Woman with her dog tender scene

Jaká jsou TOP plemena v Česku?

Plemen psů je nespočet. Jedni jsou menší, druzí jsou větší, třetí zase ušatí. Každý pejsek je bez ohledu na plemeno jedinečný a pro svého páníčka ten nejlepší. Která plemena se u nás těší oblibě a která jsou naopak méně oblíbená?

Místo desáté – Americký stafordšírský teriér

Stafordi jsou skokani roku. Plemeno, které je s přídavkem bojové, je stále více oblíbené mezi chovateli a majiteli pejsků. Staford vás překvapí milující povahou k rodině, s tímto psem získáte nejen nejlepšího přítele, ale také ideálního ochránce vaší rodiny.

Místo deváté – Německý špic

Středně velké plemeno z Německa je elegantní a temperamentní pes, se kterým se dá výborně sportovat, ale také je ideálním společníkem do rodiny. Velmi staré plemeno, kterého obliba stále stoupá!

Místo osmé – Zlatý retrívr

Klidný, vyrovnaný a přátelský pejsek. Jasný zlatouš, jak je nazývají sami majitelé. Pes velké obliby, který miluje vodu, sport, práci a rodinu. Jedná se o správného lovce, který potěší i sportovně založené chovatele. Ideální pejsek také k velké rodině!

Místo sedmé – Border kolie

Sedmá příčka patří vytrvalému ovčáckému plemeni. Border kolie vynikají nadšením pro práci, aktivitou a elegantním pohybem. S tímto psem se nebudete nikdy nudit. Rády a rychle se učí a splní vám vše, co je v jejich silách. Jedná se o jedny z nejinteligentnějších psů!

Místo šesté – Stafordšírský bulteriér

Anglické plemeno pejska opět s lehkou nálepkou bojového psa. Přitom tento středně velký krátkosrstý pes je největší milovník dětí a ochránce rodiny. Obětavý a oddaný pes, který je často svéhlavý ale učenlivý. Na rozdíl od příbuzného amerického stafordšírského teriéra je menší a tedy vhodnější k rodině do bytu.

Místo páté – Labradorský retrívr

Další ze zástupců oblíbených rodinných psů. Labíci jsou opět oddaní a velmi pracovití psy. Anglické plemeno, které je velmi společenské, přátelské a využívá se v canisterapii nebo jako slepečtí psy. V labíkovi najdete ideálního pomocníka a přítele!

Místo čtvrté – Yorkširský teriér

Jdeme pomalu do finále! Bramborou příčku obsadili společenští a veselí yorkšírci. Plemeno malé vzrůstem, ale velké srdíčkem. Milují rodinu, děti, jsou nenároční na prostor, čistotní a velmi oddaní. Jsou ovšem tvrdohlaví a mají svoji hlavu!

Místo třetí – Čivava

Třetí příčka patří nejmenšímu plemenu psů na světe. Čivava dosahuje váhy maximálně tři kila a je opravdu malým milým společníkem. Nejedná se pouze o pejska do kabelky, jak se často lidé domnívají. Tito pejsci jsou také velkými sportovci a milují například agility. Při výběru štěňátka ale dejte pozor na dědičná onemocnění!

Místo druhé – Jezevčík

Jezevčíci jsou oddané a svéhlavé plemeno, které bezmezně miluje svého pána. Každý majitel tohoto pejska nám dá za pravdu, že jsou na lidech opravdu závislí. Jezevčíci mají několik druhů srsti, ale prakticky se jedná o jednoho pejska v několika verzích. Milovníci rodiny v delším provedení!

Místo první – Německý ovčák

Vítězem mezi všemi je ovčák. Obliba tohoto pracovního psa je dlouholetá a to nejen v Čechách. Pracovní pes, který je perfektním záchranářem, přítelem, policejním psem, vodícím psem a hlídačem domů. Ovčák je inteligentní a dobře vycvičitelný pes, který Vám udělá samou radost. Klasika opět vítězí a stojí za to!

kvido_titulni_clanek

Já, Kvído…

Jsem malý, černý a nosím červený obojek. Jsem jeden z nich a stále hledám. Co? To, co moji kamarádi. To, co všichni pejsci. Svoji milující rodinu, která mě bude chránit a která se mnou bude pomáhat. Kdo jsem? Přece Kvído…

Toxoplasmóza – reálné riziko a prevence

V tomto článku se budu zabývat onemocněním zvaným toxoplasmóza, a to z pohledu na riziko pro člověka, konkrétně těhotné ženy. Toxoplasma je schopna, po infekci matky, proniknout přes placentu do vyvíjejícího se plodu a způsobit postižení dítěte, předčasný porod nebo potrat.

15192696_366811700334785_5575792609672082213_n

2. kolo jihomoravské ligy ve Zbraslavi

Dne 5. listopadu 2016 jsem se se svým psem Coudym z Kralické tiskárny zúčastnil druhého kola jihomoravské ligy ve Zbraslavi. Závod začal zhruba v 9 hodin a probíhal ve čtyřech kategoriích. Celkem se ho zúčastnilo dvacet psů.