Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…

Co na to veterinář?

cute-picture-golden-retriever-puppies-and-mother-dog-in-fieldTuto otázku slýcháváme na naší veterinární klinice velice často. Tato informace je hluboce zakořeněná v povědomí spousty majitelů. Bohužel, opravdu se jedná pouze o velice rozšířený mýtus. Není nám známa žádná studie, která by toto tvrzení dokazovala. Naopak, velice často se v ordinaci setkáváme jak s nádory mléčných žláz, tak se záněty dělohy u fen, co již rodily. Dle našeho pozorování se četnost výskytu těchto dvou nejčastějších problémů neliší od četnosti výskytu u fen, které nikdy štěňata neměly.

Pokud svoji fenku chcete ochránit před nemocemi pohlavního traktu a nechcete od ní štěňátka, doporučujeme Vám nechat ji vykastrovat. Tento chirurgický zákrok má oproti předcházejícímu mýtu svá opodstatnění. Existují studie, které u časně vykastrovaných fen dokazují výrazné snížení rizika vzniku nádoru mléčné žlázy. Dále u fenky nehrozí zánět dělohy (pyometra) a falešná březost. Kastraci doporučujeme provést před nebo těsně po prvním hárání.

Veterinární klinika Animed

Lovecká plemena psů

Pes je přítel člověka už po několik století. Od počátku byli psi šlechtěni převážně k lovu, protože je k němu předurčují jejich vrozené instinkty a přirozené vlastnosti, zejména vynikající čich.

6. ročník Memoriálu Ivo Hermana v Kuřimi 2016

Dne 8. Října 2016 se konal v Kuřimi závod v poslušnosti a obraně, který se započítává do jihomoravské ligy. Závod probíhal v kategoriích ZZO, ZVV1, IPO1 a IPO3.

Tlapky a drápky, aneb když pejsek stárne

Ve stárnoucím organismu dochází k mnoha degenerativním změnám. Buňky a tkáně neregenerují tak jako „za mlada“, imunita je oslabena a tělo celkově pomalu chřadne. Tyto změny a jejich dopady se mohou mimo jiné projevit také na tlapkách a drápech.