Berete psovi věci od pusy? Co u něho tak podporujete?

Chcete jít na procházku a pes si kouše svoji oblíbenou kostičku. Rozhodnete se, že mu ji vezmete, aby si s odchodem pospíšil. Lidé někdy i schválně berou psovi věci od tlamy, prý aby si pes zvykal a neměl tendenci si tak věci bránit. Jenže je to právě naopak. Když mu budete věci brát, budete podporovat takové chování psa, kdy si bude jídlo a hračky chránit.

Je to stejné jako s lidmi. Zkuste manželovi vzít během oběda jídlo od pusy nebo malé dceři vzít z nenadání kostky při hraní, když si staví věž. Reakce bude stejná jako u psa. Manžel i dcera začnou protestovat a prát se s vámi o své jídlo a hračku. Takové chování je tedy jen přirozenou reakcí na danou situaci, jak u lidí tak i zvířat, akorát pes to řekne po jeho, vycení zuby.

Jak řešit situace, když potřebujete, aby přestal něco kousat?

Psovi jde jednoduše něco vzít tak, že se odpoutá jeho pozornost na něco jiného – na něco mňamkovského nebo něco zajímavého. Můžete zašustit sáčkem nebo zmuchlat papír, nalákat ho jinam na neodolatelnou dobrotu z ruky nebo rozhodit někde, aby to viděl, několik pamlsků na zem. Na každého platí něco jiného a jde o získání času. Věc pak lze odebrat, když u ní není a ani není na ni soustředěn. Psovi se berou věci přímo od tlamy jen v nejnutnějších situacích, když by mu šlo o život.

dog-21Jak napomoci tomu, aby byl sociální i při jídle?

I další výchovou a přístupem se u psa můžete vyvarovat chování, kdy si bude něco bránit. V první řadě je potřeba zabezpečit, aby pejsek jako štěně měl pravidelně a dostatek jídla. Je důležité, aby tak nikdy nehladověl. V takto malé bytosti tato negativní zkušenost může zanechat trauma.

Dospělý pes by měl dostávat najíst aspoň 2× denně. Jedno jídlo z toho by mělo být tak velké, aby psa plně zasytilo. Žádné požadavky ani kontrola psa během jídla nejsou na místě. Pes je tak při jídle nerušený. Jestli jsou lidé blízko nebo dále nezáleží, důležité je, že ho nechají v klidu.

Pes se nejlépe naučí dělit s ostatními psy, pokud bude zvyklý s nimi společně jíst a to zejména, když je jídla dostatek. Pokud máte doma více psů a chcete jim dát kosti na kousání, dejte jim více kostí než je psů. Pokud je pes vyrovnaný, nemá potřebu druhému něco brát.

Milli Kapounová

Příběhy se šťastným koncem, aneb dostali druhou životní šanci!

Útulek by měl být pro pejska pouze přechodnou stanicí, než najde nový domov. První měsíce s novým pejskem z útulku nemusí být vůbec snadné, často vyžadují více než jen velké množství lásky a tolerance. Ale stojí to za to! Dnes pro vás máme tři osudy pejsků, kteří se dočkali svého milovaného domova.

Vybíráte plemeno psa a zajímá vás, jak je na tom s inteligencí? Podívejte se!

Plemena psů lze sestavit do celé řady tabulek podle různých kritérií. Vědci na základě rozsáhlé studie sestavili žebříček 141 plemen psů podle jejich inteligence. Testovali různé druhy inteligence a vliv na učení při tréninku. Jak to dopadlo?

Jak psi snášejí vedro?

Už několik dní si venku užíváme velmi teplého počasí.  Vysoké teploty ale můžou psovi i ublížit, pokud se o něj dostatečně nepostaráte. Sepsali jsme vám pár rad, čeho si všímat, aby se pes nepřehřál.