Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.

Historie

Plemeno pochází v Velké Británie, z hraničních oblastí mezi Anglií a Skotskem nazávané Border country. Přímým předkem dnešních borderek je pes Old Hemp, který se narodil v roce 1893. Po matce zdědil vlohy popasení a silné oko, kterým perfektně hypnotizovala stádo. Otcem byl nádherný trikolorní pes s výbornou povahou. Old Hemp si rychle získal oblibu mezi chovateli a jeho linie vykazovala kvalitní a extrémně pracovité psy.

Od roku 1906 funguje Mezinárodní organizace ovčáckých psů (ISDS) se sídlem ve Velké Británii. Na rozdíl od jiných plemen tato organizace neřeší chov plemene, ale umožňuje registraci pracovních border kolií za splnění přesně daných podmínek. U nás funguje Klub pracovních ovčáckých psů České republiky KPOP ČR.

Chování

Borderky jsou živé, pozorné a obratné plemeno, které potřebuje hodně pohybu. Díky pěstěným a velmi důležitým vlohům k pasení jsou inteligentní a učenlivé. S ostatními psy nemají zpravidla problém, ale je potřeba je socializovat už od štěněte. Svému pánovi je plně oddaná a ke člověku velmi silně přilne. Touží po práci a po hře, kterou jim musí majitel k jejich štěstí dopřát. Nejde na ně jít hrubě, nátlakem a násilím. Při takovém chování se stáhnou a bojí se.

Jedná se o velmi dobře vycvičitelného psa, který chápe i jemné povely a při pravidelném výcviku je u něj poslušnost bezproblémová. Jsou ideálním plemenem do rodin s dětmi, které žijí aktivním životem.

Vzhled

1-facethreequartersBorder kolie jsou středního vzrůstu a střední stavby těla. Psi mají výšku dle standartu 47,5 – 55 cm, feny pak 45 – 53,5 cm. Váha psů i fen se pohybuje v rozmezí 13,5  až 22,5 kg. Přípustné jsou všechny barevné kombinace, nesmí ovšem převládat bílá barva. Nejčastější je černá s bílými znaky, nejčastější je límec, ponožky, bílé břicho a lysina. V pracovních chovech, které jsou registrované pod ISDS, barva nehraje žádnou roli, zde je zásadní jak jedinec pracuje. Dle FCI se řadí do 1 skupiny ovčáckých a honáckých psů, sekce 1 Ovčáci.

Využití

Jak jsme se již zmínili, jedná se o pracovního psa číslo jedna. Border kolie potřebují dostatek pohybu a aktivní využití, není to rozhodně gaučový povaleč. Nejčastěji mají vlohy pro pasení a práci s ovcemi. Prakticky se narodili pro agility, flyball a také pro svoji snadnou cvičitelnost jsou ideální na dogdancing. S border kolií získáte aktivního psa, který s vámi bude rád sdílet každou aktivitu.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Pejsek za vysvědčení? Jedině z útulku!

Je zvíře vhodným dárkem za vysvědčení? O tom si můžeme povídat celé hodiny, a taky si o tom povídat budeme, ale jinde. Ale co když jste už všechno odpovědně zvážili, promysleli, prodiskutovali s rodinou? Co když opravdu víte, že na zvíře budete mít čas i po prázdninách? Proč by si opravdu zodpovědný budoucí majitel nemohl dopřát společníka zrovna na letní procházky?

Jak si vybrat vhodné plemeno psa

Pejska si pořizujete na celou řadu let a měl by být pro vás ideálním společníkem. Ne každý pejsek může sednout vašemu životnímu stylu, nárokům, velikostí nebo svou povahou.Čím pečlivěji si nového kamaráda vyberete, tím vás čeká veselejší společný život. Zodpovíme si tři základní otázky, které by vám měly projít hlavou, než si pro štěňátko pojedete.

Výživa štěněte a péče o něj

V předchozím díle Výchova a socializace jsme rozebrali základní informace jak vychovat vyrovnaného psa. V dalším díle se podíváme na péči a výživu štěněte, aby váš pejsek byl zdravý a spokojený.