Berete psovi věci od pusy? Co u něho tak podporujete?

Chcete jít na procházku a pes si kouše svoji oblíbenou kostičku. Rozhodnete se, že mu ji vezmete, aby si s odchodem pospíšil. Lidé někdy i schválně berou psovi věci od tlamy, prý aby si pes zvykal a neměl tendenci si tak věci bránit. Jenže je to právě naopak. Když mu budete věci brát, budete podporovat takové chování psa, kdy si bude jídlo a hračky chránit.

Je to stejné jako s lidmi. Zkuste manželovi vzít během oběda jídlo od pusy nebo malé dceři vzít z nenadání kostky při hraní, když si staví věž. Reakce bude stejná jako u psa. Manžel i dcera začnou protestovat a prát se s vámi o své jídlo a hračku. Takové chování je tedy jen přirozenou reakcí na danou situaci, jak u lidí tak i zvířat, akorát pes to řekne po jeho, vycení zuby.

Jak řešit situace, když potřebujete, aby přestal něco kousat?

Psovi jde jednoduše něco vzít tak, že se odpoutá jeho pozornost na něco jiného – na něco mňamkovského nebo něco zajímavého. Můžete zašustit sáčkem nebo zmuchlat papír, nalákat ho jinam na neodolatelnou dobrotu z ruky nebo rozhodit někde, aby to viděl, několik pamlsků na zem. Na každého platí něco jiného a jde o získání času. Věc pak lze odebrat, když u ní není a ani není na ni soustředěn. Psovi se berou věci přímo od tlamy jen v nejnutnějších situacích, když by mu šlo o život.

dog-21Jak napomoci tomu, aby byl sociální i při jídle?

I další výchovou a přístupem se u psa můžete vyvarovat chování, kdy si bude něco bránit. V první řadě je potřeba zabezpečit, aby pejsek jako štěně měl pravidelně a dostatek jídla. Je důležité, aby tak nikdy nehladověl. V takto malé bytosti tato negativní zkušenost může zanechat trauma.

Dospělý pes by měl dostávat najíst aspoň 2× denně. Jedno jídlo z toho by mělo být tak velké, aby psa plně zasytilo. Žádné požadavky ani kontrola psa během jídla nejsou na místě. Pes je tak při jídle nerušený. Jestli jsou lidé blízko nebo dále nezáleží, důležité je, že ho nechají v klidu.

Pes se nejlépe naučí dělit s ostatními psy, pokud bude zvyklý s nimi společně jíst a to zejména, když je jídla dostatek. Pokud máte doma více psů a chcete jim dát kosti na kousání, dejte jim více kostí než je psů. Pokud je pes vyrovnaný, nemá potřebu druhému něco brát.

Hurá na Herolfest s Psí hvězdou!

Již tento víkend 24.-25.9 2016 proběhne v Herolticích nedaleko Brna akce s názvem Herolfest, na které nemůžeme chybět.

Říjnová materiální pomoc pro útulky

Díky našim milým zákaznicím jsme mohli odeslat pomoc pro tři útulky – Útulek Tibet , Útulek Přerov a Dejte nám šanci, z.s. v celkové hodnotě 760,-Kč. Předali jsme také spoustu plyšáků a použitý textil, který může útulek Tibet využít v pořádaném prosincovém bazárku. Děkujeme paní Lucii N. a paní Vieře V. a dalším za materiální dary a plyšové hračky.

Srpnová materiální pomoc pro Depozitum Beruška

Děkujeme naší milé zákaznici paní Vandě V. z Hradce Králové za zakoupenou materiální pomoc pro pejsky. Dále děkujeme naší zákaznici, která do kamenné prodejny Psí hvězdy v Brně- Juliánově přinesla balení granulí značky Acana.