Jak nebezpečné může být bodnutí hmyzem?

Léto je za námi, ale krásný podzim láká se společným výletům do přírody a mnoho dalších příjemných aktivit. V létě nás hmyz velmi obtěžoval, na podzim tomu bohužel není jinak. Dejte si na bodnutí pozor, může vám, ale i vašemu psímu kamarádovi, způsobit nemalé problémy.

Jaké jsou projevy a jak je řešit?

Bodnutí včel, vos a sršňů je sice nepříjemné a bolestivé, ale ve většině případů se obejde bez vážnějších komplikací.

Nejčastěji vzniká pouze lokální reakce tedy zčervenání, otok, bolestivost a svědění v místě vpichu žihadla. Zvířata jsou neklidná, otáčí se k místu bodnutí, toto místo si mohou intenzivně olizovat, vykusovat nebo se škrábat. Při pohlazení nebo stisku daného místa mohou kňučet i se po vás ohnat v závislosti na vnímavosti k bolesti, což je individuální.

Doporučení: vytáhnout žihadlo (při včelím bodnutí) a místo vpichu chladit – mokrý ručník, sáček s ledem či mraženou zeleninou… Zkrátka postupujeme stejně jako při vlastním poštípání. Použití chladících mastí a krémů bývá bez efektu, jednak kvůli osrstění a taky si je psi a hlavně kočky velmi rychle olížou.

Jaké mohou nastat komplikace?

Nebezpečné je bodnutí v dutině ústní, do jazyka a oblasti krku, protože zde se i běžná lokální reakce s otokem stává problémem vedoucím až k dušení.

Doporučení: chladit oblast hlavy a krku – mokrý ručník, sáček s ledem, mražená zelenina. Otevřít lednici a nechat dýchat studený vzduch. Vytočit číslo veterináře a poradit se o možnosti použití léků na tlumení alergií – antihistaminik, které máte u sebe doma.

Méně častá je celková alergická reakce, která se projevuje zrychleným dýcháním a rychlím tlukotem srdce, únavou, zmateností, ztrátou zájmu o okolí, otokem na hlavě nebo jinde na těle, zvracením či průjmem. Může se objevit po mnohonásobném pobodání nebo u citlivých alergických jedinců.

Doporučení: chladit místa otoku a rychle vyhledat veterináře.

Vanda Nováková

Užívejte s pejsky Štědrý den, ale pozor na otravu!

Vánoce jsou svátky míru, lásky, radosti a hlavně klidu. Proto si najděte chvilku v tomto Vánočním shonu k přečtení krátkého článku o případných rizicích podávání pochutin od Vánočního stolu Vašemu pejskovi. Na štědrovečerní tabuli a před Vánočním stromečkem se nachází spousty nebezpečných látek pro Vašeho pejska. Pojďme si o nich říci něco blíže.

Sbírka pomoci pro Broumov

Děkujeme, že pomáháte s námi. V dubnu jsme se rozhodli reagovat na prosbu o pomoc Městského útulku v Broumově. Pečlivě se starají o maximální počet pejsků a potřebují pro ně dostatek krmiva. Spojili jsme se s vámi a vyslyšeli jejich prosbu.

Ukrytí mezi lesem a loukami se srdcem na správném místě, ForDogs z.s.

Parta mladých lidí, která se rozhodla spoustu věcí změnit. Dávají do všeho své srdce a zachraňují životy těm, kteří to nejvíce potřebují. Takové najdete kousek za vesničkou Svárov. Každého pejska vnímají jako velkou osobnost a bojují za jeho druhou šanci na tomto světě. Představujeme vám sdružení ForDogs.