Labradorský retrívr

Lovecký pes a milovaný člen celé řady domácností. Plemeno povahou kamarádské, bystré a oddané rodině, které zvládnou i méně zkušení chovatelé. Zároveň vynikající sportovec, kterého od vody prakticky nejde odtrhnout.

Historie

Předkem labradorského retrívra je pravdě podobně Novofundlandský pes. Pod pojmem retrívr byli označování lovečtí psi, kteří aportovali ulovenou zvěř. Labradoři sloužili jako menší psy k donášení ryb a ptáků z vody. Plemeno zaujalo anglické lovce a chtěli psy dovážet do Anglie. Zákon o karanténě roku 1885 je však donutil začít chovat psy vlastní a zde vznikla celá řada dnešních moderních retrívrů. Jméno labradorský retrívr je používané od roku 1839 a od druhé poloviny 19. století mluvíme o čistokrevné chovné linii. Tato rasa byla původně vyšlechtěna k přinášení zastřelených kachen či zajíců při lovu.

Chování

Labradorský retrívr má velmi milou a přátelskou povahu. Je velmi oddaný a bystrý ke svému pánovi. Velice dobře se cvičí, rád pracuje a plní povely s velkou radostí. Jeho další předností je výborný čich a skvělé plavecké schopnosti. Je to vyloženě vodní pes, milovník všech kaluží, rybníků a potůčků, kterého pokud u vody nemáte na vodítku, najde ji i v tom největším horku. Má blány mezi prsty, výborně plave i dlouhé minuty. Je to také vynikající aportér. V současnosti se využívá spíše jako pes společenský, canisterapeutický či slepecký pro svoji snadně vycvičitelnou a inteligentní povahu.

Vzhled

dog_labrador_jump_water_grass_hunting_56014_1920x1080Labradoři mají většinou mohutnou stavbu těla – silný a hluboký hrudník a širokou lebku. Je u nich jasně patrný pohlavní dimorfismus ve stavbě těla. Srst labradorů je krátká, hustá a přilehlá. Podsada je jemná a hustá, na rozdíl od tvrdé a voděvzdorné vrchní vrstvě. Díky této, pro ně charakteristické, srsti je labrador dokonale přizpůsoben k plavání a na zimu. Vrchní vrstva má totiž na sobě mastný film, který téměř nepropouští vodu. Můžete tak vidět labradora plavat v ledové vodě v zimě, hrozí mu ale nebezpečí prochladnutí. Péče o srst není náročná, v období línání je to nutné srst kartáčovat.

Labradorský retrívr se řadí do 8 skupiny FCI – Slídiči, retrieveři a vodní psi, sekce 1: Retrívři, s pracovní zkouškou. Fenka labradorského retrívra je vysoká 54 až 56 cm, pes měří 56 až 57 cm. Průměrně váží mezi 32 až 40 kg. Hmotnost není dána standardem, avšak mnoho těchto psů sužuje problém s nadváhou. Velmi rádi jedí, je potřeba hlídat jejich pohybovou aktivitu, rychle se kulatí a jsou leniví. Barva srsti je černá, žlutá a hnědá.

Využití

Labradoři rádi pomáhají a jsou výbornými asistenty. Jako slepečtí psy mají výborné výsledky a naučí se mnoho složitější dovedností (pomáhají přecházet ulici, dokážou cokoliv podat, atd.). Postiženým lidem jsou schopni pomáhat sundat jednotlivé kusy oblečení, otvírat dveře a jiné věci, které by tito lidé sami nedokázali. Labradoři jsou vhodní do rodin s dětmi, nejsou agresivní a jsou velmi přátelští. Naopak se příliš nehodí na ostrahu a hlídání. Vyžadují pozornost a péči, jsou rádi se svými lidmi a potřebují lásku svého pána.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Český fousek

Je národní lovecké plemeno většího vzrůstu. Je milý a aktivní pes vhodný do rodin. Především miluje aporty jak na souši, tak ve vodě. Potřebuje výcvik bez násilí a dokáže být dominantní.

Jarní dávka pomoci pro Psí cestu František

Náš projekt Pomoc pro pejsky z útulku pokračuje a my díky vám můžeme každý měsíc posílat několik balíků pomoci do různých organizací. V březnu jsme odeslali balíček do Psí cesty František a trefili jsme se opravdu do černého…

Akutní pomoc pro Jezevčíky v nouzi

Našim hlavním cílem je pomáhat pejskům, kteří to potřebují. Víme, že se k nám chcete přidat a že chcete pomáhat s námi. Díky našemu E-shopu můžete zakoupit potřebné věci pejskům z útulku a my jim je zdarma zašleme. Pokud nám organizace sama napíše, že potřebují věci akutně, nečekáme a odesíláme jim balíček hned. Třeba hned ze začátku nového roku JVN.