Jak venčit pejska v zimě, máme pár tipů!

Máte doma gaučového povaleče nebo aktivního milovníka hodinových procházek? Ať tak nebo tak v mrazech doporučujeme vycházky adekvátně upravit. I přes velkou radost a ochranu můžou hodiny venku v mrazu uškodit!

Sledujte svého psa!

Sama u své milované fenky pociťuji velkou nechuť absolvovat vycházky v teplotách už kolem nuly. Nejedná se o žádného společenského psíka, člověk by řekl, že ostřílený a pohyb milující pitbul bude venku ve sněhu dovádět. Opak je pravdou. I přes obleček a krém na ochranu pacek je slečna venku maximálně pět minut až deset minut na nutnou “čurací” vycházku a utíká se opět schovat. Jsou samozřejmě psy, kteří jsou pro zimu stvoření. Stejně, jak moje fenka v zimě, bude reagovat husky v parném létě. Zaměřte se tedy na svého psa, kdo jiný ho zná líp než vy. Sami tomu přizpůsobte délku procházky a její časový program.

16111252_10207786924766328_952021854_nMáme pro vás pár doporučení:

• dbejte na zdravotní stav svého psa a jeho aktuální kondici – pokud trpí jakýmkoli zdravotním problémem vycházky zkraťte na menší časový úsek a klidně jděte víckrát za den
  • pokud má váš pes dlouhou srst nedávejte mu na kratší vycházky teplý obleček – jeho kůže by se mohla zapařit a takový pes je na chlad připravený i pokud tráví celý den v bytě
  • trpasličí a malá plemena naopak vždy oblečkem chraňte – pokud vás čeká i procházka na deset minut, pejska o váze 2-5 kg jeho vlastní tělo před mrazem opravdu neochrání
  • pozor na prostydnutí zad – zvláště plemena náchylná na prochladnutí zad, jako je třeba jezevčík, nechce po procházce ještě pár minut doma oblečená v oblečku, jejich tělo nesmí jít z extrému do extrému a přechody by měli být pokud možno postupné
  • u krátkosrstých plemen dejte pozor na prochladnutí močových cest – záněty vznikají prochladnutím holého bříška jak u fenek tak u psů
  • pokud má váš pes problémy se srdcem vycházky maximálně zkraťte a jděte raději častěji, zátěž na jeho srdce je při změně teploty a tlaku veliká
  • pozor na ledovou plochu – je to sice ohromná zábava, ale hrozí riziko uklouznutí a možnost zlomeniny!
  • nenechte pejska žrát sníh – hlavně štěňata mají tendenci žrát sníh a dál si s ním hrát, pozor na to! Sníh ležící na ulici může obsahovat chemikálie používané na ošetřování silnic a pojídání sněhu může způsobit velké žaludeční problémy

Co tedy závěrem doporučit?

Užívejte si zimu společně, jako ostatně celý rok. Jděte s pejskem v době, kdy nejsou teploty nejvíc pod nulou a vycházky zkraťte na minimum. Naopak přidejte o pár krátkých vycházek navíc a společně se těšte, až mrazy trochu poleví. Stejně jako já a moje milá psí slečna, která zdraví všechny své chlupaté kamarády z gauče 🙂

Vanda Nováková

Balíme, pomáháme – Jezevčíkům v nouzi

Děkujeme za Vaši rychlou reakci! V prvním únorovém týdnu jsme vás poprosili o pomoc pro Jezevčíky v nouzi. Jsme moc rádi, že jim dnes můžeme odeslat první balíček s vaší pomocí!

Jak si vybrat vhodné plemeno psa

Pejska si pořizujete na celou řadu let a měl by být pro vás ideálním společníkem. Ne každý pejsek může sednout vašemu životnímu stylu, nárokům, velikostí nebo svou povahou.Čím pečlivěji si nového kamaráda vyberete, tím vás čeká veselejší společný život. Zodpovíme si tři základní otázky, které by vám měly projít hlavou, než si pro štěňátko pojedete.

Jezevčice Debbie

Dostali jsme informaci, že jedna jezevčí slečna potřebuje pomoc se zákrokem. Neváhali jsme a pomohli uhradit veterinární výlohy.