Jezevčík

Malý pejsek vhodný do rodin a do lovecké kynologie. Má svoji hlavu a potřebuje pevnou ruku. Bude vám nejlepším přítelem a partnerem na celý život.

Historie

První zmínky o tomto plemeni nacházíme až ve Starém Egyptě. Další zmínky pak pochází z 15. století.  V 16. století byl jezevčík křížen se španělem a díky tomuhle křížení vznikli jezevčíci dlouhosrstí. Miniaturní verze jezevčíků vznikly až v 19. století. První plemenná kniha začala být zapisována až v roce 1840 v Německu.  Na výstavách se ukázali poprvé v roce 1878. V Česku se jezevčík do 30. let moc neviděl. V roce 1937 se vyčlenili z klubu norníků a byl založen samostatný klub chovatelů jezevčíků.

Chování

Jezevčík je tvrdohlavý a dominantní pes, tudíž potřebuje správný výcvik a pevnou ruku. Je učenlivý, milující, hravý pes a hlavně dobrý hlídač a lovec.  Miluje plavání a házení aportů, procházky v přírodě a jakoukoli aktivitu se svým páníčkem. Je to společenský pes, který nezapře své nornické vlohy. Dobře se rozhoduje samostatně a sám řeší různé situace.

Vzhled

Má silně vyvinuté masivní špičáky. Čelisti s nůžkovým skusem. Má středně velké, hluboko usazené oči mandlového tvaru.  Uši má vysoko nasazené a povislé.  Hlava by měla mít klínovitý tvar a krk dlouhý bez laloku.  Trup je dlouhý, dobře osvalený a hřbet s výrazným kohoutkem.  Ocas je mírně zakřivený  a nasazený v prodloužení. Srst se liší podle typu jezevčíka, dělí se celkem tři typy: dlouhosrstý, drsnosrstý a krátkosrstí. Jezevčík dle standardu váží do 9 kilogramů, trpasličí do 4 kilogramů a králičí do 3,5 kilogramů. Výška jezevčíka se pohybuje od 12 do 26 centimetrů, přesto ji FCI neudává.

Jezevčíci patří do IV. skupiny FCI Jezevčíci.

Využití

Používá se v lovecké kynologii, především jako norník.  Kromě norování se jezevčík využívá ři naháňkách a dohledávkách. Dá se citlivým a důsledným přístupem vycvičit a nedělá mu problém složit zkoušky poslušnosti. Jezevčíka je možné naučit aportovat a většinu z nich to také velmi baví. Přesto jejich páteř není uzpůsobena na tyto úkony a dlouhá páteř velmi trpí. Ať už se jedná o aportování zvěře v terénu, tak velkých klacků na při procházkách. Dále ho lidé využívají na výstavy a nebo jen jako sympatického společníka do rodiny.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Odeslaná materiální pomoc pro útulek Rafael Ops.

Reagovali jsem na akutní žádost ze strany ředitelky organizace DOČASKY.CZ. Paní Andrea Černá náš tým požádala o zaslání materiální pomoci ve formě granulí pro organizaci Rafael Ops., kde aktuálně zajišťují péči o týrané kavkazské psy.

Ukrytí mezi lesem a loukami se srdcem na správném místě, ForDogs z.s.

Parta mladých lidí, která se rozhodla spoustu věcí změnit. Dávají do všeho své srdce a zachraňují životy těm, kteří to nejvíce potřebují. Takové najdete kousek za vesničkou Svárov. Každého pejska vnímají jako velkou osobnost a bojují za jeho druhou šanci na tomto světě. Představujeme vám sdružení ForDogs.

Psí hvězda sponzorem! Znáte Bull Sport Gaming?

Koncem září proběhl závod BULL SPORT GAMING 2017 a Psí hvězda měla tu čest stát se jedním ze sponzorů této úžasné akce.