Jak nebezpečné může být bodnutí hmyzem?

Léto je za námi, ale krásný podzim láká se společným výletům do přírody a mnoho dalších příjemných aktivit. V létě nás hmyz velmi obtěžoval, na podzim tomu bohužel není jinak. Dejte si na bodnutí pozor, může vám, ale i vašemu psímu kamarádovi, způsobit nemalé problémy.

Jaké jsou projevy a jak je řešit?

Bodnutí včel, vos a sršňů je sice nepříjemné a bolestivé, ale ve většině případů se obejde bez vážnějších komplikací.

Nejčastěji vzniká pouze lokální reakce tedy zčervenání, otok, bolestivost a svědění v místě vpichu žihadla. Zvířata jsou neklidná, otáčí se k místu bodnutí, toto místo si mohou intenzivně olizovat, vykusovat nebo se škrábat. Při pohlazení nebo stisku daného místa mohou kňučet i se po vás ohnat v závislosti na vnímavosti k bolesti, což je individuální.

Doporučení: vytáhnout žihadlo (při včelím bodnutí) a místo vpichu chladit – mokrý ručník, sáček s ledem či mraženou zeleninou… Zkrátka postupujeme stejně jako při vlastním poštípání. Použití chladících mastí a krémů bývá bez efektu, jednak kvůli osrstění a taky si je psi a hlavně kočky velmi rychle olížou.

Jaké mohou nastat komplikace?

Nebezpečné je bodnutí v dutině ústní, do jazyka a oblasti krku, protože zde se i běžná lokální reakce s otokem stává problémem vedoucím až k dušení.

Doporučení: chladit oblast hlavy a krku – mokrý ručník, sáček s ledem, mražená zelenina. Otevřít lednici a nechat dýchat studený vzduch. Vytočit číslo veterináře a poradit se o možnosti použití léků na tlumení alergií – antihistaminik, které máte u sebe doma.

Méně častá je celková alergická reakce, která se projevuje zrychleným dýcháním a rychlím tlukotem srdce, únavou, zmateností, ztrátou zájmu o okolí, otokem na hlavě nebo jinde na těle, zvracením či průjmem. Může se objevit po mnohonásobném pobodání nebo u citlivých alergických jedinců.

Doporučení: chladit místa otoku a rychle vyhledat veterináře.

Vanda Nováková

Soutěž Psí hvězdy 2017 zná nejkrásnější miláčky

Je to tu! Jste úžasní, bez vás by to nešlo! Tolik krásných fotografií, tolik lásky od vašich miláčků, tolik šťastných okamžiků zachycených na fotografiích. Celkem se nám sešlo přes dva tisíce fotografií! A jak to tedy celé dopadlo? Pojďme se podívat na oficiální výsledky.

Nenechme pejsky mrznout!

Zima udeřila ve své celé síle. Teploty jsou už několik dní pod nulou a i přes den se nad nulu nedostanou. Rozhodli jsme se spojit síly a pomoc pejskům a dalším zvířátkům, kteří jsou v těchto mrazech venku.

Lékárnička pro psa

Při pořízení pejska získává každý majitel plno informací, co by měl a neměl pořizovat, seznamuje se s různými druhy vodítek a granulí, je zahlcen nepřeberným množstvím všech značek, zkratek plemen a pravidel pro psí výchovu. Na co ale mnozí často zapomínají, je pořízení i lékárničky pro psa, která by v kynologické domácnosti neměla chybět.