a97c4a1614b53d6f55ae2464b06ba6aa

Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?

Co je psincový kašel?

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida, kotcový kašel), tak je nazýváno akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Častěji se vyskytuje na jaře a na podzim, když je ovzduší vlhčí. Na jeho vzniku se podílí hned několik původců. Obvykle je prostředí, sliznice dýchacích cest, primárně osídleno virovými původci (virus parainfluenzy typu 2 a adenovirus typu 2). Ti se na sliznicích velmi rychle pomnožují a tím narušují jejich stabilitu. Tak dochází ke vzniku ideálního prostředí pro usídlení bakteriálních původců, mezi které patří např. Bordetella bronchiseptica, dále bakterie z rodu Mycoplasma a další…

Jakým způsobem a kde se může můj pes nakazit?

K nákaze dochází přímým kontaktem mezi psy ( očichávání, olizování…) a kapénkovou infekcí. Psi se nejčastěji nakazí při pobytu ve větších skupinách, tj. na výstavách, v útulcích, na cvičácích nebo ve psích hotelích. Onemocnět mohou psi každého věku.

Jak onemocnění poznám?

Typickým příznakem infekční laryngotracheitidy je akutní záchvatovitý kašel. Tento typ kašle může být tak silný , že mnohdy připomíná zvracení nebo dávení se cizím tělesem ( kostí, klackem…). Kašlání může být vyvoláno i přitažením obojku. Často dochází k vykašlávání hlenu, někdy pěny.

Dá se psincový kašel léčit?

Psincový kašel většinou odezní spontánně během 7-10 dní. Při déletrvajícím kašlání je však potřeba vyloučit další možné příčiny, proto je vždy doporučeno navštívit veterinárního lékaře, který následně určí postup léčby.

Můžu onemocnění nějak předcházet?

Chcete-li  předcházet onemocnění, můžete zvolit cestu vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny injekční  anebo intranasální ( intranasální lze použít již ve 2 týdnech věku). Očkování je účinné proti virovým i bakteriálním původcům.

MVDr. Jana Burová

Veterinární lékařka, momentálně působí na Klinice chorob psů a koček VFU Brno, oddělení chirurgie a ortopedie.

Soutěž Psí hvězdy 2017 zná nejkrásnější miláčky

Je to tu! Jste úžasní, bez vás by to nešlo! Tolik krásných fotografií, tolik lásky od vašich miláčků, tolik šťastných okamžiků zachycených na fotografiích. Celkem se nám sešlo přes dva tisíce fotografií! A jak to tedy celé dopadlo? Pojďme se podívat na oficiální výsledky.

1470299670_moving_pets

Stěhování Jezevčíků v nouzi

V pátek 29. července 2016 jsme vzali pár chlapů, velkou dodávku a vyrazili stěhovat Jezevčíky v nouzi do nového domova.

Americký stafordšírský teriér

Ochránce a obranář, který potřebuje důslednou výchovu a pevnou ruku vyzrálého chovatele. Aktivní pes, který s vámi půjde do všeho po hlavě a zároveň plemeno milující děti a rodinu, které bojuje s nálepkou nebezpečného psa.