Co to znamená narodit se v množírně?

Pejsci narozeni v množírnách si s sebou do života odnáší plno strastí, jak zdravotních tak i duševních. Vše plyne ze zcela nevhodných podmínek a vedení chovu, které překračují nejen meze etické, ale mnohdy i právní. Podívejme se s jakými problémy se pejsci musí potýkat. A vy jako majitelé následně také.

Problémy, které trápí štěňata těchto velkochovů

Radost z nového štěňátka se může velmi brzy vytratit. Na první pohled zdravý a vyrovnaný pejsek totiž ve skutečnosti může trpět celou řadou problémů, které si ponese celý život. V horších případech může být jeho život velmi krátký a pejsek vám doslova umře v náručí.

Zdravotní problémy:

• Vrozené a dědičné vady – vznikají v důsledku nekontrolovaného a příbuzenského rozmnožování. Patří sem závažná onemocnění srdce a velkých cév, kdy dochází k abnormálnímu proudění krve. Dále ke vzniku kýl např. s přemístěním některých orgánů z břicha do hrudníku, což způsobuje problémy s dýcháním. Chybné vytvoření cév v játrech, rozštěp tvrdého patra v dutině ústní nebo nesestoupení jednoho či obou varlat, což může vést k nádorovému onemocnění.
  • Onemocnění kostí a kloubů – zde ve vzniku hraje roli opět genetika společně s nedostatky ve výživě (minerální látky, vitamíny) a podmínkami chovu. Mohou vznikat deformace tvaru kostí, zeslabení stěny kostí se vznikem zlomenin, chybné utváření a vady pohyblivosti kloubů.
  • Nedostatečná výživa a poruchy imunitního systému – při nedostatečném přijmu bílkovin, nemá tělo z čeho vytvářet protilátky a nemůže dostatečně bojovat s viry a bakteriemi z prostředí. Nedostatky ve výživě (bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály) často způsobují onemocnění kůže, drápů.
  • Infekční nemoci a napadení parazity – vzhledem k oslabené imunitě, hrozným hygienickým podmínkám v chovu a velkému počtu psů v malém prostoru se tato onemocnění rychle šíří. Nejčastěji je napaden trávicí a dýchací aparát.

Fakt, že v těchto „chovech“ nedochází k řádnému nebo i vůbec žádnému očkování a odčervení, zesiluje citlivost štěňat i dospělých pejsků k virům, bakteriím a parazitům. Někteří podvodní chovatelé dokonce sami vystavují očkovací průkazy s falešnými razítky od veterinářů.

o-cute-puppies-facebookPsychické problémy:

• Kousání – je normálním jevem, že štěňata koušou všechno a všechny a to většinou až do období výměny mléčných zubů za trvalé. Ale pro štěňata, která jsou odebrána od matky a svých sourozenců moc brzy, se stává kousání nepříjemným zlozvykem přetrvávajícím i v dospělém věku. Nenaučí se totiž od své psí rodiny meze kousání a kdy je kousnutí opravdu bolestivé. V množírnách jsou odděleny už např. ve 3 týdnech, což je i doba absolutně nedostačující pro rozvoj imunity. Je to moc krátké období pro dostatečný příjem protilátek z mateřského mléka.
  • Strach a agresivita – jelikož jsou psi chováni bez kontaktu s vnějším světem, je pro ně velmi těžké se zařadit do běžného života po boku člověka. Jejich strach z lidí a okolí (auta, motorky, kola, malé děti, …) může být velmi silný. V takovém případě je přechod do agrese z důvodu obrany velmi snadný.
  • Špatné hygienické návyky – „chov“ v malých klecích ve velkém počtu pejsků jim neposkytuje jinou možnost než kálet a močit pod sebe. A tak mizí i jejich přirozený zájem o čistotu.

Aneta Bložoňová

Charitativní dražba obrazu a představení nových luxusních šperků, s S Gallery Brno

Ve středu 19. října 2016 se Psí hvězda stala součástí nevšední akce plné luxusních šperků, krásných dam, dokonalých masáží, nádherných obrazů a milovníků zvířat, kteří společně s námi chtějí pomáhat.

Broumov – květnová vlna pomoci

S útulkem v Broumově začala naše spolupráce vlastně úplně náhodou. Při lednové sbírce textilu jsme jim chtěli odeslat vlnu pomoci. Setkali jsme se s tak milým a vřelým přístupem, že jsme jim deky a přikrývky poslali hned několikrát. Od té doby jsme s nimi v kontaktu a pomáháme jim dále společně s vámi.

Srpnová materiální pomoc pro Depozitum Beruška

Děkujeme naší milé zákaznici paní Vandě V. z Hradce Králové za zakoupenou materiální pomoc pro pejsky. Dále děkujeme naší zákaznici, která do kamenné prodejny Psí hvězdy v Brně- Juliánově přinesla balení granulí značky Acana.