70ca511e2c8cd24784399290c2a9f819-1

Irský setr

Mezi majiteli je oblíbený pro svoji hravost, přítulnost, laskavost a oddanost. Není agresivní ba naopak velmi mírný, kamarádský a spolehlivý. Je inteligentní a svéhlavý, ale přesto dobře cvičitelný.

Historie

Červený irský setr byl vyšlechtěn v Irsku jako lovecký pes. Největší posun v chovu irských setrů nastal v druhé polovině 19. Století. V ČR se začal nejprve objevovat na šlechtických honitbách, ale koncem 19. Století, když nastal rozvoj myslivosti, začal vzrůstat i počet chovatelských stanic a za první republiky už jich tu bylo moc.

dogs_by_ngsabrinaChování

Dnes je tento živý a hbitý pes velmi oblíben. Rád vyhledává jiné psy, aby si s nimi mohl hrát. Nejraději je obíhá v kruzích dokola. Irský setr je extrovert. Dospívá pozdě a díky své neskutečné radosti ze života je často uštěkaný, nervózní, snadno vzrušitelný a hravý pes. Má rád děti a dá se říct, že si od nich nechá i vše líbit.

Vzhled

Irský setr má hmotnost od 27 až do 32 kg. U fen je výška 55 – 62 cm a u psů 58 – 67cm. Barvu má zlatavě hnědou, pískovou a hnědou s nádechem do červena. Má dlouhou hedvábnou srst a  zimě hlubokou podsadu.. Má nízko nasazený ocas, který nese vodorovně nebo svěšený. Šlachovité přední nohy mají malé tlapky. Má vyvážené tělo s úzkou lebkou, dlouhým krkem, hlubokou hrudí a svalnatými bedry. Patří do VII. Skupiny FCI – ohaři.

Využití

Je to lovecký pes pro lov se střelnou zbraní nebo rodinný pes. Je to veselé sportovní přátelské plemeno a proto je skvěli jako domácí mazlíček. Je to náruživý lovec se schopností vystavování zvěře a vynikajícím nosem a proto je oblíben i mezi lovci a myslivci. Při práci je využívám k lovu pernaté i srstnaté zvěře i k vodním pracím.

1526887_l

Problém separace – odstraňte strach ze samoty

Pořídili jste si domů nového psího kamaráda z útulku nebo profesionálního chovu a vše je v pořádku do chvíle než odejdete z domu? Pokud je s vámi pejsek klidný, spokojený a kamarádský, ale jen co zamknete dveře od bytu, stává se z něj tornádo, vše ukazuje na separační úzkost a strach ze samoty.

kvido_titulni_clanek

Já, Kvído…

Jsem malý, černý a nosím červený obojek. Jsem jeden z nich a stále hledám. Co? To, co moji kamarádi. To, co všichni pejsci. Svoji milující rodinu, která mě bude chránit a která se mnou bude pomáhat. Kdo jsem? Přece Kvído…

The dogs in a row are being trained to rescue.

Psi v záchranářské kynologii

Psí hrdinové, kteří každý den zachraňují životy a pomáhají lidem v situacích, kdy technika nestačí. Podívejme se na tento sport, který je pro záchranáře nejen prací, ale především posláním.