Co to znamená narodit se v množírně?

Pejsci narozeni v množírnách si s sebou do života odnáší plno strastí, jak zdravotních tak i duševních. Vše plyne ze zcela nevhodných podmínek a vedení chovu, které překračují nejen meze etické, ale mnohdy i právní. Podívejme se s jakými problémy se pejsci musí potýkat. A vy jako majitelé následně také.

Problémy, které trápí štěňata těchto velkochovů

Radost z nového štěňátka se může velmi brzy vytratit. Na první pohled zdravý a vyrovnaný pejsek totiž ve skutečnosti může trpět celou řadou problémů, které si ponese celý život. V horších případech může být jeho život velmi krátký a pejsek vám doslova umře v náručí.

Zdravotní problémy:

• Vrozené a dědičné vady – vznikají v důsledku nekontrolovaného a příbuzenského rozmnožování. Patří sem závažná onemocnění srdce a velkých cév, kdy dochází k abnormálnímu proudění krve. Dále ke vzniku kýl např. s přemístěním některých orgánů z břicha do hrudníku, což způsobuje problémy s dýcháním. Chybné vytvoření cév v játrech, rozštěp tvrdého patra v dutině ústní nebo nesestoupení jednoho či obou varlat, což může vést k nádorovému onemocnění.
  • Onemocnění kostí a kloubů – zde ve vzniku hraje roli opět genetika společně s nedostatky ve výživě (minerální látky, vitamíny) a podmínkami chovu. Mohou vznikat deformace tvaru kostí, zeslabení stěny kostí se vznikem zlomenin, chybné utváření a vady pohyblivosti kloubů.
  • Nedostatečná výživa a poruchy imunitního systému – při nedostatečném přijmu bílkovin, nemá tělo z čeho vytvářet protilátky a nemůže dostatečně bojovat s viry a bakteriemi z prostředí. Nedostatky ve výživě (bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály) často způsobují onemocnění kůže, drápů.
  • Infekční nemoci a napadení parazity – vzhledem k oslabené imunitě, hrozným hygienickým podmínkám v chovu a velkému počtu psů v malém prostoru se tato onemocnění rychle šíří. Nejčastěji je napaden trávicí a dýchací aparát.

Fakt, že v těchto „chovech“ nedochází k řádnému nebo i vůbec žádnému očkování a odčervení, zesiluje citlivost štěňat i dospělých pejsků k virům, bakteriím a parazitům. Někteří podvodní chovatelé dokonce sami vystavují očkovací průkazy s falešnými razítky od veterinářů.

o-cute-puppies-facebookPsychické problémy:

• Kousání – je normálním jevem, že štěňata koušou všechno a všechny a to většinou až do období výměny mléčných zubů za trvalé. Ale pro štěňata, která jsou odebrána od matky a svých sourozenců moc brzy, se stává kousání nepříjemným zlozvykem přetrvávajícím i v dospělém věku. Nenaučí se totiž od své psí rodiny meze kousání a kdy je kousnutí opravdu bolestivé. V množírnách jsou odděleny už např. ve 3 týdnech, což je i doba absolutně nedostačující pro rozvoj imunity. Je to moc krátké období pro dostatečný příjem protilátek z mateřského mléka.
  • Strach a agresivita – jelikož jsou psi chováni bez kontaktu s vnějším světem, je pro ně velmi těžké se zařadit do běžného života po boku člověka. Jejich strach z lidí a okolí (auta, motorky, kola, malé děti, …) může být velmi silný. V takovém případě je přechod do agrese z důvodu obrany velmi snadný.
  • Špatné hygienické návyky – „chov“ v malých klecích ve velkém počtu pejsků jim neposkytuje jinou možnost než kálet a močit pod sebe. A tak mizí i jejich přirozený zájem o čistotu.

Aneta Bložoňová

Pomáhejme s módou!

Že nejste zrovna příznivci módních doplňků? Nemusíte, stačí, pokud je fešák váš psí či kočičí parťák.
Psí hvězda dlouhodobě výtěžkem ze svého obchodu pomáhá mnoha útulkům. Stejný koncept má i značka FunkyDog, která z každého prodaného výrobku posílá část zvířatům v nouzi. Představujeme vám jejich sortiment, který můžete najít na našem e-shopu.

Já, Kvído…

Jsem malý, černý a nosím červený obojek. Jsem jeden z nich a stále hledám. Co? To, co moji kamarádi. To, co všichni pejsci. Svoji milující rodinu, která mě bude chránit a která se mnou bude pomáhat. Kdo jsem? Přece Kvído…

Jak jsou na tom vaši miláčci s imunitou?

S příchodem zimy a deštivých, chladných dní se mezi námi opět šíří nejběžnější nemoci. A tak, jak je aktuální otázka podpory imunity u lidí, tak se ptají i někteří majitelé psů: Můžu nějak podpořit imunitu u svého psa?