Jarní detoxikace pomáhá psům se startem do nové sezóny

Ačkoliv jsou venku ještě citelné březnové mrazy, občas vykoukne nějaké to jarní kvítí a vydáváme se na delší a delší procházky se svými čtyřnohými přáteli. Organismus je po zimě unavený a tak vám Kvído přináší článek o jarní detoxikaci, která může napomoci po zimním vyčerpání.

Co znamená detoxikace?

Nejčastěji se právě během zimy ve zvířecím těle nashromáždí různé škodlivé látky. Jde o různé chemické přípravky, které pejskům podáváme jako léky, anebo se nachází i v pamlscích. V těch více umělých můžeme najít různé barviva a aromata, v těch přírodnějších bývají alespoň konzervanty.
Psí tělo se s touto chemií občas hůře vyrovnává, proto je důležité mu pomoci. Detoxikace je proces, ve kterém tyto látky vypudíme přírodní cestou z těla ven, a ve kterém se trávící trakt pročistí. Pro zdravý organismus by se měla provádět alespoň jednou za rok.

Jak mám začít?

Ze začátku je dobré dát psovi krátký jednodenní půst a vydržet smutný žadonící psí pohled. Pokud chcete se svým mazlíčkem držet partu, můžete si dát detoxikační kůru společně s ním, předtím si ale raději nastudujte, jaký postup je vhodný pro lidský organismus. I nám totiž může v mnohém pomoci.

Buď můžete jít cestou léků, které se speciálně pro tuto příležitost vyrábějí. Jsou to v podstatě vitamíny v prášku, spolu s dalšími látkami, které v trávicí soustavě navozují správnou mikroflóru, podporují správné bakterie a vylučují ty špatné. V našem eshopu máme několik podpůrných přípravků, které mohou pomoci.

Druhá možnost je více přírodní, a to přidat psovi do krmení různé bylinky a přirozené vitamíny. Především na jaře tělu psa chybí podstatné množství vitamínu C, který neškodí přidat nikdy, ovšem nesmí se to přehánět. Do misky pejskovi přidejte vitamíny a bylinky, podle toho, v čem chcete jeho organismus podpořit.
Výborná záležitost do psí misky je sušený šípek nebo rakytník, který můžete sehnat na podzim a přes zimu nasušit na novinách a topení. Pokud to ale nestihnete, můžete využít náš vitamínový doplněk.
Je také možné psí misku se žrádlem zakapat několika kapkami citrónu.
Mezi šikovné bylinky, které se dají přidávat při detoxikaci je například ostropestřec mariánský. Bylina, která na pohled připomíná v srsti tolik nenáviděné bodláky, má užitečnou vlastnost. Její semena v upravené formě pročišťují střeva a játra a pomáhají vypudit viry z těla ven. Ostropestřec nabízíme ve formě za studena lisovaného oleje nebo sušený, v podobě prášku. Regeneraci jater pomáhá i smetánka lékařská neboli pampeliška.
Pokud máte psa, který každé jaro líná, pomoci může i lněné semínko. Má velmi dobrý vliv na kvalitu i línání srsti, napomáhá také detoxikaci. Lněné semínko nabízíme v nejúčinnější formě, za studena lisovaného oleje.
Dávkování všech těchto bylinek musí být úměrné psí velikosti, lépe je dát méně, než více, špetka od každé výše zmiňované bylinky bohatě stačí. Před detoxikací organismu vašeho psa se určitě poraďte ještě s veterinářem, který určí postup vašemu psovi na míru.

Kdy bychom s ní měli začít?

Provádět detoxikaci můžete v podstatě kdykoliv, ale doporučeno je to po různých veterinárních zákrocích, po nemoci a následném podávání léků a alespoň jednou ročně při krmení psa granulemi, konzervami nebo vařenou stravou. Při krmení barfem (tedy vyváženým syrovým masem s případnými doplňky) probíhá v podstatě celoroční detoxikace a není tedy potřeba jí využívat.
Logicky nejlepší krok, kdy k ní přistoupit je na jaře. V tu dobu se často projevují alergie nejen u lidí, ale i u psů. Kvetou květiny, vylézá hmyz, začínáme po delší době chodit na náročnější procházky a teploty neustále kolísají, takže imunita je oslabená.

Pes krmený granulemi má během roku stravu téměř neměnnou, vyrovnaný přísun všech látek, které potřebuje. Pestrost stravy je ale také důležitým bodem při správné výživě, proto je pro něj jarní detoxikace vítaným oživením. Ideální chvíle je při nasazení antiparazitního přípravku, pokud ho používáte, několik dní počkat a poté provést detoxikaci.

Jaro je ideálním obdobím i pro psy žijící na syrové stravě. Za předpokladu, že jim do misky k masu přidáváte i přílohy, zeleninu a ovoce, není třeba jí provádět extrémně důsledně. Ovšem zvlášť takto krmení psi by se měli nejméně jednou do roka odčervit. Pokud hodláte s pejskem přecházet od jednoho typu potravy ke druhému, v mezidobí je dobré ustanovit krátký jednodenní půst a při něm psa rovnou trochu detoxikovat, aby na novou stravu přistoupil „s čistým štítem“.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Vakcinace psů

Naše čtyřnohé miláčky je potřeba pravidelně očkovat. Poradíme vám jak, kdy a proti čemu správně očkovat.

Chystáme se na Intercanis 2016

Ve dnech 18.-19. června 2016 se uskuteční v Brně mezinárodní výstava psů Intercanis 2016. Psí hvězda nebude chybět!

Jak si vybrat vhodné plemeno psa

Pejska si pořizujete na celou řadu let a měl by být pro vás ideálním společníkem. Ne každý pejsek může sednout vašemu životnímu stylu, nárokům, velikostí nebo svou povahou.Čím pečlivěji si nového kamaráda vyberete, tím vás čeká veselejší společný život. Zodpovíme si tři základní otázky, které by vám měly projít hlavou, než si pro štěňátko pojedete.