tumblr_ocdwztwjb11qh5n3to1_1280

Český fousek

Je národní lovecké plemeno většího vzrůstu. Je milý a aktivní pes vhodný do rodin. Především miluje aporty jak na souši, tak ve vodě. Potřebuje výcvik bez násilí a dokáže být dominantní.

Historie

První zmínky pochází z doby Karla IV, který je choval jako lovecké psy. Je pokládán za nejstarší ohařské plemeno v Evropě. Během 1. Světové války chov fouska hodně upadl, protože psi nebyli cvičeni na obranu a lov byl v té době zakázán. Po druhé světové válce byl český fousek křížen s hrubosrstými ohaři, aby byla vytvořena chovná základna. Současný standard plemene pak byl Mezinárodní kynologickou federací přijat roku 1963.

Chování

2a46b589fdb0eb5963bf9523bacd113aJe loajální, hbitý a velmi aktivní pes. Má velmi v oblibě lov zvěře. Psi-samci jsou tvrdohlavější, naopak feny spíše klidné. Ke své rodině a známým lidem je přátelský a hravý, na cizí si zvyká déle. V období puberty může být přehnaně dominantní, což by mělo časem odeznít. Děti má rád a má s nimi bezproblémový vztah. Má vysoký hlas, kterým upozorní na každého kolemjdoucího i nevítaného návštěvníka. Je to dobrý hlídač, a pokud si myslí, že je něco v nepořádku, dokáže proti zlodějům zasáhnout.

Vzhled

Psi se dorůstají výšky od 60 do 66 centimetru, feny od 58 do 62 centimetrů.  Váží 22 až 34 kg (záleží na pohlaví).  Barvu má český fousek světlou s tmavými plotnami nebo bez nich, nebo také může být hnědý s prokvetlými světlými znaky na hrudi a dolních částech končetin, je známa také čistě hnědá varianta. Má povislé uši a chlupatý čenich (proto dostal jméno fousek).

Patří do 7 skupiny FCI do sekce 1, což jsou kontinentální ohaři v podsekci typu grifon.

Využití

Využívá se především jako lovecké plemeno a plemeno na vystavování zvěře. Někteří lidé ho používají i ve svých domovech jako hlídače. Je to všestranný ohař vhodný pro práci v lese, na poli i ve vodě. Může pracovat i jako barvář. Dnes je chovaný také jako společník.

Patrik Svoboda

Studuje kynologii v Humpolci a věnuje se sportovní kynologii. Má rád florbal a všechna zvířata. Příští rok by rád nastoupit k policii ČR.

15217381_xxl

Coursing – rychlost a obratnost

Atraktivní a dynamický sport pro psí milovníky lovu. Coursingu se dnes opět vrací popularita a věnují se mu majitelé psů v závodní i amatérské rovině. Honění za střapcem na členité trati prokazuje lovecké schopnosti jednotlivého psa.

A happy German Shepherd Mix breed dog is hanging is tounge out of his mouth with his ears blowing in the wind as he sticks his head out a moving and drving car window.

Bezpečné cestování se psem v autě

Jezdíte se svým psem často autem? Berte ohled nejen na své, ale také na jeho bezpečí. Poradíme vám, jak se vyhnout pokutě a dovést psa i sebe vždy v pořádku do cíle.

1470919291_Maso_DFTD (1)

Převoz Sophie do Dreams From the Darkness

Ve čtvrtek 4. srpna 2016 jsme zajistili převoz slepé fenečce Sophii z dočasné péče do Račic.