Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?

Co je psincový kašel?

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida, kotcový kašel), tak je nazýváno akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Častěji se vyskytuje na jaře a na podzim, když je ovzduší vlhčí. Na jeho vzniku se podílí hned několik původců. Obvykle je prostředí, sliznice dýchacích cest, primárně osídleno virovými původci (virus parainfluenzy typu 2 a adenovirus typu 2). Ti se na sliznicích velmi rychle pomnožují a tím narušují jejich stabilitu. Tak dochází ke vzniku ideálního prostředí pro usídlení bakteriálních původců, mezi které patří např. Bordetella bronchiseptica, dále bakterie z rodu Mycoplasma a další…

Jakým způsobem a kde se může můj pes nakazit?

K nákaze dochází přímým kontaktem mezi psy ( očichávání, olizování…) a kapénkovou infekcí. Psi se nejčastěji nakazí při pobytu ve větších skupinách, tj. na výstavách, v útulcích, na cvičácích nebo ve psích hotelích. Onemocnět mohou psi každého věku.

Jak onemocnění poznám?

Typickým příznakem infekční laryngotracheitidy je akutní záchvatovitý kašel. Tento typ kašle může být tak silný , že mnohdy připomíná zvracení nebo dávení se cizím tělesem ( kostí, klackem…). Kašlání může být vyvoláno i přitažením obojku. Často dochází k vykašlávání hlenu, někdy pěny.

Dá se psincový kašel léčit?

Psincový kašel většinou odezní spontánně během 7-10 dní. Při déletrvajícím kašlání je však potřeba vyloučit další možné příčiny, proto je vždy doporučeno navštívit veterinárního lékaře, který následně určí postup léčby.

Můžu onemocnění nějak předcházet?

Chcete-li  předcházet onemocnění, můžete zvolit cestu vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny injekční  anebo intranasální ( intranasální lze použít již ve 2 týdnech věku). Očkování je účinné proti virovým i bakteriálním původcům.

Jana Burová

Tlapky a drápky, aneb když pejsek stárne

Ve stárnoucím organismu dochází k mnoha degenerativním změnám. Buňky a tkáně neregenerují tak jako „za mlada“, imunita je oslabena a tělo celkově pomalu chřadne. Tyto změny a jejich dopady se mohou mimo jiné projevit také na tlapkách a drápech.

Vánoční speciál Psí hvězdy aneb i 50 korun může pomoci!

Letos jsme Vánoce u nás v Psí hvězdě pojali jinak, po našem. A tak vznikl speciální projekt na pomoc všem, kteří ji potřebují – dárkový poukaz našeho hvězdného maskota, Kvídovy Vánoce.

Bavorský barvář

Tento velmi málo štěkající pejsek je doma velmi klidný, přátelský a poslušný. Je to velice citlivý pes silně závislý na rodině a svém pánovi – život v kotci je pro něj nesnesitelný.