16009893_10207786924886331_1590222140_o

Jak venčit pejska v zimě, máme pár tipů!

Máte doma gaučového povaleče nebo aktivního milovníka hodinových procházek? Ať tak nebo tak v mrazech doporučujeme vycházky adekvátně upravit. I přes velkou radost a ochranu můžou hodiny venku v mrazu uškodit!

Sledujte svého psa!

Sama u své milované fenky pociťuji velkou nechuť absolvovat vycházky v teplotách už kolem nuly. Nejedná se o žádného společenského psíka, člověk by řekl, že ostřílený a pohyb milující pitbul bude venku ve sněhu dovádět. Opak je pravdou. I přes obleček a krém na ochranu pacek je slečna venku maximálně pět minut až deset minut na nutnou “čurací” vycházku a utíká se opět schovat. Jsou samozřejmě psy, kteří jsou pro zimu stvoření. Stejně, jak moje fenka v zimě, bude reagovat husky v parném létě. Zaměřte se tedy na svého psa, kdo jiný ho zná líp než vy. Sami tomu přizpůsobte délku procházky a její časový program.

16111252_10207786924766328_952021854_nMáme pro vás pár doporučení:

• dbejte na zdravotní stav svého psa a jeho aktuální kondici – pokud trpí jakýmkoli zdravotním problémem vycházky zkraťte na menší časový úsek a klidně jděte víckrát za den
  • pokud má váš pes dlouhou srst nedávejte mu na kratší vycházky teplý obleček – jeho kůže by se mohla zapařit a takový pes je na chlad připravený i pokud tráví celý den v bytě
  • trpasličí a malá plemena naopak vždy oblečkem chraňte – pokud vás čeká i procházka na deset minut, pejska o váze 2-5 kg jeho vlastní tělo před mrazem opravdu neochrání
  • pozor na prostydnutí zad – zvláště plemena náchylná na prochladnutí zad, jako je třeba jezevčík, nechce po procházce ještě pár minut doma oblečená v oblečku, jejich tělo nesmí jít z extrému do extrému a přechody by měli být pokud možno postupné
  • u krátkosrstých plemen dejte pozor na prochladnutí močových cest – záněty vznikají prochladnutím holého bříška jak u fenek tak u psů
  • pokud má váš pes problémy se srdcem vycházky maximálně zkraťte a jděte raději častěji, zátěž na jeho srdce je při změně teploty a tlaku veliká
  • pozor na ledovou plochu – je to sice ohromná zábava, ale hrozí riziko uklouznutí a možnost zlomeniny!
  • nenechte pejska žrát sníh – hlavně štěňata mají tendenci žrát sníh a dál si s ním hrát, pozor na to! Sníh ležící na ulici může obsahovat chemikálie používané na ošetřování silnic a pojídání sněhu může způsobit velké žaludeční problémy

Co tedy závěrem doporučit?

Užívejte si zimu společně, jako ostatně celý rok. Jděte s pejskem v době, kdy nejsou teploty nejvíc pod nulou a vycházky zkraťte na minimum. Naopak přidejte o pár krátkých vycházek navíc a společně se těšte, až mrazy trochu poleví. Stejně jako já a moje milá psí slečna, která zdraví všechny své chlupaté kamarády z gauče 🙂

Vanda Nováková

Redaktorka a produktová manažerka, která miluje všechna zvířata. Sama je majitelkou fenky amerického pitbullteriéra a koně. Aktivně se věnuje kynologii jako koníčku a velmi ráda píše o všem možném.

15288518_1098955036869025_7270906763252073127_o

Balíček pomoci pro Útulek v Táboře

Posíláme pomoc kam jen to jde. A jsme za to neskutečně rádi, navíc když se k nám přidáte i vy. Dnes vám přinášíme informaci o pomoci pro skvělou partu lidí, kteří dělají pro pejsky maximum. Na konci roku 2016 jsme odeslali balíček pomoci Útulku v Táboře a věříme, že pejskům udělal radost.

1465340160_prehraty-ctverec

Přehřátý pes

Protože se na internetu množí všemožné tipy a rady co se smí nebo nesmí dělat v případě přehřátí psa, ze kterých jsou majitelé spíše zmatení, rozhodli jsme se podat chovatelům praktická doporučení, která jsou účinná. Pojďme se na ně podívat.

phoca_thumb_l_sbt_cheswaykourim-237-2

Rodina se mnou žije psím životem, uvádí Aneta Kuncová z chovatelské stanice Chesway

Chovatelská stanice Staffordšírských bullteriérů Chesway nese název po prvních staffbulících, které si Aneta s přítelem pořídili. Věnují se bull sportům, výcviku i lovecké kynologii a svým psům dávají veškerý svůj volný čas. Majitelku Anetu Kuncovou jsme vyzpovídali, například jak se k tomuto plemeni dostala a co pro ni život se psy znamená.