Jak strávit Silvestr se psem?

Každý to známe. Každoroční nervozita u psů začíná už na Štědrý den, kdy lidé začínají odpalovat první petardy a rachejtle. S dalšími dny stoupá a na Silvestra se velké množství psů promění v klepající se uzlíky strachu. Přinášíme vám proto článek, který by vám mohl poradit, jak se o psa v dobách ohňostrojů postarat, a co byste určitě neměli zanedbat.

Máte doma štěně? Ukažte mu, že není čeho se bát.

Pokud máte doma mladého psa, který ohňostroje zažije poprvé, buďte připraveni. Důležité je to hned na začátku nezkazit. Až se ozvou první silnější rány, psa po očku sledujte, ale jinak jeho reakci ignorujte. Klidně pokračujte chůzí dál, neplašte, neuklidňujte ho, pokud se lekl, jen byste v něm posílili, že se lekl správně a že jeho strach byl oprávněný. Pokud máte možnost, trénujte reakci na střelbu pod dohledem zkušených výcvikářů již dopředu.

Základem je prevence

Tu bychom mohli rozdělit do několika bodů. Jedna věc je dlouhodobá výchova, jak již bylo popsáno výše, platí to u každého psa. Během celého roku průběžně učit správné reakci na střelbu, v pořádku se vypořádat s bouřkou a svým vlastním chováním psa ujistit, že se neděje nic mimořádného.
Již před samotnou poslední nocí v daném roce si zkontrolujte, že pes má pevný obojek, ze kterého se nevyvlékne. Klidně mu ho pro jistotu ještě o pár centimetrů zkraťte, krátkodobé nepohodlí je jen malá daň za bezpečně prožité svátky. Zkontrolujte známky, nemělo by chybět vaše telefonní číslo, adresa, známka o očkování vztekliny a případně známka městského úřadu, na který je pes přihlášený. Obojek po celý Silvestr, a ani druhý den ráno, rozhodně nesundávejte. Při oslavách může vyděšený pes vyklouznout z domu nepozorovaně, ačkoliv to nikdy neudělal.
Psovi se dopoledne věnujte. Chlebíčky a další silvestrovské pochoutky můžete připravit později, hlavně se ujistěte, že jediné, co váš chlupatý společník bude chtít večer dělat, je hluboký spánek v pelíšku. Se psem si hrajte, cvičte, stravte spolu příjemný den v přírodě, ostatně, jak na Nový rok, tak po celý rok. Nezapomeňte ho ale mít celý den pod kontrolou vodítka. I u toho nejklidnějšího psa nikdy nevíte, co se může stát a nehoda se stane velmi rychle. Obzvlášť pokud se pohybujete v okolí měst, kde petardy lítají už od rána.
Na poslední vycházku vyrazte co nejdříve, tak kolem páté hodiny nejpozději. Poté už jsou vidět i slyšet první ohňostroje a nemá smysl tomu psy vystavovat zbytečně a riskovat.

Bojí se váš pes?

Pokud se pejsek stresuje a hlasité rány nemá rád, žádné venčení už mu nejspíš nepomůže. Rad, jak mu pomoci je mnoho a na každého funguje něco jiného. Určitě byste to měli dopředu probrat se svým veterinářem a poradit se s ním. Pokud by byla nouze nejvyšší, dají se použít i sedativa a omamné léky, ale to pouze v kritických případech.
Nechte mu prostor, kam se může ukrýt. Nejbezpečnější pro vás i pro něj bude, když si pes sám vleze do úkrytu, kde se bude cítit chráněně, ale zároveň to budete mít pod kontrolou a budete vědět, že tam je. Často vystresovaní psi hledají úkryt za gauči, v posteli pod peřinou, v garáži, v boudě… Psa průběžně kontrolujte, ale nenuťte ho vylézat, dopřejte mu jeho klid.

Co když se pes ztratil?

Pokud i přes přípravu k takové situaci dojde, nezmatkujte. Zůstaňte na místě, kde vás viděl naposledy, obvolejte místní policii, myslivce, útulky a podobné organizace, a informujte je o tom, že v okolí bude pobíhat váš pes. Svolejte své kamarády a poproste je o pomoc s hledáním. Vyvěste letáky a požádejte o sdílení přes sociální sítě.
Má váš pes čip? Pokud ano, ještě nemusí být vyhráno. Především po Silvestru se v útulcích vždy vyrojí velké množství psů, kteří sice čip mají, ale není nikde registrován a není tedy jak se s majitelem spojit. Databází, kam čip zapsat, je více, a můžete to udělat i v okamžiku ztráty psa ještě ten den, není třeba jezdit na veterinu, nebo to více řešit. Za některé databáze se platí, za některé ne. Určitě je to ale velmi dobrá pomůcka, pokud se pes ztratí.

„Ráno poté“

Po Silvestru buďte opatrní. Především ve městech může ležet na zemi nevybuchlá pyrotechnika, vysypané sklo nebo nakřáplé lahve. Dávejte si pozor, kam pejsek šlape a alespoň den ho ještě z vodítka nepouštějte. Ačkoliv máme Silvestr úspěšně za námi, někteří dodatečně slaví a odpalují zbylé ohňostroje a petardy i v ty nejméně očekávané chvíle.

Desatero rad, jak se psem přežít Silvestr

1. Nasaďte psovi pevný obojek a utáhněte ho
2. Zkontrolujte, zda má všechny známky, hlavně tu s číslem a adresou
3. Vytáhněte ho dopoledne na dlouhou a únavnou procházku
4. Pokud se ozve dělobuch, nepanikařte, ignorujte to a psa za jakoukoliv reakci nechvalte
5. Večer už psa ven neberte
6. Nakrmte ho vydatnou večeří
7. Nechte mu připravený úkryt, kam se může schovat
8. Psovi přes noc nechte klid, jen ho kontrolujte
9. Ráno venčete opatrně, na zemi může být nevybuchlá pyrotechnika
10. Ještě několik dní buďte pozorní, ohňostroje nejsou jen na Silvestr

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Deset otázek pro budoucího majitele psa

Uvažujete o koupi pejska? Přemýšlejte dopředu! Máme pro vás odpovědi na deset otázek, které vás budou zajímat.

Proč štěně s průkazem původu?

PP, průkaz původu, nebo prostě jen „papíry“. Co to vlastně je a hlavně – k čemu mi to je? Já přece na výstavy chodit nechci!

Yorkšírský teriér

Malý pejsek s velkým srdcem bojovníka. Tak by se dal popsat Yorkšírský teriér. Teriér svojí tvrdohlavou povahou a miláček rodiny svým malým vzrůstem. Ideální společník do bytu, ale také společenský psík milující pozornost.