Co dělat, když se Vám ztratí psí kamarád?

Stát se to může každému z nás. Stačí chvilka nepozornosti a pejsek se ztratí. Co dělat, když nikde není? Zachovejte chladnou hlavu a jednejte. Pejska je potřeba najít co možná nejdříve.

Panika není na místě

Předně se uklidněte.  Ztratili jste pejska někde, kde to zná? Volejte, jděte se podívat po okolí. Projděte známá místa a trasy, kudy chodíte na procházky. Pes se často zaběhne za jiným psem, nebo zůstane na místě, které dobře zná. Při hledání se často vracejte na místo, kde jste psa viděli naposledy a stále volejte. Pokud můžete, nechte na místě něco ze svého oblečení nebo deku, pes se často chytí pachové stopy.

• Víc očí víc vidí. Zkuste si domluvit pomocnou sílu a hledejte společně s kamarády. Pes většinou krouží kolem místa, kde ztratil pána, a můžete tak kroužit kolem sebe. Pokud někdo zůstane na místě, kde byl viděn naposledy, vy můžete s dalšími lidmi hledat v širším okolí.

• Ptejte se lidí, které potkáte, zda neviděli psa podobnému tomu vašemu. Nemusí tomu věnovat zvláštní pozornost, přesto samotného psa si snadno všimnou. Rozhlaste to i mezi sousedy, každý jezdí jinam do práce nebo do školy a psa vám může pomoct najít.

• Pokud pejska do dvou hodin nenajdete, kontaktujte policii na lince 158. Odkážou vás na příslušný útulek pro vaše město a poznamenají si, že hledáte psa. Je dobré jim říct všechny informace které víte. Předně popis vašeho psa. Kdy a kde se ztratil, barvu obojku, specifické znaky, čip a jeho číslo, jméno, věk a informace a kontakt na vás. Máte-li psa čipovaného, obraťte se na registr a nahlaste ztrátu psa také jim. Když psa najde policie, útulek nebo se dostane k veterináři, čip odhalí jeho majitele a budete kontaktováni.

• Oznamte, že hledáte psa na sociálních sítích. Sdílejte jeho fotku s popiskem, kdy a kde se Vám pes ztratil a udejte Vaše kontaktní údaje. Existuje celá řada Facebook skupin, které Vám s hledáním můžou pomoci a budou Váš příspěvek sdílet. Vytiskněte letáčky a rozvěste je po okolí. Dejte na ně co nejaktuálnější fotku psa a nezapomeňte na svůj telefon a případnou odměnu. Zmateného psa bez majitele si brzo jistě někdo všimne a letáček je může navést k vám.

• V případě, že pejska najde cizí člověk, půjde s ním pravděpodobně k veterináři nebo do útulku. Kontaktujte co nejdříve okolní veterináře, útulky, lesní správu a správu silnic. Pes se mohl při běhu zranit, proto bude potřebovat ošetřit. Pokud bydlíte na vesnici, poproste místní rozhlas, ať Vám pomůže pátrat a vyhlásí pohřešování pejska.

• Můžete se obrátit i na psí detektivy. Jedná se o specializované společnosti, která Vám s hledáním za poplatek pomůžou. Mají velmi rozsáhlou síť kontaktů a ví kam umístit, že hledáte psa.

• Nyní už nezbývá než čekat a sledovat svoje okolí. Hledání nevzdávejte, pátrejte v každou volnou chvilku a volejte na oslovená zařízení, zda už psa někdo nenašel.

Vanda Nováková

Dary do tomboly

Psí hvězda věnovala dary do tomboly na Velké setkání špagetek v Praze 18. června 2016 – masové dorty a další potřebné věci pro pejsky.

Navázání spolupráce s veterinou Animed Brno

Máme po svém boku několik opravdových odborníků. Veterinární klinika Animed Brno nám přislíbila spolupráci na odborných článcích, ale také účast na akcích a projektech.

Výživa kočky

Kočka je dravec a pravý masožravec. Její výživa je specifičtější a náročnější než výživa psa. Poradíme vám, jak svoji kočku krmit co nejlépe.