16009893_10207786924886331_1590222140_o

Jak venčit pejska v zimě, máme pár tipů!

Máte doma gaučového povaleče nebo aktivního milovníka hodinových procházek? Ať tak nebo tak v mrazech doporučujeme vycházky adekvátně upravit. I přes velkou radost a ochranu můžou hodiny venku v mrazu uškodit!

Sledujte svého psa!

Sama u své milované fenky pociťuji velkou nechuť absolvovat vycházky v teplotách už kolem nuly. Nejedná se o žádného společenského psíka, člověk by řekl, že ostřílený a pohyb milující pitbul bude venku ve sněhu dovádět. Opak je pravdou. I přes obleček a krém na ochranu pacek je slečna venku maximálně pět minut až deset minut na nutnou “čurací” vycházku a utíká se opět schovat. Jsou samozřejmě psy, kteří jsou pro zimu stvoření. Stejně, jak moje fenka v zimě, bude reagovat husky v parném létě. Zaměřte se tedy na svého psa, kdo jiný ho zná líp než vy. Sami tomu přizpůsobte délku procházky a její časový program.

16111252_10207786924766328_952021854_nMáme pro vás pár doporučení:

• dbejte na zdravotní stav svého psa a jeho aktuální kondici – pokud trpí jakýmkoli zdravotním problémem vycházky zkraťte na menší časový úsek a klidně jděte víckrát za den
  • pokud má váš pes dlouhou srst nedávejte mu na kratší vycházky teplý obleček – jeho kůže by se mohla zapařit a takový pes je na chlad připravený i pokud tráví celý den v bytě
  • trpasličí a malá plemena naopak vždy oblečkem chraňte – pokud vás čeká i procházka na deset minut, pejska o váze 2-5 kg jeho vlastní tělo před mrazem opravdu neochrání
  • pozor na prostydnutí zad – zvláště plemena náchylná na prochladnutí zad, jako je třeba jezevčík, nechce po procházce ještě pár minut doma oblečená v oblečku, jejich tělo nesmí jít z extrému do extrému a přechody by měli být pokud možno postupné
  • u krátkosrstých plemen dejte pozor na prochladnutí močových cest – záněty vznikají prochladnutím holého bříška jak u fenek tak u psů
  • pokud má váš pes problémy se srdcem vycházky maximálně zkraťte a jděte raději častěji, zátěž na jeho srdce je při změně teploty a tlaku veliká
  • pozor na ledovou plochu – je to sice ohromná zábava, ale hrozí riziko uklouznutí a možnost zlomeniny!
  • nenechte pejska žrát sníh – hlavně štěňata mají tendenci žrát sníh a dál si s ním hrát, pozor na to! Sníh ležící na ulici může obsahovat chemikálie používané na ošetřování silnic a pojídání sněhu může způsobit velké žaludeční problémy

Co tedy závěrem doporučit?

Užívejte si zimu společně, jako ostatně celý rok. Jděte s pejskem v době, kdy nejsou teploty nejvíc pod nulou a vycházky zkraťte na minimum. Naopak přidejte o pár krátkých vycházek navíc a společně se těšte, až mrazy trochu poleví. Stejně jako já a moje milá psí slečna, která zdraví všechny své chlupaté kamarády z gauče 🙂

Vanda Nováková

Redaktorka a produktová manažerka, která miluje všechna zvířata. Sama je majitelkou fenky amerického pitbullteriéra a koně. Aktivně se věnuje kynologii jako koníčku a velmi ráda píše o všem možném.

12716171_974535545954674_4048276514075655790_o

Ukrytí mezi lesem a loukami se srdcem na správném místě, ForDogs z.s.

Parta mladých lidí, která se rozhodla spoustu věcí změnit. Dávají do všeho své srdce a zachraňují životy těm, kteří to nejvíce potřebují. Takové najdete kousek za vesničkou Svárov. Každého pejska vnímají jako velkou osobnost a bojují za jeho druhou šanci na tomto světě. Představujeme vám sdružení ForDogs.

Užívejte s pejsky Štědrý den, ale pozor na otravu!

Vánoce jsou svátky míru, lásky, radosti a hlavně klidu. Proto si najděte chvilku v tomto Vánočním shonu k přečtení krátkého článku o případných rizicích podávání pochutin od Vánočního stolu Vašemu pejskovi. Na štědrovečerní tabuli a před Vánočním stromečkem se nachází spousty nebezpečných látek pro Vašeho pejska. Pojďme si o nich říci něco blíže.

Animals___Cats_Cat_and_dog_sleeping_044350_

Jak psovi poskytnout kvalitní spánek

Koupili jste vašemu psovi drahý pelíšek a on na něm neleží? Má váš pes jedno místo na spaní dané příkazem? Víme, jak kvalitní spánek nám dokáže udělat dobře, jak moc je důležitý pro zdravou funkci těla i mozku. Stejně prospěšný je i u psů.