Bezpečné cestování se psem v autě

Jezdíte se svým psem často autem? Berte ohled nejen na své, ale také na jeho bezpečí. Poradíme vám, jak se vyhnout pokutě a dovést psa i sebe vždy v pořádku do cíle.

Pes pán auta? Ne!

Pokud si i váš mazlíček oblíbil jízdu na předním sedadle nebo veselé dovádění na zadních sedačkách, je ten pravý čas jej to odnaučit. Myslete na svoji bezpečnost i na život pejska. Chvilka nepozornosti, skřípění brzd a následný náraz můžou mít fatální důsledky nejen pro Vás, ale také pro Vašeho nijak nechráněného kamaráda.

Hurá do kufru!

Nejvíce pohodlí poskytují pejskovi majitelé vozu combi, jehož zavazadlový prostor je dostatečně velký. Při zabezpečování auta záleží samozřejmě i na vašich finančních možnostech. Levnější variantou je bezesporu síť, která je však vyráběna v univerzálních velikostech a vy tak strávíte více času správným umisťováním. Nezapomeňte ji správně napnout a připevnit ke krajům. Síť musí udržet nejen váhu psa, ale i sílu způsobenou případným nárazem.

Dražší variantou je pevná mříž. Ta je vyráběna přímo pro daný typ vozidla a její cena se může vyšplhat až do řádů několika desítek tisíc korun. Máte v plánu pořídit si nové auto? Pak myslete i na svého miláčka a pořiďte si přímo upravenou verzi vozidla se zabudovanou mříží.

V kufru auta je důležité vozit pouze psa. Přijdete sice o zavazadlový prostor, ale zajistíte psovi bezpečí. Volně položené předměty mohou psa zranit. Pokud potřebujete v kufru něco nutného vozit, zajistěte předměty proti pohybu a umožněte psovi si pohodlně lehnout.

Bezpečně na zadním sedadle

Máte doma malého psa, který by se nejspíš v kufru u auta ztratil? Pak vsaďte na přepravky či přenosné klece. Pozor! Ani v tomto případě byste si neměli nechávat pejska na klíně. Přepravku umístěte na zadní sedačku a připevněte pásem. Jen takhle bude Váš kamarád v bezpečí a nehrozí mu poranění vystřeleným airbagem.

Zvykejte pejska na klec už od štěněte. Mladý pejsek se v ní cestovat velmi brzy a bude ji brát jako svoji boudu. Důležité je zvolit správnou velikost a nosnost. S výběrem se obraťte na prodejce chovatelských potřeb, rádi Vám s výběrem poradí.

Postroj a bezpečnostní pás

Nechcete svého pejska nikam zavírat? Pak existuje ještě jedna možnost. Pořiďte mu speciální postroj, který se upíná do bezpečnostních pásů auta. Tuto vymoženost pořídíte už od necelých 200 Kč. Vždy myslete na to, že postroj nesmí psa nijak omezovat a musí mu umožnit si pohodlně lehnout.

Vanda Nováková

Pasení – potřeba i zábava

„Když spojíte člověka, které má chuť něčeho dosáhnout a psa, který vám k tomu může pomoci, vznikne něco neobvyklého. Pasení je vášeň, sport a neskutečná zábava pro psa i majitele. Musíte ovšem myslet jako jeden!” říká majitelka psa, která objevuje kouzla pasení se svou milovanou border kolií.

Bígl

Je lovecké plemeno menšího vzrůstu a hnědobílé barvy vhodné do rodin i na jakékoliv sporty. Je těžké ho vychovat, protože má na všechno svoji hlavu. Temperamentní pejsek, který potřebuje pohyb a pevnou ruku.

Německý špic

Velice energický, ostražitý, hravý a mimořádně učenlivý pejsek. Je nedůvěřivý k jiným lidem, a proto je ideálním hlídačem do domů a zahrad.