Jezevčík

Malý pejsek vhodný do rodin a do lovecké kynologie. Má svoji hlavu a potřebuje pevnou ruku. Bude vám nejlepším přítelem a partnerem na celý život.

Historie

První zmínky o tomto plemeni nacházíme až ve Starém Egyptě. Další zmínky pak pochází z 15. století.  V 16. století byl jezevčík křížen se španělem a díky tomuhle křížení vznikli jezevčíci dlouhosrstí. Miniaturní verze jezevčíků vznikly až v 19. století. První plemenná kniha začala být zapisována až v roce 1840 v Německu.  Na výstavách se ukázali poprvé v roce 1878. V Česku se jezevčík do 30. let moc neviděl. V roce 1937 se vyčlenili z klubu norníků a byl založen samostatný klub chovatelů jezevčíků.

Chování

Jezevčík je tvrdohlavý a dominantní pes, tudíž potřebuje správný výcvik a pevnou ruku. Je učenlivý, milující, hravý pes a hlavně dobrý hlídač a lovec.  Miluje plavání a házení aportů, procházky v přírodě a jakoukoli aktivitu se svým páníčkem. Je to společenský pes, který nezapře své nornické vlohy. Dobře se rozhoduje samostatně a sám řeší různé situace.

Vzhled

Má silně vyvinuté masivní špičáky. Čelisti s nůžkovým skusem. Má středně velké, hluboko usazené oči mandlového tvaru.  Uši má vysoko nasazené a povislé.  Hlava by měla mít klínovitý tvar a krk dlouhý bez laloku.  Trup je dlouhý, dobře osvalený a hřbet s výrazným kohoutkem.  Ocas je mírně zakřivený  a nasazený v prodloužení. Srst se liší podle typu jezevčíka, dělí se celkem tři typy: dlouhosrstý, drsnosrstý a krátkosrstí. Jezevčík dle standardu váží do 9 kilogramů, trpasličí do 4 kilogramů a králičí do 3,5 kilogramů. Výška jezevčíka se pohybuje od 12 do 26 centimetrů, přesto ji FCI neudává.

Jezevčíci patří do IV. skupiny FCI Jezevčíci.

Využití

Používá se v lovecké kynologii, především jako norník.  Kromě norování se jezevčík využívá ři naháňkách a dohledávkách. Dá se citlivým a důsledným přístupem vycvičit a nedělá mu problém složit zkoušky poslušnosti. Jezevčíka je možné naučit aportovat a většinu z nich to také velmi baví. Přesto jejich páteř není uzpůsobena na tyto úkony a dlouhá páteř velmi trpí. Ať už se jedná o aportování zvěře v terénu, tak velkých klacků na při procházkách. Dále ho lidé využívají na výstavy a nebo jen jako sympatického společníka do rodiny.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Nenechme pejsky mrznout!

Zima udeřila ve své celé síle. Teploty jsou už několik dní pod nulou a i přes den se nad nulu nedostanou. Rozhodli jsme se spojit síly a pomoc pejskům a dalším zvířátkům, kteří jsou v těchto mrazech venku.

Lovecká plemena psů

Pes je přítel člověka už po několik století. Od počátku byli psi šlechtěni převážně k lovu, protože je k němu předurčují jejich vrozené instinkty a přirozené vlastnosti, zejména vynikající čich.

15. Královopolský závod Brno 2016

Dne 11. června 2016 se uskutečnil v Brně Králově poli závod poslušnosti pro všechna plemena dle zkoušek ZOP, ZPU1 a ZPU2.