Co dělat, když se Vám ztratí psí kamarád?

Stát se to může každému z nás. Stačí chvilka nepozornosti a pejsek se ztratí. Co dělat, když nikde není? Zachovejte chladnou hlavu a jednejte. Pejska je potřeba najít co možná nejdříve.

Panika není na místě

Předně se uklidněte.  Ztratili jste pejska někde, kde to zná? Volejte, jděte se podívat po okolí. Projděte známá místa a trasy, kudy chodíte na procházky. Pes se často zaběhne za jiným psem, nebo zůstane na místě, které dobře zná. Při hledání se často vracejte na místo, kde jste psa viděli naposledy a stále volejte. Pokud můžete, nechte na místě něco ze svého oblečení nebo deku, pes se často chytí pachové stopy.

• Víc očí víc vidí. Zkuste si domluvit pomocnou sílu a hledejte společně s kamarády. Pes většinou krouží kolem místa, kde ztratil pána, a můžete tak kroužit kolem sebe. Pokud někdo zůstane na místě, kde byl viděn naposledy, vy můžete s dalšími lidmi hledat v širším okolí.

• Ptejte se lidí, které potkáte, zda neviděli psa podobnému tomu vašemu. Nemusí tomu věnovat zvláštní pozornost, přesto samotného psa si snadno všimnou. Rozhlaste to i mezi sousedy, každý jezdí jinam do práce nebo do školy a psa vám může pomoct najít.

• Pokud pejska do dvou hodin nenajdete, kontaktujte policii na lince 158. Odkážou vás na příslušný útulek pro vaše město a poznamenají si, že hledáte psa. Je dobré jim říct všechny informace které víte. Předně popis vašeho psa. Kdy a kde se ztratil, barvu obojku, specifické znaky, čip a jeho číslo, jméno, věk a informace a kontakt na vás. Máte-li psa čipovaného, obraťte se na registr a nahlaste ztrátu psa také jim. Když psa najde policie, útulek nebo se dostane k veterináři, čip odhalí jeho majitele a budete kontaktováni.

• Oznamte, že hledáte psa na sociálních sítích. Sdílejte jeho fotku s popiskem, kdy a kde se Vám pes ztratil a udejte Vaše kontaktní údaje. Existuje celá řada Facebook skupin, které Vám s hledáním můžou pomoci a budou Váš příspěvek sdílet. Vytiskněte letáčky a rozvěste je po okolí. Dejte na ně co nejaktuálnější fotku psa a nezapomeňte na svůj telefon a případnou odměnu. Zmateného psa bez majitele si brzo jistě někdo všimne a letáček je může navést k vám.

• V případě, že pejska najde cizí člověk, půjde s ním pravděpodobně k veterináři nebo do útulku. Kontaktujte co nejdříve okolní veterináře, útulky, lesní správu a správu silnic. Pes se mohl při běhu zranit, proto bude potřebovat ošetřit. Pokud bydlíte na vesnici, poproste místní rozhlas, ať Vám pomůže pátrat a vyhlásí pohřešování pejska.

• Můžete se obrátit i na psí detektivy. Jedná se o specializované společnosti, která Vám s hledáním za poplatek pomůžou. Mají velmi rozsáhlou síť kontaktů a ví kam umístit, že hledáte psa.

• Nyní už nezbývá než čekat a sledovat svoje okolí. Hledání nevzdávejte, pátrejte v každou volnou chvilku a volejte na oslovená zařízení, zda už psa někdo nenašel.

Vanda Nováková

Kastrace – pro a proti

Kastrace našich domácích miláčků je často diskutované téma mezi chovateli. Jaký je pohled veterináře a jaká jsou zdravotní rizika?

Pomáháte s námi! Předvánoční pomoc útulkům je na cestě.

Znovu děkujeme všem našim úžasným zákazníkům za jejich pomoc. Balíčky dnes odesíláme do šesti partnerských útulků!

Vánoční balíček pro ForDogs z.s.

Děkujeme všem, kteří se zapojili do prvního měsíce našeho projektu Vánoce pro pejsky z útulku. Díky Vám jsme začátkem týdne odeslali balíček do ForDogs, stanice, která ukrytý hluboko v lesích dělá pro pejsky maximum.