srst je rovná a přiléhavá, středně drsná a málo lesklá. Na uších je jemnější. Barvář je postaven na ne příliš vysokých nohách. Ocas je nesený vodorovně nebo šikmo spuštěný k zádi.

Využití

Dnes je využíván jako lovecký pes a společník. Také se využívá na dosled spárkaté zvěře, kdy vyhledávají postřelenou či ulovenou zvěř jako třeba jelena, daňka, srnce nebo divokého kance.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Květnová pomoc pro Františka, Dejte nám šanci a Rusell Rescue

Květnové balíčky s pomocí od našich milých zákazníků putují do Psí cesta František , Dejte nám šanci a Russell Rescue .

Elektronický obojek pro psa s handicapem

V poslednom čase sa stále častejšie stretávame s najrôznejšími diskusiami ohľadne  využitia elektronických obojkov pre výcvik psov. Nič ale nieje čierne nebo biele!

Kostřičky z Březolup / Dočasky.cz

Organizace Dočasky.cz v červenci zachránila smečku 6 psů od nezodpovědné majitelky před vyhladověním!