Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.

Historie

Plemeno pochází v Velké Británie, z hraničních oblastí mezi Anglií a Skotskem nazávané Border country. Přímým předkem dnešních borderek je pes Old Hemp, který se narodil v roce 1893. Po matce zdědil vlohy popasení a silné oko, kterým perfektně hypnotizovala stádo. Otcem byl nádherný trikolorní pes s výbornou povahou. Old Hemp si rychle získal oblibu mezi chovateli a jeho linie vykazovala kvalitní a extrémně pracovité psy.

Od roku 1906 funguje Mezinárodní organizace ovčáckých psů (ISDS) se sídlem ve Velké Británii. Na rozdíl od jiných plemen tato organizace neřeší chov plemene, ale umožňuje registraci pracovních border kolií za splnění přesně daných podmínek. U nás funguje Klub pracovních ovčáckých psů České republiky KPOP ČR.

Chování

Borderky jsou živé, pozorné a obratné plemeno, které potřebuje hodně pohybu. Díky pěstěným a velmi důležitým vlohům k pasení jsou inteligentní a učenlivé. S ostatními psy nemají zpravidla problém, ale je potřeba je socializovat už od štěněte. Svému pánovi je plně oddaná a ke člověku velmi silně přilne. Touží po práci a po hře, kterou jim musí majitel k jejich štěstí dopřát. Nejde na ně jít hrubě, nátlakem a násilím. Při takovém chování se stáhnou a bojí se.

Jedná se o velmi dobře vycvičitelného psa, který chápe i jemné povely a při pravidelném výcviku je u něj poslušnost bezproblémová. Jsou ideálním plemenem do rodin s dětmi, které žijí aktivním životem.

Vzhled

1-facethreequartersBorder kolie jsou středního vzrůstu a střední stavby těla. Psi mají výšku dle standartu 47,5 – 55 cm, feny pak 45 – 53,5 cm. Váha psů i fen se pohybuje v rozmezí 13,5  až 22,5 kg. Přípustné jsou všechny barevné kombinace, nesmí ovšem převládat bílá barva. Nejčastější je černá s bílými znaky, nejčastější je límec, ponožky, bílé břicho a lysina. V pracovních chovech, které jsou registrované pod ISDS, barva nehraje žádnou roli, zde je zásadní jak jedinec pracuje. Dle FCI se řadí do 1 skupiny ovčáckých a honáckých psů, sekce 1 Ovčáci.

Využití

Jak jsme se již zmínili, jedná se o pracovního psa číslo jedna. Border kolie potřebují dostatek pohybu a aktivní využití, není to rozhodně gaučový povaleč. Nejčastěji mají vlohy pro pasení a práci s ovcemi. Prakticky se narodili pro agility, flyball a také pro svoji snadnou cvičitelnost jsou ideální na dogdancing. S border kolií získáte aktivního psa, který s vámi bude rád sdílet každou aktivitu.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Jaká jsou TOP plemena v Česku?

Plemen psů je nespočet. Jedni jsou menší, druzí jsou větší, třetí zase ušatí. Každý pejsek je bez ohledu na plemeno jedinečný a pro svého páníčka ten nejlepší. Která plemena se u nás těší oblibě a která jsou naopak méně oblíbená?

Starostlivost o psí důchodce II.

Navážeme na článek z minulého týdne a povíme si pár základních věcí o výživě psího důchodce.Kvalitná a adekvátna výživa môže významne pomôcť v prevencii najčastejších príčin smrti – nádorov, ochorení srdca a ochorení obličiek, ale tiež zlepšiť kvalitu života ovplyvnením napríklad degeneratívnych ochorení kĺbov.

Vánoční balíček pro ForDogs z.s.

Děkujeme všem, kteří se zapojili do prvního měsíce našeho projektu Vánoce pro pejsky z útulku. Díky Vám jsme začátkem týdne odeslali balíček do ForDogs, stanice, která ukrytý hluboko v lesích dělá pro pejsky maximum.