Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?

Co je psincový kašel?

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida, kotcový kašel), tak je nazýváno akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Častěji se vyskytuje na jaře a na podzim, když je ovzduší vlhčí. Na jeho vzniku se podílí hned několik původců. Obvykle je prostředí, sliznice dýchacích cest, primárně osídleno virovými původci (virus parainfluenzy typu 2 a adenovirus typu 2). Ti se na sliznicích velmi rychle pomnožují a tím narušují jejich stabilitu. Tak dochází ke vzniku ideálního prostředí pro usídlení bakteriálních původců, mezi které patří např. Bordetella bronchiseptica, dále bakterie z rodu Mycoplasma a další…

Jakým způsobem a kde se může můj pes nakazit?

K nákaze dochází přímým kontaktem mezi psy ( očichávání, olizování…) a kapénkovou infekcí. Psi se nejčastěji nakazí při pobytu ve větších skupinách, tj. na výstavách, v útulcích, na cvičácích nebo ve psích hotelích. Onemocnět mohou psi každého věku.

Jak onemocnění poznám?

Typickým příznakem infekční laryngotracheitidy je akutní záchvatovitý kašel. Tento typ kašle může být tak silný , že mnohdy připomíná zvracení nebo dávení se cizím tělesem ( kostí, klackem…). Kašlání může být vyvoláno i přitažením obojku. Často dochází k vykašlávání hlenu, někdy pěny.

Dá se psincový kašel léčit?

Psincový kašel většinou odezní spontánně během 7-10 dní. Při déletrvajícím kašlání je však potřeba vyloučit další možné příčiny, proto je vždy doporučeno navštívit veterinárního lékaře, který následně určí postup léčby.

Můžu onemocnění nějak předcházet?

Chcete-li  předcházet onemocnění, můžete zvolit cestu vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny injekční  anebo intranasální ( intranasální lze použít již ve 2 týdnech věku). Očkování je účinné proti virovým i bakteriálním původcům.

Jana Burová

Problém separace – odstraňte strach ze samoty

Pořídili jste si domů nového psího kamaráda z útulku nebo profesionálního chovu a vše je v pořádku do chvíle než odejdete z domu? Pokud je s vámi pejsek klidný, spokojený a kamarádský, ale jen co zamknete dveře od bytu, stává se z něj tornádo, vše ukazuje na separační úzkost a strach ze samoty.

I. Voříškiáda Němčičky 2016

V sobotu 23. července 2016 se konala Voříškiáda v Němčičkách. První ročník této akce proběhl na podporu útulku Lukavice.

Jaro je tady, sportujte se svým psím parťákem!

Zima je na dobro pryč a nás čeká už jen teplejší a radostnější počasí. Máme pro vás tip na tři sporty se psem, které si budete užívat oba dva.