Jak jsou na tom vaši miláčci s imunitou?

S příchodem zimy a deštivých, chladných dní se mezi námi opět šíří nejběžnější nemoci. A tak, jak je aktuální otázka podpory imunity u lidí, tak se ptají i někteří majitelé psů: Můžu nějak podpořit imunitu u svého psa?

Tvorba protilátek a zlepšení imunity

Nejvíce ohroženou skupinou zvířat z imunitního hlediska jsou štěňata, kojící feny a starší psy. Dále je to samozřejmě jakékoliv zvíře, které je nemocné, léčí se nebo je po operaci. Imunita je velmi komplexní systém, který má mnoho úrovní. Od bariérové funkce neporušené kůže a sliznic, přes fagocytující buňky až po složité molekulární děje, jako je tvoření protilátek. Co dokážeme velmi efektivně ovlivňovat, je například právě tvorba protilátek – to je princip vakcinace. Jak však zlepšit nespecifickou imunitu u psů? Je to vůbec možné?

Kde hledat rady?

Článků na téma imunity psů najdete na internetu a v časopisech mnoho. Ovšem hledávání na internetu vás může hezky zmást. Dočtete se nejen obecné zásady, platné i u lidí – vyvážená strava, časté procházky na čerstvém vzduchu, vitamíny – ale i potenciálně nebezpečné tvrzení, které nepochází od veterinářů, ale od chovatelů nebo prodejců.

Co je vhodné pejskům podávat?

zbysekmeggieCo třeba podávání česneku? Každý přece ví, že ten je bohatý na vitaminy a navíc působí proti parazitům! Avšak látky obsažené v česneku a taky cibuli způsobují hemolytické anémie (rozpad červených krvinek) u psů i u koček, které můžou skončit i smrtelně. A to za domnělou „podporu imunity“ opravdu nestojí.

Vitamínové doplňky rozhodně neuškodí (pokud to s nimi nepřeženete). Podávání samotného vitaminu C u psů je ale tak trochu otázka. Psy, na rozdíl od lidí nebo třeba morčat, totiž vitamin C dokážou syntetizovat v těle i sami a nejsou odkázaní na jeho dodávaní v potravě. Jako prevence je to proto trochu zbytečné, jeho antioxidační účinek však může být prospěšný v období rekonvalescence. Mnohem důležitější vitaminy pro obranyschopnost jsou vitaminy skupiny B a vitamin E. Z minerálů je to zejména železo, zinek a selen.

Výborným zdrojem těchto látek jsou pivovarské kvasnice, které jsou pak i častou složkou komerčně vyráběných preparátů.

Betaglukan a výtažky z hlívy ústřičné si získali velkou popularitu mezi lidmi a tak byla jen otázka času, kdy toto nadšení pronikne i do zvířecí sféry. Některé studie dokonce naznačují slibný účinek i v pomocné léčbě určitých typů nádorů. Nezapomínejme ale, že samotný betaglukan rakovinu neléčí.

Taky mnoho dalších preparátů dostupných pro chovatele využívají přírodní látky, které určitým způsobem podporují nespecifickou imunitu. Patří sem například i probiotika, nebo kolostrum (mlezivo), které příznivě působí na lokální imunitu ve střevě a pomáhají při léčbě průjmu a jako doplňková léčba při antibiotické terapii, podobně jako u lidí.

Protože dnes je nabídka na trhu opravdu široká, nelze jednoznačně říct, co pomůže zrovna tomu vašemu mazlíčkovi. Třeba si vyberete i z našeho e-shopu!

Mária Gambošová

Je studentka VFU, specializuje se na interní medicínu psů a koček. V době studia absolvovala praktické stáže v Norsku a Chorvatsku.

white-cat-hd-wallpapers-free-download-1

Základní pravidla krmení koček

Majitelé koček nám jistě dají za pravdu, že to s nimi občas není vůbec jednoduché. Jednou granulky nebo kapsičku jí s radostí a velkou chutí, druhý den už jen ohrnou fousky a jasně vám dají najevo, že tohle teda ne. Přinášíme vám pár tipů čím kočky krmit a co není úplně dobrá volba.

1465340391_lezici-ctverec

Vakcinace psů

Naše čtyřnohé miláčky je potřeba pravidelně očkovat. Poradíme vám jak, kdy a proti čemu správně očkovat.

BARF-diet-for-dogs-4

BARF a jak na něj

Jak krmit svého psa je poměrně zásadní otázka všech budoucích i současných majitelů. Nejjednodušší je nasypat každé ráno a večer psovi granule, které jsou vyvážené, plné živin a důležitých látek, ale také plné náhražek a umělých složek, které maso nikdy ani neviděli. Co když chcete jít jiným směrem? Zkuste BARF!