Brněnské psí dny 2016

Víkend plný zábavy pro pejsky a jejich páníčky. Ve dnech 16. a 17. července 2016 se v areálu u Brněnského Antroposu uskutečnil šestý ročník oblíbené akce.

Našlapaná sobota

bar_7016V sobotu 17. července se na hlavním hřišti představili závodníci v disciplíně Freestyle. Závodníci předváděli sestavu se psem na hudbu za použití frisbee. Tuto disciplínu milují převážně aktivní border kolie, ale nadšenci se našli v řadách německých ovčáků, kříženců středních psů a malých plemen v kategorii bonsai. Vedle hlavního hřiště současně probíhal i závod Brněnský dráček v agility. Od rána se do boje pustili začátečníci a pokročilí v tuneliádě, jumpingu a agility. Parkury byly precizně připravené a psím sportovcům se dobře závodilo. Vše probíhalo v klidné a pohodové atmosféře, kdy mohli potrénovat i méně zkušení pejsci a psovodi.

Hlavní závodní program doplnilo v pauzách mezi kategoriemi představení útulku Tibet a Chrtů v nouzi.

Cílem akce bylo užít si dny se svým psem, ale také poukázat na sporty, kterým se může člověk se psem věnovat. V sobotním programu měli prostor ukázky flyballu, jednoho z mála skupinových sportů pro psy, který spojuje rychlost, přesnost a lásku k míčkům. Tomuto sportu jsme se věnovali v článku zde. V další ukázce se divákům vedle hřiště představila nevšední disciplína – pasení kačen.

Tradiční voříškiáda

bar_6698Prostor dostali nejkrásnější psi z Moravy, ale také z celé České republiky, kteří se sjeli na Brněnského voříška. Celý den se v kruzích a výstavních postojích předváděli kříženci, pejsci bez PP a doplňková kategorie pejsků s PP. Tato kategorie sloužila převážně pro mladé psy a jejich majitele, kteří si chtěli vyzkoušet vystavování před oficiální výstavou. Ze všech kategorií, kromě psů s PP, se vyhlašoval absolutní vítěz Brněnský voříšek. Tento titul vyhrála Veronika Otýpková a její černý kříženec vlčáka Zelí.

Brněnský voříšek se zaměřil nejen na skvělé předvedení psa a jeho exteriér, ale především na správný vztah soutěžních týmů. Pejsek musí se svým pánem spolupracovat a pracovat rád. Psovodi tedy mohli být během představování vyzváni k předvedení jednoho libovolného triku nebo povelu se psem, který ukázal ochotu jejich psího kamaráda.

Jak fotografovat, jak předcházet zranění a jak se psem tancovat

Odpoledne byly pro diváky připravené přednášky a diskuze se zajímavými lidmi z kynologie. Pan Ondřej Uhlíř radil amatérským i profesionálním fotografům ve focení psů. Účastníci přednášky si pak mohli nové poznatky vyzkoušet v praxi na psích závodnících a zeptat se na vše, co je zajímalo. Veronika Gesierichová se v druhé přednášce zaměřila na Dogfitness. Zakladatelka projektu je sama veterinářkou a razí heslo – prevence je lepší než léčba. Hlavním cílem jejího programu je zakořenit v lidech prevenci jako rituál při každém sportu. V přednášce se zaměřila na práci s gymnastickými míči a balančními podložkami.

Dále byla na programu rozsáhlá diskuze s předními osobnostmi ze světa zvířat. Jakub Štýbr je úspěšným reprezentantem agility a dogfrisbee. Účastníci akce se zajímali o zážitky z těchto sportů a nadšeně poslouchali rady z praxe. Jako druhá se v tom cyklu představila oblíbená a úspěšná Alena Smolíková, kterou si diváci pamatují ze soutěže Talentmania, ale je také držitelkou sedmi titulů Mistrů České republiky v Dogdancingu. Trojlístek doplnil Pavel Branáč, majitel a zakladatel Školy pracovní a zábavní kynologie. Hodina utekla jako voda a všichni tři odpovídali na dotazy přítomných diváků ochotně a s radostí. V posledním cyklu sobotních přednášek se vrátila Veronika Gesierichová představit Dornovu metodu. Tato celosvětově uznávaná léčebná metoda je nyní velmi oblíbená a pomáhá psům všech plemen a velikostí.

