Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…

Co na to veterinář?

cute-picture-golden-retriever-puppies-and-mother-dog-in-fieldTuto otázku slýcháváme na naší veterinární klinice velice často. Tato informace je hluboce zakořeněná v povědomí spousty majitelů. Bohužel, opravdu se jedná pouze o velice rozšířený mýtus. Není nám známa žádná studie, která by toto tvrzení dokazovala. Naopak, velice často se v ordinaci setkáváme jak s nádory mléčných žláz, tak se záněty dělohy u fen, co již rodily. Dle našeho pozorování se četnost výskytu těchto dvou nejčastějších problémů neliší od četnosti výskytu u fen, které nikdy štěňata neměly.

Pokud svoji fenku chcete ochránit před nemocemi pohlavního traktu a nechcete od ní štěňátka, doporučujeme Vám nechat ji vykastrovat. Tento chirurgický zákrok má oproti předcházejícímu mýtu svá opodstatnění. Existují studie, které u časně vykastrovaných fen dokazují výrazné snížení rizika vzniku nádoru mléčné žlázy. Dále u fenky nehrozí zánět dělohy (pyometra) a falešná březost. Kastraci doporučujeme provést před nebo těsně po prvním hárání.

Veterinární klinika Animed

Odběr krve u psů a koček

Malé množství krve může mnohé prozradit o zdravotním stavu Vašeho čtyřnohého miláčka. Jak a proč se odběr krve vlastně dělá, se dozvíte právě v tomto článku.

Chci svůj prostor, říkají pejsci se žlutou stužkou

Každý pes potřebuje individuální přístup. Né všichni pejsci jsou rádi v těsném kontaktu s jiným psem. Jak to ale máte vědět a nebo jak to dát vědět ostatním? Použijte žlutou stužku! Jasně tím dáte všem najevo, že váš pejsek potřebuje více prostoru.

Starostlivost o psího dôchodca I.

Doprajte psíkovi krásne starobe. Poradíme vám, ako sa starať o svojho psieho dôchodca a predĺžiť mu tak čo najviac aktívny život.