Dog-trekking

Jaro je tady, sportujte se svým psím parťákem!

Zima je na dobro pryč a nás čeká už jen teplejší a radostnější počasí. Máme pro vás tip na tři sporty se psem, které si budete užívat oba dva.

Využijte přirozeného pohybu

kemp5Stále platí, že chůze je nejpřirozenější a nejzdravější pohyb. S pejskem chodíte na procházky běžně, ale zkuste si vybrat delší trasu v parku, v lese nebo vyjeďte autem za město a prostě jděte. Pokud lehce zrychlíte, začnete pravidelně dýchat a procházka se vám změní v aktivní formu pohybu pro vás i vašeho chlupáče. Pokud vás chůze chytne a rádi máte volnou přírodu, zkuste dogtrekking.

Dogtrekking je jeden z nejmladších psích sportů u nás. Jeho kořeny sahají v Čechách do roku 2000. Jedná se o orientační pochod se psem, kdy psa máte na postroji připevněného lanem nebo vodítkem k bedernímu pásu, případně vodítko v ruce. U této disciplíny není možné, aby kolem vás pes volně pobíhal. Dogtrekking se může zdát na první pohled snadný, ale opak je pravdou. Nejmenší vzdálenost, která je považována za dogtrekkingovou, je 80 km. Běžné vzdálenosti těchto tras jsou od 100 km výše. Psovod vyráží se svým psem sám a je jen na nich dvou jak se s trasou poperou. Dojít musí do hranice maximálního časového limitu.

Podívejte se na internetu na možné dogtrekkingové akce a začněte trénovat. Disciplína je to velmi podobná trempingu, turistice, ale také vytrvalostnímu běhu. Vybavení na ni prakticky nepotřebujete. Pořadatel vypisuje povinnou výbavu (nejčastěji to bývá spacák, karimatka, čelovka, mapa, miska s jídlem pro psa apod), kterou musíte nést vy nebo část může být připevněna ve speciálních kapsách na psovi a vše ostatní je na vás. Společně vás čeká dlouhá cesta volnou přírodou a blízkost člověka a psa. Než se na dogtrekking přihlásíte, trénujte. Je jedno, jaké plemeno psa máte, ale očekává se od vás od obou určitá fyzická zdatnost a orientace v terénu.

S větrem o závod

Se psem můžete chodit i běhat. Pokud vás běh chytne a opět máte rádi závodní adrenalin, zkuste canicross. Psovod se psem během překonávají vzdálenost tří až sedmi kilometrů. Platí zde několik zásadních pravidel pro trénink na tuto náročnou disciplínu. Trénujte sebe a pejska zvlášť. Sami zlepšujte svoji fyzickou kondici běháním na dobrých cestách, které nejsou moc tvrdé a nerovné. Pořiďte si kvalitní obuv a trénujte několikrát týdně.

Caucasian woman running with dog

Dobrou fyzičku musí mít i váš parťák. Psovi zlepšujte fyzickou kondici nejlépe zapřáhnutím za koloběžku. Koloběžka je ideální, psa nutí tahat a naučí ho běžet před vámi a přitom z ní snadno v případě problémů seskočíte. Jaro je na začátek a trénink canicrossu ideální. Není dobré sebe ani psa honit ve velkých vedrech, naopak mírné teplé počasí je skvělé. Nebojte se ani deště!

Pes vás při canicrossu musí táhnout. Na konci tréninku dosáhnete souhry, kdy společně vyvinete mnohem větší rychlost, než když budete běžet sami. Pokud nikdy netahal a nezná to, domluvte si společný trénink s kamarádem, který už canicross trénuje. Pes i vy uvidíte jak taková dvoji pracuje a může vám to usnadnit začátky.

Hurá na kolo!

Dalším adrenalinovým sportem, do kterého se můžete pustit, je bikejöring, tedy cyklistika se psem. Jedná se o disciplínu spadající pod mushing. Saňový psy ji trénují a provozují v létě, aby si udrželi kondici i mimo sportovní sezónu. Pes je opět spojen s psovodem pomocí 2,5m dlouhé šňůry (pružného lana), které je přivázané ke kolu mezi řidítka.

Bikejöring vyžaduje velkou míru empatie a spolupráce jezdce na kole a psa. Pes totiž neběží vedle kola ale cyklistu táhne a ten mu svou jízdou pomáhá dosáhnout co největší rychlosti. Dvojice spolu komunikuje naučenými povely a jsou schopni i ve velkých rychlostech reagovat na terén a okolní situace.

Zde jsou kladeny větší nároky na plemeno psa. Tento sport je o větších rychlostech a o citu pro táhnutí, nehodí se tedy pro něj každý pes. Nejlepšími parťáky jsou hlavně tažná plemena – malamut, samojed, sibiřský husky, evropský saňový pes a další. Pokud se sportu budete věnovat pečlivě a psa vše potřebné naučíte, bude vám dělat skvělého parťáka i např. dobrman, pitbul, belgický ovčák, výmarský ohař a další větší plemena psů.

Začněte trénovat se psem ze země, ideálně canicrossem. Naučte psa tahat, trénujte základní povely a zlepšujte svoji i jeho fyzickou kondici. Až si budete jistí, že pes umí poslechnou na povely typu vpřed, zahni doprava, zahni doleva, stůj, pomaleji, rychleji apod. zapřáhněte psa za koloběžku. Zde si i ty zvyknete, že vás pes táhne, ale rychlost bude výrazně nižší. Po samotném zapřáhnutí za kolo si musíte na psa před sebou zvyknout i vy. Jízda za psem se výrazně liší od jízdy na kole bez psa. Souhra vás naučí víc přemýšlet, všímat si terénu a vnímat vás oba jako celek. Pokud jízdu za psem doladíte k dokonalosti, čeká vás nevšední zážitek, který se nedá jedním slovem popsat. Spojení rychlosti, zábavy, adrenalinu a vnímání sebe a psa je v tomto sportu ojedinělé.

Vanda Nováková

Redaktorka a produktová manažerka, která miluje všechna zvířata. Sama je majitelkou fenky amerického pitbullteriéra a koně. Aktivně se věnuje kynologii jako koníčku a velmi ráda píše o všem možném.

daryJVN5

Hmotné dary JVN

Víme, že je stále něco potřeba. Připravili jsme tedy dva plné boxy užitečných věcí pro Jezevčíky v nouzi.

dog-food-1-1-e1468507336650-1024x678

Kvalita za příznivou cenu – vsaďte na prémiová krmiva!

Označení krmiva jako prémiové vám zaručí určitý standart kvality granulí. Přesto je potřeba sledovat poměr masa a dalších důležitých látek. Prémiová krmiva jsou vhodnou alternativou pro ty, kteří mají psa nebo kočku bez zdravotních problémů, standardní zátěže a chtějí něco málo ušetřit.

20100904-is3y2369

Bavorský barvář

Tento velmi málo štěkající pejsek je doma velmi klidný, přátelský a poslušný. Je to velice citlivý pes silně závislý na rodině a svém pánovi – život v kotci je pro něj nesnesitelný.