Kvalita za příznivou cenu – vsaďte na prémiová krmiva!

Označení krmiva jako prémiové vám zaručí určitý standart kvality granulí. Přesto je potřeba sledovat poměr masa a dalších důležitých látek. Prémiová krmiva jsou vhodnou alternativou pro ty, kteří mají psa nebo kočku bez zdravotních problémů, standardní zátěže a chtějí něco málo ušetřit.

Ekonomická a prémiová krmiva

dog-food-4-2Prémiová krmiva jsou určitým mezičlánkem v žebříčku dostupných druhů krmení. Nejlevnější a také nejnevhodnější zdroj potravy představují supermarketová ekonomické krmiva, která zakoupíte za přibližně polovinu ceny prémiového pytle stejné váhy. Ekonomická krmiva obsahují granule různých barev, jsou dobarvována, dochucována a mají vysoký obsah soli. Pes i kočka mají z takového krmiva mizivou výživovou hodnotu a prakticky je krmíte odpadem. Pokud se pečlivě podíváte na složení, maso v něm určitě nenajdete. Důležité je také dávkování. Ekonomických krmiv dle tabulek musíte dát zvířeti mnohem víc, než prémiových.

Označení krmiva jako prémiového, vám napoví spoustu o jeho výrobě, přesto není vždy zárukou kvality. Zákon ani vyhláška pojem prémiové krmivo nijak neupravují a je tedy pouze na výrobci, co na daný pytel napíše. Kvalitní krmivo od nekvalitního poznáte nejlépe tak, že si sami prostudujete složení jednotlivých výrobků a vzájemně je porovnat. Budete tak mít jasný přehled o tom, co svému psovi nebo kočce dáváte. Způsob výroby a konzervace jednotlivých značek prémiových krmiv se může značně lišit a málokdy se ho přesně dozvíte.

Víte, čím krmíte

dog-food-recallsGranule prémiového označení obsahují většinou základ drůbeží moučky a masa, tedy přesněji drůbeží proteiny. V krmivu je obsažena kukuřice, pšenice případně rýže. Vyšší obsah obilovin, který tato krmiva mají, nemusí představovat pro psa velký problém. Existuje několik zastánců obilovin ve stravě psa. Celkově pes vyžaduje ve stravě menší příjem masa než například kočka. Prémiové granule dále obsahují většinou lososový olej a přídavek biotinu pro kvalitní srst. I mezi prémiovými krmivy jsou ale kvalitnější a méně kvalitní značky. Jak jsme již zmínili, důležité je vše sledovat a zvolit optimální variantu.

Setkáme se také s doplňující příchutí, vždy je ovšem větší část právě drůbeží. Pokud tedy máte doma pejska s alergií, může být právě krmení prémiovými řadami problém. Celkově je krmivo označené jako prémiové vhodné pro “bezproblémové” jedince, kteří nevyžadují specifické potřeby.

Výhodou prémiových krmiv je jejich nižší cena, oproti superprémiovým nebo specifickým druhům. Za 15 kilový pytel průměrně zaplatíte 600 korun. Tento druh granulí je ideální také pro majitele větší smečky psů, tam už přeci jen na peněžence poznáte, že máte hladových krků víc.

Vanda Nováková

Společně zahříváme zvířátka v útulcích!

V lednu jsme vás požádali o pomoc. Letošní zima byla opravdu velmi dlouhá a náročná. Hlavně pro ty, kteří jsou celý den venku – pro zvířátka v útulcích. Ještě v průběhu února jste k nám nosili deky, povlečení a také dřevitou vlnu. Poslední únorový týden jsme odeslali poslední dary, které jsme u nás měli.

Akutní pomoc pro Jezevčíky v nouzi

Našim hlavním cílem je pomáhat pejskům, kteří to potřebují. Víme, že se k nám chcete přidat a že chcete pomáhat s námi. Díky našemu E-shopu můžete zakoupit potřebné věci pejskům z útulku a my jim je zdarma zašleme. Pokud nám organizace sama napíše, že potřebují věci akutně, nečekáme a odesíláme jim balíček hned. Třeba hned ze začátku nového roku JVN.

Psí hvězda na semináři VFU Brno 24. září 2016

V sobotu 24.9 2016 se část týmu Psí hvězdy zúčastnila odborného semináře pořádaného MVDr. Jiřím Žákem na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.