Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…

Co na to veterinář?

cute-picture-golden-retriever-puppies-and-mother-dog-in-fieldTuto otázku slýcháváme na naší veterinární klinice velice často. Tato informace je hluboce zakořeněná v povědomí spousty majitelů. Bohužel, opravdu se jedná pouze o velice rozšířený mýtus. Není nám známa žádná studie, která by toto tvrzení dokazovala. Naopak, velice často se v ordinaci setkáváme jak s nádory mléčných žláz, tak se záněty dělohy u fen, co již rodily. Dle našeho pozorování se četnost výskytu těchto dvou nejčastějších problémů neliší od četnosti výskytu u fen, které nikdy štěňata neměly.

Pokud svoji fenku chcete ochránit před nemocemi pohlavního traktu a nechcete od ní štěňátka, doporučujeme Vám nechat ji vykastrovat. Tento chirurgický zákrok má oproti předcházejícímu mýtu svá opodstatnění. Existují studie, které u časně vykastrovaných fen dokazují výrazné snížení rizika vzniku nádoru mléčné žlázy. Dále u fenky nehrozí zánět dělohy (pyometra) a falešná březost. Kastraci doporučujeme provést před nebo těsně po prvním hárání.

Balíme, pomáháme – Jezevčíkům v nouzi

Děkujeme za Vaši rychlou reakci! V prvním únorovém týdnu jsme vás poprosili o pomoc pro Jezevčíky v nouzi. Jsme moc rádi, že jim dnes můžeme odeslat první balíček s vaší pomocí!

Péče o zuby vašeho psa

S onemocnění dutiny ústní a nepříjemný zápachem z úst našich miláčků se setkáváme bohužel velmi často. Trpí jím jím více než 80% populace psů v domácích chovech a častěji na tvorbu plaku a zubního kamene trpí psi malých a trpasličích plemen

Kostřičky z Březolup / Dočasky.cz

Organizace Dočasky.cz v červenci zachránila smečku 6 psů od nezodpovědné majitelky před vyhladověním!