Fena a nutnost březosti

„A pane doktore, slyšela jsem, že fena by měla mít alespoň jedenkrát za život štěňata, je to pravda?“ Přinášíme vám názor veterinárního lékaře na toto ožehavé téma…

Co na to veterinář?

cute-picture-golden-retriever-puppies-and-mother-dog-in-fieldTuto otázku slýcháváme na naší veterinární klinice velice často. Tato informace je hluboce zakořeněná v povědomí spousty majitelů. Bohužel, opravdu se jedná pouze o velice rozšířený mýtus. Není nám známa žádná studie, která by toto tvrzení dokazovala. Naopak, velice často se v ordinaci setkáváme jak s nádory mléčných žláz, tak se záněty dělohy u fen, co již rodily. Dle našeho pozorování se četnost výskytu těchto dvou nejčastějších problémů neliší od četnosti výskytu u fen, které nikdy štěňata neměly.

Pokud svoji fenku chcete ochránit před nemocemi pohlavního traktu a nechcete od ní štěňátka, doporučujeme Vám nechat ji vykastrovat. Tento chirurgický zákrok má oproti předcházejícímu mýtu svá opodstatnění. Existují studie, které u časně vykastrovaných fen dokazují výrazné snížení rizika vzniku nádoru mléčné žlázy. Dále u fenky nehrozí zánět dělohy (pyometra) a falešná březost. Kastraci doporučujeme provést před nebo těsně po prvním hárání.

Veterinární klinika Animed

Rhodéský ridgeback

Oddaný přítel rodiny, který je schopný řešit problémy po svém a pamatovat si spoustu věcí. Mimořádně silný pes, který vás ochrání a bude vám navždy věrný.

Zázračná rostlina ostropestřec mariánský

Problémy s játry trápí nejen nás, lidi, ale také zvířata. Toxiny se dnes vyskytují všude a je potřeba pečovat o organismus našich miláčků stejně, jako o ten náš. Představíme vám výborného pomocníka.

Květnová pomoc pro Františka, Dejte nám šanci a Rusell Rescue

Květnové balíčky s pomocí od našich milých zákazníků putují do Psí cesta František , Dejte nám šanci a Russell Rescue .