Jak venčit pejska v zimě, máme pár tipů!

Máte doma gaučového povaleče nebo aktivního milovníka hodinových procházek? Ať tak nebo tak v mrazech doporučujeme vycházky adekvátně upravit. I přes velkou radost a ochranu můžou hodiny venku v mrazu uškodit!

Sledujte svého psa!

Sama u své milované fenky pociťuji velkou nechuť absolvovat vycházky v teplotách už kolem nuly. Nejedná se o žádného společenského psíka, člověk by řekl, že ostřílený a pohyb milující pitbul bude venku ve sněhu dovádět. Opak je pravdou. I přes obleček a krém na ochranu pacek je slečna venku maximálně pět minut až deset minut na nutnou “čurací” vycházku a utíká se opět schovat. Jsou samozřejmě psy, kteří jsou pro zimu stvoření. Stejně, jak moje fenka v zimě, bude reagovat husky v parném létě. Zaměřte se tedy na svého psa, kdo jiný ho zná líp než vy. Sami tomu přizpůsobte délku procházky a její časový program.

16111252_10207786924766328_952021854_nMáme pro vás pár doporučení:

• dbejte na zdravotní stav svého psa a jeho aktuální kondici – pokud trpí jakýmkoli zdravotním problémem vycházky zkraťte na menší časový úsek a klidně jděte víckrát za den
  • pokud má váš pes dlouhou srst nedávejte mu na kratší vycházky teplý obleček – jeho kůže by se mohla zapařit a takový pes je na chlad připravený i pokud tráví celý den v bytě
  • trpasličí a malá plemena naopak vždy oblečkem chraňte – pokud vás čeká i procházka na deset minut, pejska o váze 2-5 kg jeho vlastní tělo před mrazem opravdu neochrání
  • pozor na prostydnutí zad – zvláště plemena náchylná na prochladnutí zad, jako je třeba jezevčík, nechce po procházce ještě pár minut doma oblečená v oblečku, jejich tělo nesmí jít z extrému do extrému a přechody by měli být pokud možno postupné
  • u krátkosrstých plemen dejte pozor na prochladnutí močových cest – záněty vznikají prochladnutím holého bříška jak u fenek tak u psů
  • pokud má váš pes problémy se srdcem vycházky maximálně zkraťte a jděte raději častěji, zátěž na jeho srdce je při změně teploty a tlaku veliká
  • pozor na ledovou plochu – je to sice ohromná zábava, ale hrozí riziko uklouznutí a možnost zlomeniny!
  • nenechte pejska žrát sníh – hlavně štěňata mají tendenci žrát sníh a dál si s ním hrát, pozor na to! Sníh ležící na ulici může obsahovat chemikálie používané na ošetřování silnic a pojídání sněhu může způsobit velké žaludeční problémy

Co tedy závěrem doporučit?

Užívejte si zimu společně, jako ostatně celý rok. Jděte s pejskem v době, kdy nejsou teploty nejvíc pod nulou a vycházky zkraťte na minimum. Naopak přidejte o pár krátkých vycházek navíc a společně se těšte, až mrazy trochu poleví. Stejně jako já a moje milá psí slečna, která zdraví všechny své chlupaté kamarády z gauče 🙂

Co obnáší vzít si psa z útulku

Tak a je tady další den. Další den bez páníčka, bez teplého pelíšku, bez pořádné procházky. Smutně koukám přes mříže kotce, i když moc toho nevidím. Víte, já už přes ten zákal špatně vidím, to tak chodí, když zestárnete. Ale nebylo tomu vždycky tak. I já jsem býval mladý, krásný a běhal jsem za míčkem, co mi páníček tak rád házel. I když jsem běhal už trochu pomaleji, ještě pořád to byla ohromná zábava.

Rozhovor s MVDr. Jakubem Pfeiferem o veterinární onkologii

Stále častěji se s tímto tématem a bohužel i onemocněním setkáváme. Při diagnóze onkologického onemocnění u zvířete většinu majitelů napadne mnoho otázek. V našem rozhovoru se pokusíme na většinu z nich odpovědět. Navštívili jsme vedoucího lékaře pro onkologii MVDr. Jakuba Pfeifra, který působí na Veterinární klinice ANIMED v Brně a zeptali jsme se ho na toto aktuální téma, aby nám přiblížil jak probíhá léčba, zda se bát zahájit léčbu a také jestli nějak trpí zvířata při chemoterapii.

Dary do tomboly

Psí hvězda věnovala dary do tomboly na Velké setkání špagetek v Praze 18. června 2016 – masové dorty a další potřebné věci pro pejsky.