a97c4a1614b53d6f55ae2464b06ba6aa

Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?

Co je psincový kašel?

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida, kotcový kašel), tak je nazýváno akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Častěji se vyskytuje na jaře a na podzim, když je ovzduší vlhčí. Na jeho vzniku se podílí hned několik původců. Obvykle je prostředí, sliznice dýchacích cest, primárně osídleno virovými původci (virus parainfluenzy typu 2 a adenovirus typu 2). Ti se na sliznicích velmi rychle pomnožují a tím narušují jejich stabilitu. Tak dochází ke vzniku ideálního prostředí pro usídlení bakteriálních původců, mezi které patří např. Bordetella bronchiseptica, dále bakterie z rodu Mycoplasma a další…

Jakým způsobem a kde se může můj pes nakazit?

K nákaze dochází přímým kontaktem mezi psy ( očichávání, olizování…) a kapénkovou infekcí. Psi se nejčastěji nakazí při pobytu ve větších skupinách, tj. na výstavách, v útulcích, na cvičácích nebo ve psích hotelích. Onemocnět mohou psi každého věku.

Jak onemocnění poznám?

Typickým příznakem infekční laryngotracheitidy je akutní záchvatovitý kašel. Tento typ kašle může být tak silný , že mnohdy připomíná zvracení nebo dávení se cizím tělesem ( kostí, klackem…). Kašlání může být vyvoláno i přitažením obojku. Často dochází k vykašlávání hlenu, někdy pěny.

Dá se psincový kašel léčit?

Psincový kašel většinou odezní spontánně během 7-10 dní. Při déletrvajícím kašlání je však potřeba vyloučit další možné příčiny, proto je vždy doporučeno navštívit veterinárního lékaře, který následně určí postup léčby.

Můžu onemocnění nějak předcházet?

Chcete-li  předcházet onemocnění, můžete zvolit cestu vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny injekční  anebo intranasální ( intranasální lze použít již ve 2 týdnech věku). Očkování je účinné proti virovým i bakteriálním původcům.

MVDr. Jana Burová

Veterinární lékařka, momentálně působí na Klinice chorob psů a koček VFU Brno, oddělení chirurgie a ortopedie.

Anglický kokršpaněl

Původně lovecký slídič je dnes populárním domácím malíčkem v Evropě a ve všech zemích Britského společenství.

Animals___Cats_Cat_and_dog_sleeping_044350_

Jak psovi poskytnout kvalitní spánek

Koupili jste vašemu psovi drahý pelíšek a on na něm neleží? Má váš pes jedno místo na spaní dané příkazem? Víme, jak kvalitní spánek nám dokáže udělat dobře, jak moc je důležitý pro zdravou funkci těla i mozku. Stejně prospěšný je i u psů.

white-cat-hd-wallpapers-free-download-1

Základní pravidla krmení koček

Majitelé koček nám jistě dají za pravdu, že to s nimi občas není vůbec jednoduché. Jednou granulky nebo kapsičku jí s radostí a velkou chutí, druhý den už jen ohrnou fousky a jasně vám dají najevo, že tohle teda ne. Přinášíme vám pár tipů čím kočky krmit a co není úplně dobrá volba.