Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…

Co na to veterinář?

cute-picture-golden-retriever-puppies-and-mother-dog-in-fieldTuto otázku slýcháváme na naší veterinární klinice velice často. Tato informace je hluboce zakořeněná v povědomí spousty majitelů. Bohužel, opravdu se jedná pouze o velice rozšířený mýtus. Není nám známa žádná studie, která by toto tvrzení dokazovala. Naopak, velice často se v ordinaci setkáváme jak s nádory mléčných žláz, tak se záněty dělohy u fen, co již rodily. Dle našeho pozorování se četnost výskytu těchto dvou nejčastějších problémů neliší od četnosti výskytu u fen, které nikdy štěňata neměly.

Pokud svoji fenku chcete ochránit před nemocemi pohlavního traktu a nechcete od ní štěňátka, doporučujeme Vám nechat ji vykastrovat. Tento chirurgický zákrok má oproti předcházejícímu mýtu svá opodstatnění. Existují studie, které u časně vykastrovaných fen dokazují výrazné snížení rizika vzniku nádoru mléčné žlázy. Dále u fenky nehrozí zánět dělohy (pyometra) a falešná březost. Kastraci doporučujeme provést před nebo těsně po prvním hárání.

Pomoc pejskům z Kojetína

Společně pomáháme! A společně v tom pokračujeme! Po první vlně pomoci nyní pejsci potřebují rybí oleje, savé podložky a vlhčené ubrousky. Přijdete se k nám.

Agility – překážková dráha pro nejrychlejší

Agility je parkurový běh pro psy a jejich majitele a je odvozen od koňského parkurového skákání. Vášeň pro běh a nadšení pro sport spojují majitele všech ras pejsků.

Pomáhejte i vy s Psí hvězda.cz!

Tři… Dva… Jedna… Jedeme naplno!