bigstock-Nice-dog-eating-109742114

Chci víc! Aneb co jsou holistická a hypoalergenní krmiva?

Jeden název jako druhý. Člověk by někdy na zvolení správné stravy musel studovat hodiny výrobní procesy jednotlivých druhů granulí a diskutovat s předními veterináři nebo výrobci krmiv. Jak ale svému psovi nebo kočce vybrat kvalitní stravu, pokud chci řešit poměr živin, kvalitu, stravitelnost a třeba taky nějaké ty minerální látky? Pojďme se dnes podívat na holistická a hypoalergenní krmiva trošku víc zblízka.

Holistické – převážně z čerstvého masa

Krmiva se dnes honosí velmi vznešenými názvy jednotlivých druhů a receptur. Holistické, neboli také BIO krmiva, jsou zjednodušeně řečeno krmiva celostní. Důraz je kladem na komplexnost a vyváženost potravy tak, jak ji dříve přijímali předchůdci našich psů – vlci. DNA a zažívací trakt se podle skupiny odborníků a odborníků na výživu psů nezměnil a stále jsou velmi shodné s divokými šelmami. Holistické krmivo jako takové neobsahuje žádné obiloviny, které by plnily žaludek psa pšenicí, kukuřicí nebo rýží. Přirozeně je zastoupen vysoký poměr bílkovin z čerstvého masa, dále pak vitamíny z lesních plodů a bylinky.

Co tedy v holistickém krmivu najdeme?

Převážně maso a jeho bílkoviny. Tyto granule jsou vyráběny z čerstvých surovin v nejvyšší potravinářské kvalitě pod přísnou kontrolou. Často značky krmiv berou suroviny od místních lokálních dodavatelů a velmi hlídají kvalitu a následné zpracování. Podíl masa je v těchto granulích až 8× vyšší než u běžných prémiových granulí, o kterých jsme si říkali v minulém článku. Maso zde není pouze z jednoho zvířete, ale nejběžnější kuře je doplněno ve velké většině případů vždy rybou, jehnětem nebo zvěřinou. Ve složení dále najdeme sušené ovoce a zeleninu a bylinky.

Holistická krmiva nejsou omezená pouze na granule. V této kvalitě zakoupíte i konzervy, paštiky a odměny. Ideální volbou jsou pro citlivé psy, kteří potřebují specifickou stravu bohatou na maso. Holistická krmiva se projeví na celkové kondici vašeho psa, poskytují dostatek energie, vitamínů, nezatěžují organizmus a celkově chrání zdraví vašeho psa. Vysoký poměr masa z domácích chovů a nulový obsah obilovin se odrazí na ceně jednotlivých značek. Krmiva s označením holistická vyrábí značky Magnusson, OrijenTaste of Wild, Platinum, Annamaet, NutraGold, Barking Heads, ANF a další. Cena velkého balení se pohybuje od 1.400,- Kč dále.

Máme doma alergika

Kdo se s alergií u psa nebo kočky nesetkal, tak gratulujeme a buďte velmi rádi. Bohužel většina dnešních psů, stejně jako lidí, nějakou tou alergií trpí. Nejčastěji je to právě potravinová alergie, která se může projet několika různými způsoby. Pes má průjem, zhoršuje se mu srst, má vyrážku, hubne… Problém, který se často snažíme léčit různými přípravky a nic nepomáhá. Ve spolupráci s veterinárním lékařem nakonec dojdete k tomu, že zkusíte změnu krmení. Běžná ekonomická krmiva obsahují vysoký podíl obilovin, konzervantů a chemických látek, která můžou způsobovat vašemu miláčkovi potíže.

Co najdeme pod označením hypoalergenní?

Jak už jsme si v úvodu řekli, pro hypoalergenní granule nesáhneme jen tak preventivně. Je to krmivo určené primárně pro psy s alergiemi, citlivým zažíváním nebo potravinovou intolerancí. Nejčastěji bývají psi alergičtí na kuřecí, hovězí nebo vepřovou bílkovinu. Vadit jim také můžou obiloviny, lepek, sója nebo kukuřice. Kvalitní hypoalergenní granule neobsahujé žádné těžce stravitelné nebo nestravitelné chemické látky, vedlejší produkty živočišné nebo rotstlinné výroby, barviva, konzervanty ani umělá dochucovadla.

Jak ale zjistit na co je pes v potravě alergický a co mu skutečně vadí? Zde je potřeba zkoušet a bohužel najít ideální variantu, po které pes problémy mít nebude. Velká část hypoalergenních granulí obsahuje pouze bílkovinu z jednoho druhu masa, aby se snadno dalo vyloučit, která psovi skutečně vadí. Obiloviny jsou zde nahrazovány rýží nebo brambory, které jsou lépe stravitelné a opět mohou eliminovat problémy.

Hypoalergenní a holistické krmivo jde často ruku v ruce. Jedná se obecně o velmi kvalitní a pečlivě hlídaní krmivo pro psy a kočky, kde prostě chcete a dostanete něco víc. Mezi hypoalergenní krmiva patří vybrané receptury značek Calibra, Brit, ANF, Perro, Cibau a další. Velký pytel hypoalergenních granulí pořídíte od 1.000,- Kč dále. Vybrat si můžete z verzí s rýží a bramborem, nebo zcela bez obilovin, tedy v Grain-Free.

Purebred border collie herding a flock of sheep on a summer day.

Pasení – potřeba i zábava

„Když spojíte člověka, které má chuť něčeho dosáhnout a psa, který vám k tomu může pomoci, vznikne něco neobvyklého. Pasení je vášeň, sport a neskutečná zábava pro psa i majitele. Musíte ovšem myslet jako jeden!” říká majitelka psa, která objevuje kouzla pasení se svou milovanou border kolií.

kalendar_titulka_moje

Hledáme Psí hvězdy pro rok 2017!

Přidejte se do naší soutěže, která probíhá na našich Facebookových stránkách. Ještě 13 dní budeme soutěžit o lákavé ceny. Přidejte fotku vašeho miláčka a získejte co nejvíce hlasů! Na jaké výhry se můžete těšit?

13072746_1604179953137808_4697826369158889611_o

Pomoc pro Městský útulek Broumov

Pomáháte s námi a my si toho velmi vážíme. Tolik lásky, pomoci a pochopení nám vždycky utvrdí, že vše děláme správně. A že jste u toho s námi! Balíček pomoci pro Broumov je na cestě.