Bavorský barvář

Tento velmi málo štěkající pejsek je doma velmi klidný, přátelský a poslušný. Je to velice citlivý pes silně závislý na rodině a svém pánovi – život v kotci je pro něj nesnesitelný.

Historie

20100904-is3y2505Bavorský barvář vznikl zkřížením Hannoverského barváře a Německého brakýře v Bavorských alpách. Vždy to byl lovecký pes, jehož úkolem bylo ulovenou či poraněnou zvěř vystopovat, unavit nebo rovnou donést lovci. Dnes se k tomuto účelu stále hojně využívá. S jejich pomocí je lovena převážně vysoká zvěř a až donedávna s nimi byli na Slovensku naháněni medvědi.

Patří do VI. Skupiny FCI – honiči, barváři a plemena příbuzná.

Chování

Pokud si Bavorský barvář navykne, snese s ostatními psy i jinými zvířaty. K dětem a cizím lidem je velice nedůvěřivý. Je to sebejistý, poslušný a nebojácný pes, není plachý, ani agresivní. Bavorský horský barvář potřebuje pracovat v těsné blízkosti svého majitele a maximálně projevit svoje lovecké schopnosti.

Vzhled

U fen je výška 44-48 cm a u psů 47-52 cm. Váha se pohybuje od 39 do 50 kg. Je to lehký, velmi pohyblivý a svalnatý pes. Zbarvení je od všech odstínů hnědé od žluté až po temně červenohnědou barvu. Z dalších barev je povolen pouze malý bílý znak na hrudi. Základní zbarvení je nejintenzivnější na hřbetě, čenich a uši jsou černé. Srst je rovná a přiléhavá, středně drsná a málo lesklá. Na uších je jemnější. Barvář je postaven na ne příliš vysokých nohách. Ocas je nesený vodorovně nebo šikmo spuštěný k zádi.

Využití

Dnes je využíván jako lovecký pes a společník. Také se využívá na dosled spárkaté zvěře, kdy vyhledávají postřelenou či ulovenou zvěř jako třeba jelena, daňka, srnce nebo divokého kance.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Pomáháte s námi! Předvánoční pomoc útulkům je na cestě.

Znovu děkujeme všem našim úžasným zákazníkům za jejich pomoc. Balíčky dnes odesíláme do šesti partnerských útulků!

Bezpečné cestování se psem v autě

Jezdíte se svým psem často autem? Berte ohled nejen na své, ale také na jeho bezpečí. Poradíme vám, jak se vyhnout pokutě a dovést psa i sebe vždy v pořádku do cíle.

Pomáháte s námi! Tentokrát pomoc letí do útulku Jimlín

Děkujeme Psí park Brno, paní Petře Marečkové za uspořádání sbírky pro útulky. Děkujeme všem, kteří přinesli textil, hračky něco dobrého pro pejsky na zub a jiné potřebné věci. Dále děkujeme zákazníkovi z naší kamenné prodejny v Brně Juliánově, který 12.6.2017 zakoupil krmivo pro psy z útulku v hodnotě 800,- korun.