Neděle v duchu oficiálních soutěží

Druhý den se nad Brnem vznesl opravdový Brněnský drak. Vše bylo do puntíku připravené včetně pravé závodní atmosféry. V agility se skládali zkoušky A1, A2 a A3. Prostor dostali také veteráni. Součástí byl jumping a jumping veteráni. Oficiální výsledky budou k dispozici na stránkách pořadatele Brněnských psích dnů.

Dopoledne diváci sledovali dogdancingové zkoušky, které jsou důležité pro postup do dalších kategorií. Představilo se rozhodčím 21 soutěžních dvojic a 4 z nich je složilo v hodnocení Výborně a 2 Velmi dobře. Odpolední program představil 4 dvojice v závodní kategorii dogdancing začátečníci a 6 dvojic se představilo v závodu pokročilých. Vítězkou začátečníků se stala Lenka Semenyšinová a její border kolie Batavia Royal Thiwahe. V pokročilých s přehledem zvítězila Monika Zaletalová s čivavou Erikem Molendo Údolí Vrchlice.

Policejní zásah proti nebezpečnému muži

bar_7032Na hlavním hřišti program doplnila ukázka práce policejního maliňáka při zásahu na muže s nožem. Vše dobře dopadlo a muži zákona spolu se svým věrným psem útočníka rychle a efektivně zneškodnili a byl odvezen policejním vozem. Tyto ukázky se těší u diváků velké oblibě a často se k nim většina z nás nedostane. Na nevšední dotazy odpovídali policisté ČR v odpolední přednášce a diskuzi s panem Jiřím Brabencem. Diváky zajímal výcvik policejních psů a jejich pracovní náplň. Dále se lidé ptali na postupy při ztrátě psa, nalezení a případném odchytu ztraceného psa Městskou policií.

V hlavní roli čenich

Odpoledne se pokračovalo v podobném duchu v ukázce mantrailingu. Mantrailing je metoda výcviku psa, který sleduje pachovou stopu je dné konkrétní osoby. Letos vybrali pořadatelé z řad diváků náhodné dítě, které ukryli mimo dohled psa. Bloodhound speciálně vycvičený pro tuto disciplínu dostal k očuchání oblečení dítěte a se svým psovodem začali hledat.

Pes musí sledovat pachovou stopu hledané osoby, najít ji i mezi davem a nemusí vždy kopírovat cestu, kterou osoba šla. Klade se důraz na instinkty psa a touto metodou je možné hledat i osoby ztracené několik dní. Při ukázce našel zkušený pes dítě během pár minut. Této specifické kynologické disciplíně byla věnována i poslední nedělní přednáška.

Psí hbar_6909vězda nechyběla

Letošní Brněnské psí dny byly opět nevšední a velmi zajímavou akcí pro účastníky i diváky. Počasí vyšlo na výbornou, tropické teploty akci letos minuly a všichni mohli strávit celý den venku bez obav o zdraví sebe i svých čtyřnohých kamarádů. Psí hvězda.cz měla na akci prostor představit svůj projekt a pobavit se s lidmi o tom, jak můžou pomáhat s námi, a co že to vlastně děláme. Věříme, že osobní kontakt je vždy tou nejlepší formou komunikace a předali jsme naše cíle dál.

V sobotu s námi na stánku byla i paní doktorka Jitka Pfeifrová z Veterinární kliniky Animed Brno a radila všem, kteří se chtěli zeptat na veterinární problém. Její účast měla opět velký ohlas a jsme moc rádi, že naši veterinární poradnu využíváte. Těšíme se na další podobné akce.

Vanda Nováková

15. Královopolský závod Brno 2016

Dne 11. června 2016 se uskutečnil v Brně Králově poli závod poslušnosti pro všechna plemena dle zkoušek ZOP, ZPU1 a ZPU2.

Psí sedmero pro návštěvu

Jak moc svého psa mám ráda? Hodně moc. Respektuji ho jako psa, snažím se k němu chovat vždy hezky a dbát na jeho pocity a potřeby.

Deset kroků k procházce bez tahání

Možná si právě říkáte, že snad není vůbec možné psa odnaučit tahat na vodítku, že jste už zkoušeli snad všechno!? Ono to ale opravdu jde.