Český fousek

Je národní lovecké plemeno většího vzrůstu. Je milý a aktivní pes vhodný do rodin. Především miluje aporty jak na souši, tak ve vodě. Potřebuje výcvik bez násilí a dokáže být dominantní.

Historie

První zmínky pochází z doby Karla IV, který je choval jako lovecké psy. Je pokládán za nejstarší ohařské plemeno v Evropě. Během 1. Světové války chov fouska hodně upadl, protože psi nebyli cvičeni na obranu a lov byl v té době zakázán. Po druhé světové válce byl český fousek křížen s hrubosrstými ohaři, aby byla vytvořena chovná základna. Současný standard plemene pak byl Mezinárodní kynologickou federací přijat roku 1963.

Chování

2a46b589fdb0eb5963bf9523bacd113aJe loajální, hbitý a velmi aktivní pes. Má velmi v oblibě lov zvěře. Psi-samci jsou tvrdohlavější, naopak feny spíše klidné. Ke své rodině a známým lidem je přátelský a hravý, na cizí si zvyká déle. V období puberty může být přehnaně dominantní, což by mělo časem odeznít. Děti má rád a má s nimi bezproblémový vztah. Má vysoký hlas, kterým upozorní na každého kolemjdoucího i nevítaného návštěvníka. Je to dobrý hlídač, a pokud si myslí, že je něco v nepořádku, dokáže proti zlodějům zasáhnout.

Vzhled

Psi se dorůstají výšky od 60 do 66 centimetru, feny od 58 do 62 centimetrů.  Váží 22 až 34 kg (záleží na pohlaví).  Barvu má český fousek světlou s tmavými plotnami nebo bez nich, nebo také může být hnědý s prokvetlými světlými znaky na hrudi a dolních částech končetin, je známa také čistě hnědá varianta. Má povislé uši a chlupatý čenich (proto dostal jméno fousek).

Patří do 7 skupiny FCI do sekce 1, což jsou kontinentální ohaři v podsekci typu grifon.

Využití

Využívá se především jako lovecké plemeno a plemeno na vystavování zvěře. Někteří lidé ho používají i ve svých domovech jako hlídače. Je to všestranný ohař vhodný pro práci v lese, na poli i ve vodě. Může pracovat i jako barvář. Dnes je chovaný také jako společník.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Průjem a jeho příčiny

Průjem u malých zvířat je poměrně častým problémem. Je to příznak upozorňující na onemocnění organismu, především gastrointestinálního traktu. Může mít mnoho příčin a jejich odhalení nebývá vždy jednoduché.

Kvídovo novoroční předsevzetí

Starý rok nám skončil a nový začal. Rozhodl jsem se, že si po vzoru svých páníčků a přátel z týmu Psí hvězdy vytvořím svoje vlastní psí novoroční předsevzetí, které budu poctivě dodržovat. Tak tady jsou!

Palivové dřevo pro Dreams From the Darkness

Ve čtvrtek 18. srpna 2016 jsme zajistili palivové dřevo pro Dreams From the Darkness. Děkujeme všem zúčastněným!