Jak si vybrat vhodné plemeno psa

Pejska si pořizujete na celou řadu let a měl by být pro vás ideálním společníkem. Ne každý pejsek může sednout vašemu životnímu stylu, nárokům, velikostí nebo svou povahou.Čím pečlivěji si nového kamaráda vyberete, tím vás čeká veselejší společný život. Zodpovíme si tři základní otázky, které by vám měly projít hlavou, než si pro štěňátko pojedete.

Kde pejska budu mít?

Jednou za základních otázek při výběru pejska je, kde ho budete mít trvale umístěného. Kde bude trávit celý den, když budete mimo domov. Byt nebo zahrada kolem domu? Pes v bytě je výborný společník, bude s vámi stále v kontaktu a může s vámi i spát v posteli. Pamatujte ovšem na to, že štěňata vše okusují a některým psům zůstane tento zlozvyk do dospělosti. Vhodná jsou do bytu spíše menší a střední plemena, která můžou s vámi sdílet i běžný menší byt. Do paneláku je ideální čivava, yorkšírský teriér apod. Neznamená to ovšem, že velký pes do bytu nesmí.  Pokud si do bytu pořídíte například ohaře, budete mu muset malý prostor kompenzovat pohybem venku.

Chlupy všude?!

Dále pamatujte na to, jak pes líná. Ne všechna plemena línají stejně. U některých plemen, jako je například zlatý retrívr, je výskyt chlupů v domácnosti velký po celý rok. Do bytu se více hodí hladkosrstá plemena než krátkosrstá. Srst hrubosrstých teriérů, pudlů, ale i dlouhosrstých plemen, která potřebují úpravu, naleznete po bytě mnohem méně.

Doma nebo venku?

Máte-li dům se zahradou a chcete ji věnovat pejskovi, jsou plemena, která jsou šťastná a spokojená venku. Jedná se třeba o německého ovčáka, dobrmana, Cane Corso, zlatého retrívra a další převážně střední a velká plemena. Pes venku ovšem musí mít k dispozici zateplenou boudu a dobře ohraničený pozemek. Takového pejska zvykejte na pobyt venku už od štěňátka, snadno se adaptují a vytvoří si kvalitní srst pro pobyt venku i v chladném počasí.

Pes v bytě a na zahradě domu má jedno společné. Potřebuje svého pána stejně, ať celý den leží na gauči, nebo spí v boudě. Plemena, která jsou více zvyklá v bytě, musí mít za den kromě krátkých i delší procházky. Ale i pes, který je celý den venku, uvítá procházku se svým pánem a je potřeba mu ji dopřát.

Kolik mám volného času?

Pejsek je dokonalým kamarádem, když máte čas, chuť, volný den a venku je krásně. Takto to bohužel ve většině případů vůbec nefunguje. Pejsek vás potřebuje vždy a všude. Nebude čekat, až se vám bude chtít. Zde záleží na vašem životním stylu, jaké plemeno vám do něj doslova zapadne. Ušetříte si tak spoustu trápení a omezování osobní svobody. Pokud rádi jezdíte na kolo, v zimě na běžky, v létě na horské výlety, bude pro vás ideální aktivní pes, např. výmarský ohař, border kolie, bígl nebo jack russel teriér. Jestliže chcete společníka na gauč, do postele a na krátké procházky kolem bloku, zaměřte se na například čivavu, yorkšírského teriéra nebo bišonka.

S průkazem původu nebo bez něj?

Ujasněte si, co s pejskem plánujete podnikat. Budete chodit na výstavy, na soutěže a nebo se věnovat chovu daného plemene? V případě, že jsou toto pro vás zajímavé oblasti a koupíte pejska s průkazem původu, budete mít jasně dané oba rodiče, zajištěný standart plemene a otevřou se vám možnosti účastnit se akcí pro psy s průkazem původu. Ovšem pořizovací cena takového pejska je několika násobně vyšší, než pejska bez průkazu.

Když si pořídíte křížence, obzvlášť pokud se jedná o štěně, nemáte jistotu, jaký pejsek ve finále z vašeho mazlíčka vyroste. Pátrejte po tom, odkud pejsek je a i když nemá průkaz původu, chtějte vidět oba rodiče. Nekupujte pejska, kde vám chovatel neukáže ani rodiče, ale ani jeho sourozence. Plemena jako čivava, yorkšírksý teriér, jack russel teriér, ale také velká plemena, jako zlatý retrívr, dalmatin nebo boxer jsou často chována v množírnách a otřesných podmínkách s tím spojených. Nejsnadnější cestou jak s nimi bojovat, je nekupovat od nich štěňátko a radši si vybrat nějaké z útulku. Zachráníte psí duši, která touží po lásce a milujícím domově.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Společně jsme již podruhé zahřáli zvířátka v útulcích!

V listopadu jsme vyhlásili již druhý ročník materiální sbírky pro pejsky a kočičky v útulcích ,, Zahřejme zvířátka v útulcích”. Odeslali jsem přes 250 kilo pomoci do celkem 15 útulků!

Kvídovy Vánoce pro útulky úspěšně ukončeny!

Projekt Kvídovy Vánoce pro útulky byl k 31.12. 2017 úspěšně ukončen. Přinesl pomoc 36 útulkům v celkové částce neuvěřitelných 53 508 korun!

Máte doma všežravce? Krmení masem je nový trend

V poslední době je moderní se zajímat o to, co jíme, jestli je to zdravé a jestli je to výživné. Není proto divu, že si více všímáme i toho, co žerou naši miláčci. Pryč je doba krmení zbytky od stolu nebo levnými supermarketovými granulemi. Zajímá nás podíl masa v granulích, jestli obsahují obilí či jinou vlákninu, anebo i jaké doplňky můžeme přidávat pro lepší imunitu a zdraví. A tak přišel barf, neboli krmení přirozenou stravou. Více o něm se dozvíte v našem článku.