bar_6317

Jak nebezpečné může být bodnutí hmyzem?

Léto je za námi, ale krásný podzim láká se společným výletům do přírody a mnoho dalších příjemných aktivit. V létě nás hmyz velmi obtěžoval, na podzim tomu bohužel není jinak. Dejte si na bodnutí pozor, může vám, ale i vašemu psímu kamarádovi, způsobit nemalé problémy.

Jaké jsou projevy a jak je řešit?

Bodnutí včel, vos a sršňů je sice nepříjemné a bolestivé, ale ve většině případů se obejde bez vážnějších komplikací.

Nejčastěji vzniká pouze lokální reakce tedy zčervenání, otok, bolestivost a svědění v místě vpichu žihadla. Zvířata jsou neklidná, otáčí se k místu bodnutí, toto místo si mohou intenzivně olizovat, vykusovat nebo se škrábat. Při pohlazení nebo stisku daného místa mohou kňučet i se po vás ohnat v závislosti na vnímavosti k bolesti, což je individuální.

Doporučení: vytáhnout žihadlo (při včelím bodnutí) a místo vpichu chladit – mokrý ručník, sáček s ledem či mraženou zeleninou… Zkrátka postupujeme stejně jako při vlastním poštípání. Použití chladících mastí a krémů bývá bez efektu, jednak kvůli osrstění a taky si je psi a hlavně kočky velmi rychle olížou.

Jaké mohou nastat komplikace?

Nebezpečné je bodnutí v dutině ústní, do jazyka a oblasti krku, protože zde se i běžná lokální reakce s otokem stává problémem vedoucím až k dušení.

Doporučení: chladit oblast hlavy a krku – mokrý ručník, sáček s ledem, mražená zelenina. Otevřít lednici a nechat dýchat studený vzduch. Vytočit číslo veterináře a poradit se o možnosti použití léků na tlumení alergií – antihistaminik, které máte u sebe doma.

Méně častá je celková alergická reakce, která se projevuje zrychleným dýcháním a rychlím tlukotem srdce, únavou, zmateností, ztrátou zájmu o okolí, otokem na hlavě nebo jinde na těle, zvracením či průjmem. Může se objevit po mnohonásobném pobodání nebo u citlivých alergických jedinců.

Doporučení: chladit místa otoku a rychle vyhledat veterináře.

15288518_1098955036869025_7270906763252073127_o

Balíček pomoci pro Útulek v Táboře

Posíláme pomoc kam jen to jde. A jsme za to neskutečně rádi, navíc když se k nám přidáte i vy. Dnes vám přinášíme informaci o pomoci pro skvělou partu lidí, kteří dělají pro pejsky maximum. Na konci roku 2016 jsme odeslali balíček pomoci Útulku v Táboře a věříme, že pejskům udělal radost.

AniGo

AnyoneGo pomáhá handicapovaným zvířatům znovu chodit díky 3D tisku

V rámci nového projektu AniGo (Animals Go) totiž vznikl jedinečný invalidní vozíček pro handicapovaná zvířata vyráběný pomocí 3D tiskárny.

15936826_1057266177716415_4603713943005288580_o

Buldočci, balíček dárečků pro vás!

Občanské sdružení Buldočí naděje pomáhá převážně francouzským buldočkům, anglickým buldokům a jejich křížencům. V lednu jsme se rozhodli pomoc darem právě jim a v polovině měsíce jsme odeslali první várku potřebných věcí. Věříme, že těmto “placatým” psím plemenům uděláme společně radost.