Brněnské psí dny 2016

Víkend plný zábavy pro pejsky a jejich páníčky. Ve dnech 16. a 17. července 2016 se v areálu u Brněnského Antroposu uskutečnil šestý ročník oblíbené akce.

Našlapaná sobota

bar_7016V sobotu 17. července se na hlavním hřišti představili závodníci v disciplíně Freestyle. Závodníci předváděli sestavu se psem na hudbu za použití frisbee. Tuto disciplínu milují převážně aktivní border kolie, ale nadšenci se našli v řadách německých ovčáků, kříženců středních psů a malých plemen v kategorii bonsai. Vedle hlavního hřiště současně probíhal i závod Brněnský dráček v agility. Od rána se do boje pustili začátečníci a pokročilí v tuneliádě, jumpingu a agility. Parkury byly precizně připravené a psím sportovcům se dobře závodilo. Vše probíhalo v klidné a pohodové atmosféře, kdy mohli potrénovat i méně zkušení pejsci a psovodi.

Hlavní závodní program doplnilo v pauzách mezi kategoriemi představení útulku Tibet a Chrtů v nouzi.

Cílem akce bylo užít si dny se svým psem, ale také poukázat na sporty, kterým se může člověk se psem věnovat. V sobotním programu měli prostor ukázky flyballu, jednoho z mála skupinových sportů pro psy, který spojuje rychlost, přesnost a lásku k míčkům. Tomuto sportu jsme se věnovali v článku zde. V další ukázce se divákům vedle hřiště představila nevšední disciplína – pasení kačen.

Tradiční voříškiáda

bar_6698Prostor dostali nejkrásnější psi z Moravy, ale také z celé České republiky, kteří se sjeli na Brněnského voříška. Celý den se v kruzích a výstavních postojích předváděli kříženci, pejsci bez PP a doplňková kategorie pejsků s PP. Tato kategorie sloužila převážně pro mladé psy a jejich majitele, kteří si chtěli vyzkoušet vystavování před oficiální výstavou. Ze všech kategorií, kromě psů s PP, se vyhlašoval absolutní vítěz Brněnský voříšek. Tento titul vyhrála Veronika Otýpková a její černý kříženec vlčáka Zelí.

Brněnský voříšek se zaměřil nejen na skvělé předvedení psa a jeho exteriér, ale především na správný vztah soutěžních týmů. Pejsek musí se svým pánem spolupracovat a pracovat rád. Psovodi tedy mohli být během představování vyzváni k předvedení jednoho libovolného triku nebo povelu se psem, který ukázal ochotu jejich psího kamaráda.

Jak fotografovat, jak předcházet zranění a jak se psem tancovat

Odpoledne byly pro diváky připravené přednášky a diskuze se zajímavými lidmi z kynologie. Pan Ondřej Uhlíř radil amatérským i profesionálním fotografům ve focení psů. Účastníci přednášky si pak mohli nové poznatky vyzkoušet v praxi na psích závodnících a zeptat se na vše, co je zajímalo. Veronika Gesierichová se v druhé přednášce zaměřila na Dogfitness. Zakladatelka projektu je sama veterinářkou a razí heslo – prevence je lepší než léčba. Hlavním cílem jejího programu je zakořenit v lidech prevenci jako rituál při každém sportu. V přednášce se zaměřila na práci s gymnastickými míči a balančními podložkami.

Dále byla na programu rozsáhlá diskuze s předními osobnostmi ze světa zvířat. Jakub Štýbr je úspěšným reprezentantem agility a dogfrisbee. Účastníci akce se zajímali o zážitky z těchto sportů a nadšeně poslouchali rady z praxe. Jako druhá se v tom cyklu představila oblíbená a úspěšná Alena Smolíková, kterou si diváci pamatují ze soutěže Talentmania, ale je také držitelkou sedmi titulů Mistrů České republiky v Dogdancingu. Trojlístek doplnil Pavel Branáč, majitel a zakladatel Školy pracovní a zábavní kynologie. Hodina utekla jako voda a všichni tři odpovídali na dotazy přítomných diváků ochotně a s radostí. V posledním cyklu sobotních přednášek se vrátila Veronika Gesierichová představit Dornovu metodu. Tato celosvětově uznávaná léčebná metoda je nyní velmi oblíbená a pomáhá psům všech plemen a velikostí.

