bar_6317

Jak nebezpečné může být bodnutí hmyzem?

Léto je za námi, ale krásný podzim láká se společným výletům do přírody a mnoho dalších příjemných aktivit. V létě nás hmyz velmi obtěžoval, na podzim tomu bohužel není jinak. Dejte si na bodnutí pozor, může vám, ale i vašemu psímu kamarádovi, způsobit nemalé problémy.

Jaké jsou projevy a jak je řešit?

Bodnutí včel, vos a sršňů je sice nepříjemné a bolestivé, ale ve většině případů se obejde bez vážnějších komplikací.

Nejčastěji vzniká pouze lokální reakce tedy zčervenání, otok, bolestivost a svědění v místě vpichu žihadla. Zvířata jsou neklidná, otáčí se k místu bodnutí, toto místo si mohou intenzivně olizovat, vykusovat nebo se škrábat. Při pohlazení nebo stisku daného místa mohou kňučet i se po vás ohnat v závislosti na vnímavosti k bolesti, což je individuální.

Doporučení: vytáhnout žihadlo (při včelím bodnutí) a místo vpichu chladit – mokrý ručník, sáček s ledem či mraženou zeleninou… Zkrátka postupujeme stejně jako při vlastním poštípání. Použití chladících mastí a krémů bývá bez efektu, jednak kvůli osrstění a taky si je psi a hlavně kočky velmi rychle olížou.

Jaké mohou nastat komplikace?

Nebezpečné je bodnutí v dutině ústní, do jazyka a oblasti krku, protože zde se i běžná lokální reakce s otokem stává problémem vedoucím až k dušení.

Doporučení: chladit oblast hlavy a krku – mokrý ručník, sáček s ledem, mražená zelenina. Otevřít lednici a nechat dýchat studený vzduch. Vytočit číslo veterináře a poradit se o možnosti použití léků na tlumení alergií – antihistaminik, které máte u sebe doma.

Méně častá je celková alergická reakce, která se projevuje zrychleným dýcháním a rychlím tlukotem srdce, únavou, zmateností, ztrátou zájmu o okolí, otokem na hlavě nebo jinde na těle, zvracením či průjmem. Může se objevit po mnohonásobném pobodání nebo u citlivých alergických jedinců.

Doporučení: chladit místa otoku a rychle vyhledat veterináře.

Aneta Bložoňová

Medicína psů a koček studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno – fakulta Veterinárního lékařství.

4 dogs sitting in one spot and look for photographers high holding some fine reward in the hands, Weiwinkel recording.

Hájit práva zvířat a měnit věci k lepšímu, takové je poslání Nadace na ochranu zvířat

Žijeme se zvířaty v harmonii a rovnováze, na kterou v dnešní uspěchané době zapomínáme. Existují lidé, kteří chtějí tuto jemnou linii zachovat a pro zvířata dělají opravdu vše se srdcem na správném místě. Představujeme vám Nadaci na ochranu zvířat.

old-dog-walking-on-leash-150713

Deset kroků k procházce bez tahání

Možná si právě říkáte, že snad není vůbec možné psa odnaučit tahat na vodítku, že jste už zkoušeli snad všechno!? Ono to ale opravdu jde.

JVN_jezevčík

Převoz Igorka do dočasné péče

V pátek 29. června 2016 jsme zajistili převoz Jezevčíkům v nouzi jezevčíka Igorka.