Český fousek

Je národní lovecké plemeno většího vzrůstu. Je milý a aktivní pes vhodný do rodin. Především miluje aporty jak na souši, tak ve vodě. Potřebuje výcvik bez násilí a dokáže být dominantní.

Historie

První zmínky pochází z doby Karla IV, který je choval jako lovecké psy. Je pokládán za nejstarší ohařské plemeno v Evropě. Během 1. Světové války chov fouska hodně upadl, protože psi nebyli cvičeni na obranu a lov byl v té době zakázán. Po druhé světové válce byl český fousek křížen s hrubosrstými ohaři, aby byla vytvořena chovná základna. Současný standard plemene pak byl Mezinárodní kynologickou federací přijat roku 1963.

Chování

2a46b589fdb0eb5963bf9523bacd113aJe loajální, hbitý a velmi aktivní pes. Má velmi v oblibě lov zvěře. Psi-samci jsou tvrdohlavější, naopak feny spíše klidné. Ke své rodině a známým lidem je přátelský a hravý, na cizí si zvyká déle. V období puberty může být přehnaně dominantní, což by mělo časem odeznít. Děti má rád a má s nimi bezproblémový vztah. Má vysoký hlas, kterým upozorní na každého kolemjdoucího i nevítaného návštěvníka. Je to dobrý hlídač, a pokud si myslí, že je něco v nepořádku, dokáže proti zlodějům zasáhnout.

Vzhled

Psi se dorůstají výšky od 60 do 66 centimetru, feny od 58 do 62 centimetrů.  Váží 22 až 34 kg (záleží na pohlaví).  Barvu má český fousek světlou s tmavými plotnami nebo bez nich, nebo také může být hnědý s prokvetlými světlými znaky na hrudi a dolních částech končetin, je známa také čistě hnědá varianta. Má povislé uši a chlupatý čenich (proto dostal jméno fousek).

Patří do 7 skupiny FCI do sekce 1, což jsou kontinentální ohaři v podsekci typu grifon.

Využití

Využívá se především jako lovecké plemeno a plemeno na vystavování zvěře. Někteří lidé ho používají i ve svých domovech jako hlídače. Je to všestranný ohař vhodný pro práci v lese, na poli i ve vodě. Může pracovat i jako barvář. Dnes je chovaný také jako společník.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Vyžeňte blechy z kožichu vašeho psa!

Snad každý chovatel psa se mnohokrát setkal s problémem zevních cizopasníků zvaných ektoparazité osídlujících kůži či srst jeho čtyřnohého přítele. K nejčastějším ektoparazitům, proti kterým je potřeba psa chránit jsou blechy, klíšťata, vši a všenky, svrab. Jak problém efektivně a rychle vyřešit? Poradíme vám!

Starostlivost o psí důchodce II.

Navážeme na článek z minulého týdne a povíme si pár základních věcí o výživě psího důchodce.Kvalitná a adekvátna výživa môže významne pomôcť v prevencii najčastejších príčin smrti – nádorov, ochorení srdca a ochorení obličiek, ale tiež zlepšiť kvalitu života ovplyvnením napríklad degeneratívnych ochorení kĺbov.

Jarní dávka pomoci pro Psí cestu František

Náš projekt Pomoc pro pejsky z útulku pokračuje a my díky vám můžeme každý měsíc posílat několik balíků pomoci do různých organizací. V březnu jsme odeslali balíček do Psí cesty František a trefili jsme se opravdu do černého…