Irský setr

Mezi majiteli je oblíbený pro svoji hravost, přítulnost, laskavost a oddanost. Není agresivní ba naopak velmi mírný, kamarádský a spolehlivý. Je inteligentní a svéhlavý, ale přesto dobře cvičitelný.

Historie

Červený irský setr byl vyšlechtěn v Irsku jako lovecký pes. Největší posun v chovu irských setrů nastal v druhé polovině 19. Století. V ČR se začal nejprve objevovat na šlechtických honitbách, ale koncem 19. Století, když nastal rozvoj myslivosti, začal vzrůstat i počet chovatelských stanic a za první republiky už jich tu bylo moc.

dogs_by_ngsabrinaChování

Dnes je tento živý a hbitý pes velmi oblíben. Rád vyhledává jiné psy, aby si s nimi mohl hrát. Nejraději je obíhá v kruzích dokola. Irský setr je extrovert. Dospívá pozdě a díky své neskutečné radosti ze života je často uštěkaný, nervózní, snadno vzrušitelný a hravý pes. Má rád děti a dá se říct, že si od nich nechá i vše líbit.

Vzhled

Irský setr má hmotnost od 27 až do 32 kg. U fen je výška 55 – 62 cm a u psů 58 – 67cm. Barvu má zlatavě hnědou, pískovou a hnědou s nádechem do červena. Má dlouhou hedvábnou srst a  zimě hlubokou podsadu.. Má nízko nasazený ocas, který nese vodorovně nebo svěšený. Šlachovité přední nohy mají malé tlapky. Má vyvážené tělo s úzkou lebkou, dlouhým krkem, hlubokou hrudí a svalnatými bedry. Patří do VII. Skupiny FCI – ohaři.

Využití

Je to lovecký pes pro lov se střelnou zbraní nebo rodinný pes. Je to veselé sportovní přátelské plemeno a proto je skvěli jako domácí mazlíček. Je to náruživý lovec se schopností vystavování zvěře a vynikajícím nosem a proto je oblíben i mezi lovci a myslivci. Při práci je využívám k lovu pernaté i srstnaté zvěře i k vodním pracím.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Staffy Day 6.-7.8.2016

První srpnový víkend se v Brně uskutečnil Staffí den spolu s I. ročníkem Karen Ford memoriálu. Staffbullíci s PP se vydali soutěžit v kráse, sportu a čekalo toho na všechny mnohem víc.

Materiální pomoc pro hospic Dejte nám šanci

Začátkem října věnovala Psí hvězda pejskům z hospicu Dejte nám šanci, z.s. hmotné dary v hodnotě 7 880 Kč v podobě zajištění střešní krytiny na mobilní buňku. Následně náš tým pomohl s instalací nové střechy během víkendové brigády pořádané hospicem. Psí hvězda také zajistila občerstvení pro všechny účastníky brigády a tak víkend probíhal v příjemném duchu a dobré náladě. Nyní může být buňka plně využita jako sklad krmiv a dalších věcí během celého roku.

Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.