Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.

Historie

Plemeno pochází v Velké Británie, z hraničních oblastí mezi Anglií a Skotskem nazávané Border country. Přímým předkem dnešních borderek je pes Old Hemp, který se narodil v roce 1893. Po matce zdědil vlohy popasení a silné oko, kterým perfektně hypnotizovala stádo. Otcem byl nádherný trikolorní pes s výbornou povahou. Old Hemp si rychle získal oblibu mezi chovateli a jeho linie vykazovala kvalitní a extrémně pracovité psy.

Od roku 1906 funguje Mezinárodní organizace ovčáckých psů (ISDS) se sídlem ve Velké Británii. Na rozdíl od jiných plemen tato organizace neřeší chov plemene, ale umožňuje registraci pracovních border kolií za splnění přesně daných podmínek. U nás funguje Klub pracovních ovčáckých psů České republiky KPOP ČR.

Chování

Borderky jsou živé, pozorné a obratné plemeno, které potřebuje hodně pohybu. Díky pěstěným a velmi důležitým vlohům k pasení jsou inteligentní a učenlivé. S ostatními psy nemají zpravidla problém, ale je potřeba je socializovat už od štěněte. Svému pánovi je plně oddaná a ke člověku velmi silně přilne. Touží po práci a po hře, kterou jim musí majitel k jejich štěstí dopřát. Nejde na ně jít hrubě, nátlakem a násilím. Při takovém chování se stáhnou a bojí se.

Jedná se o velmi dobře vycvičitelného psa, který chápe i jemné povely a při pravidelném výcviku je u něj poslušnost bezproblémová. Jsou ideálním plemenem do rodin s dětmi, které žijí aktivním životem.

Vzhled

1-facethreequartersBorder kolie jsou středního vzrůstu a střední stavby těla. Psi mají výšku dle standartu 47,5 – 55 cm, feny pak 45 – 53,5 cm. Váha psů i fen se pohybuje v rozmezí 13,5  až 22,5 kg. Přípustné jsou všechny barevné kombinace, nesmí ovšem převládat bílá barva. Nejčastější je černá s bílými znaky, nejčastější je límec, ponožky, bílé břicho a lysina. V pracovních chovech, které jsou registrované pod ISDS, barva nehraje žádnou roli, zde je zásadní jak jedinec pracuje. Dle FCI se řadí do 1 skupiny ovčáckých a honáckých psů, sekce 1 Ovčáci.

Využití

Jak jsme se již zmínili, jedná se o pracovního psa číslo jedna. Border kolie potřebují dostatek pohybu a aktivní využití, není to rozhodně gaučový povaleč. Nejčastěji mají vlohy pro pasení a práci s ovcemi. Prakticky se narodili pro agility, flyball a také pro svoji snadnou cvičitelnost jsou ideální na dogdancing. S border kolií získáte aktivního psa, který s vámi bude rád sdílet každou aktivitu.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Jak změnit to, co jsme psa naučili?

Není pochyb o tom, že pes potřebuje naši pozornost, když jsme s ním. Pozor však na to, jakému chování psa ji věnujeme.

Příběhy se šťastným koncem, aneb dostali druhou životní šanci!

Útulek by měl být pro pejska pouze přechodnou stanicí, než najde nový domov. První měsíce s novým pejskem z útulku nemusí být vůbec snadné, často vyžadují více než jen velké množství lásky a tolerance. Ale stojí to za to! Dnes pro vás máme tři osudy pejsků, kteří se dočkali svého milovaného domova.

Jak správně odčervovat?

Pravidelné odčervování patří spolu s vakcinací a opatřením proti vnějším parazitům mezi základní preventivní péči u našich mazlíčků.