Neděle v duchu oficiálních soutěží

Druhý den se nad Brnem vznesl opravdový Brněnský drak. Vše bylo do puntíku připravené včetně pravé závodní atmosféry. V agility se skládali zkoušky A1, A2 a A3. Prostor dostali také veteráni. Součástí byl jumping a jumping veteráni. Oficiální výsledky budou k dispozici na stránkách pořadatele Brněnských psích dnů.

Dopoledne diváci sledovali dogdancingové zkoušky, které jsou důležité pro postup do dalších kategorií. Představilo se rozhodčím 21 soutěžních dvojic a 4 z nich je složilo v hodnocení Výborně a 2 Velmi dobře. Odpolední program představil 4 dvojice v závodní kategorii dogdancing začátečníci a 6 dvojic se představilo v závodu pokročilých. Vítězkou začátečníků se stala Lenka Semenyšinová a její border kolie Batavia Royal Thiwahe. V pokročilých s přehledem zvítězila Monika Zaletalová s čivavou Erikem Molendo Údolí Vrchlice.

Policejní zásah proti nebezpečnému muži

bar_7032Na hlavním hřišti program doplnila ukázka práce policejního maliňáka při zásahu na muže s nožem. Vše dobře dopadlo a muži zákona spolu se svým věrným psem útočníka rychle a efektivně zneškodnili a byl odvezen policejním vozem. Tyto ukázky se těší u diváků velké oblibě a často se k nim většina z nás nedostane. Na nevšední dotazy odpovídali policisté ČR v odpolední přednášce a diskuzi s panem Jiřím Brabencem. Diváky zajímal výcvik policejních psů a jejich pracovní náplň. Dále se lidé ptali na postupy při ztrátě psa, nalezení a případném odchytu ztraceného psa Městskou policií.

V hlavní roli čenich

Odpoledne se pokračovalo v podobném duchu v ukázce mantrailingu. Mantrailing je metoda výcviku psa, který sleduje pachovou stopu je dné konkrétní osoby. Letos vybrali pořadatelé z řad diváků náhodné dítě, které ukryli mimo dohled psa. Bloodhound speciálně vycvičený pro tuto disciplínu dostal k očuchání oblečení dítěte a se svým psovodem začali hledat.

Pes musí sledovat pachovou stopu hledané osoby, najít ji i mezi davem a nemusí vždy kopírovat cestu, kterou osoba šla. Klade se důraz na instinkty psa a touto metodou je možné hledat i osoby ztracené několik dní. Při ukázce našel zkušený pes dítě během pár minut. Této specifické kynologické disciplíně byla věnována i poslední nedělní přednáška.

Psí hbar_6909vězda nechyběla

Letošní Brněnské psí dny byly opět nevšední a velmi zajímavou akcí pro účastníky i diváky. Počasí vyšlo na výbornou, tropické teploty akci letos minuly a všichni mohli strávit celý den venku bez obav o zdraví sebe i svých čtyřnohých kamarádů. Psí hvězda.cz měla na akci prostor představit svůj projekt a pobavit se s lidmi o tom, jak můžou pomáhat s námi, a co že to vlastně děláme. Věříme, že osobní kontakt je vždy tou nejlepší formou komunikace a předali jsme naše cíle dál.

V sobotu s námi na stánku byla i paní doktorka Jitka Pfeifrová z Veterinární kliniky Animed Brno a radila všem, kteří se chtěli zeptat na veterinární problém. Její účast měla opět velký ohlas a jsme moc rádi, že naši veterinární poradnu využíváte. Těšíme se na další podobné akce.

Hmotné dary Jezevčíkům v nouzi a Štefánkovi

Jezevčíkům v nouzi pomáháme prakticky od začátku našeho projektu. Víme, že jednorázová pomoc je dobrá, ale často neřeší akutní situaci. Rozhodli jsme se proto podpořit Jezevčíky věcmi, které akutně potřebují.

Akutní pomoc pro Jezevčíky v nouzi

Našim hlavním cílem je pomáhat pejskům, kteří to potřebují. Víme, že se k nám chcete přidat a že chcete pomáhat s námi. Díky našemu E-shopu můžete zakoupit potřebné věci pejskům z útulku a my jim je zdarma zašleme. Pokud nám organizace sama napíše, že potřebují věci akutně, nečekáme a odesíláme jim balíček hned. Třeba hned ze začátku nového roku JVN.

Pomoc pro Městský útulek Broumov

Pomáháte s námi a my si toho velmi vážíme. Tolik lásky, pomoci a pochopení nám vždycky utvrdí, že vše děláme správně. A že jste u toho s námi! Balíček pomoci pro Broumov je na cestě.