Co to znamená narodit se v množírně?

Pejsci narozeni v množírnách si s sebou do života odnáší plno strastí, jak zdravotních tak i duševních. Vše plyne ze zcela nevhodných podmínek a vedení chovu, které překračují nejen meze etické, ale mnohdy i právní. Podívejme se s jakými problémy se pejsci musí potýkat. A vy jako majitelé následně také.

Problémy, které trápí štěňata těchto velkochovů

Radost z nového štěňátka se může velmi brzy vytratit. Na první pohled zdravý a vyrovnaný pejsek totiž ve skutečnosti může trpět celou řadou problémů, které si ponese celý život. V horších případech může být jeho život velmi krátký a pejsek vám doslova umře v náručí.

Zdravotní problémy:

• Vrozené a dědičné vady – vznikají v důsledku nekontrolovaného a příbuzenského rozmnožování. Patří sem závažná onemocnění srdce a velkých cév, kdy dochází k abnormálnímu proudění krve. Dále ke vzniku kýl např. s přemístěním některých orgánů z břicha do hrudníku, což způsobuje problémy s dýcháním. Chybné vytvoření cév v játrech, rozštěp tvrdého patra v dutině ústní nebo nesestoupení jednoho či obou varlat, což může vést k nádorovému onemocnění.
  • Onemocnění kostí a kloubů – zde ve vzniku hraje roli opět genetika společně s nedostatky ve výživě (minerální látky, vitamíny) a podmínkami chovu. Mohou vznikat deformace tvaru kostí, zeslabení stěny kostí se vznikem zlomenin, chybné utváření a vady pohyblivosti kloubů.
  • Nedostatečná výživa a poruchy imunitního systému – při nedostatečném přijmu bílkovin, nemá tělo z čeho vytvářet protilátky a nemůže dostatečně bojovat s viry a bakteriemi z prostředí. Nedostatky ve výživě (bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály) často způsobují onemocnění kůže, drápů.
  • Infekční nemoci a napadení parazity – vzhledem k oslabené imunitě, hrozným hygienickým podmínkám v chovu a velkému počtu psů v malém prostoru se tato onemocnění rychle šíří. Nejčastěji je napaden trávicí a dýchací aparát.

Fakt, že v těchto „chovech“ nedochází k řádnému nebo i vůbec žádnému očkování a odčervení, zesiluje citlivost štěňat i dospělých pejsků k virům, bakteriím a parazitům. Někteří podvodní chovatelé dokonce sami vystavují očkovací průkazy s falešnými razítky od veterinářů.

o-cute-puppies-facebookPsychické problémy:

• Kousání – je normálním jevem, že štěňata koušou všechno a všechny a to většinou až do období výměny mléčných zubů za trvalé. Ale pro štěňata, která jsou odebrána od matky a svých sourozenců moc brzy, se stává kousání nepříjemným zlozvykem přetrvávajícím i v dospělém věku. Nenaučí se totiž od své psí rodiny meze kousání a kdy je kousnutí opravdu bolestivé. V množírnách jsou odděleny už např. ve 3 týdnech, což je i doba absolutně nedostačující pro rozvoj imunity. Je to moc krátké období pro dostatečný příjem protilátek z mateřského mléka.
  • Strach a agresivita – jelikož jsou psi chováni bez kontaktu s vnějším světem, je pro ně velmi těžké se zařadit do běžného života po boku člověka. Jejich strach z lidí a okolí (auta, motorky, kola, malé děti, …) může být velmi silný. V takovém případě je přechod do agrese z důvodu obrany velmi snadný.
  • Špatné hygienické návyky – „chov“ v malých klecích ve velkém počtu pejsků jim neposkytuje jinou možnost než kálet a močit pod sebe. A tak mizí i jejich přirozený zájem o čistotu.

Aneta Bložoňová

INTERCANIS – CACIB FCI 2016

O víkendu 18. – 19. června proběhl 50. ročník Mezinárodní výstavy psů. Do Brna se sjelo bezmála tři tisíce psích krasavců všech plemen, včetně těch neuznaných kynologickou federací.

Nalezli jste psa? Pár rad, co dělat dál

Ohňostroje po Silvestru už dávno utichly, a přesto pracovníci útulků přijímají další a další opuštěné psy. Víte, co máte dělat, pokud se k vám osamocený pes připojí na procházce? Informace, kam máte zavolat, kdo vám může pomoci a zda cizího psa vůbec chytat, vám přináší náš článek.

Jezevčík

Malý pejsek vhodný do rodin a do lovecké kynologie. Má svoji hlavu a potřebuje pevnou ruku. Bude vám nejlepším přítelem a partnerem na celý život.