Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?

Co je psincový kašel?

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida, kotcový kašel), tak je nazýváno akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Častěji se vyskytuje na jaře a na podzim, když je ovzduší vlhčí. Na jeho vzniku se podílí hned několik původců. Obvykle je prostředí, sliznice dýchacích cest, primárně osídleno virovými původci (virus parainfluenzy typu 2 a adenovirus typu 2). Ti se na sliznicích velmi rychle pomnožují a tím narušují jejich stabilitu. Tak dochází ke vzniku ideálního prostředí pro usídlení bakteriálních původců, mezi které patří např. Bordetella bronchiseptica, dále bakterie z rodu Mycoplasma a další…

Jakým způsobem a kde se může můj pes nakazit?

K nákaze dochází přímým kontaktem mezi psy ( očichávání, olizování…) a kapénkovou infekcí. Psi se nejčastěji nakazí při pobytu ve větších skupinách, tj. na výstavách, v útulcích, na cvičácích nebo ve psích hotelích. Onemocnět mohou psi každého věku.

Jak onemocnění poznám?

Typickým příznakem infekční laryngotracheitidy je akutní záchvatovitý kašel. Tento typ kašle může být tak silný , že mnohdy připomíná zvracení nebo dávení se cizím tělesem ( kostí, klackem…). Kašlání může být vyvoláno i přitažením obojku. Často dochází k vykašlávání hlenu, někdy pěny.

Dá se psincový kašel léčit?

Psincový kašel většinou odezní spontánně během 7-10 dní. Při déletrvajícím kašlání je však potřeba vyloučit další možné příčiny, proto je vždy doporučeno navštívit veterinárního lékaře, který následně určí postup léčby.

Můžu onemocnění nějak předcházet?

Chcete-li  předcházet onemocnění, můžete zvolit cestu vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny injekční  anebo intranasální ( intranasální lze použít již ve 2 týdnech věku). Očkování je účinné proti virovým i bakteriálním původcům.

Mistrovství ČR Bordel Colií v agility 2016

Třebíč hostila ve dnech 3. – 5.června 2016 Mezinárodní mistrovství ČR border colií v agility a Psíhvězda.cz nemohla chybět!

Zima je tu, proč pořídit pejskovi obleček?

Přes den už začíná pěkně přituhovat a stejně jako my saháme po zimních bundách, naši čtyřnozí kamarádi potřebují ochranu před chladem. Nejedná se pouze o módní výstřelek, ale o ochranu těla psa před chladem a dalšími zdravotními problémy.

Vyzkoušej, ochutnej! Aneb test tří značek granulí

Víme, co prodáváme a chceme, aby granule kromě všech důležitých složek měly také výbornou chuť. Rozhodli jsme se tedy otestovat tři nejznámější značky granulí a podělit se s vámi o výsledky. Jak chutnaly naší fence? Je to totiž psí slečna, která moc dobře ví, co je nejlepší. Jdeme na to!