Lékárnička pro psa

Při pořízení pejska získává každý majitel plno informací, co by měl a neměl pořizovat, seznamuje se s různými druhy vodítek a granulí, je zahlcen nepřeberným množstvím všech značek, zkratek plemen a pravidel pro psí výchovu. Na co ale mnozí často zapomínají, je pořízení i lékárničky pro psa, která by v kynologické domácnosti neměla chybět.

Lékárničku první pomoci můžeme rozlišit na balíček domácí a cestovní. Nebudeme si zde hrát na veterináře, pokud se psovi něco stane, nebo se bude chovat nezvykle, vždy je nejlepší zajet přímo k veterináři nebo se s ním alespoň telefonicky poradit. Přesto ne vždy je možnost se někam se psem dostat a je lepší mít některé věci při sobě. V domácí lékárničce by určitě neměl chybět peroxid vodíku. Jedním z nejčastějších problémů, které je třeba řešit hned, a ani rychlá návštěva veterináře nemusí být záchranou, je otrava. Nejběžnější případ u domácích psů, je když ukradnou a snědí kousek čokolády. Někdy se psovi nic nestane, ale občas to může mít fatální následky. Pokud tedy jeví známky otravy, podle velikosti psa a rad veterináře zřeďte peroxid vodou a rychle podejte, vyvolá zvracení.
Další položkou v seznamu, který také splňuje i peroxid, je dezinfekce. V případě drobných ranek, jako je malé kousnutí od druhého psa nebo škrábanec, není potřeba jezdit na veterinu. Ránu vyčistěte, vydezinfikujte a zalepte. Často používaná dezinfekce je také Betadine, která psy nepálí, nebo v případě nouze postačí i Jodizol. Po poradě s veterinářem do lékárny můžete zařadit i různá léčiva podle osobní potřeby vašeho psa. Hodí se mít v ní léky na bolest, proti alergiím nebo třeba probiotika.

Pozor! Neexperimentujte s léky určenými pro lidi.

Na internetu se často dočtete o podávání psům léků na spaní, na uklidnění či proti alergii. Psí organismus je odlišný od lidského a tyto léky by mu mohly uškodit!
V domácí lékárničce by neměl chybět ani náhubek veterinární. Pokud se pes zraní, nemusí se nechat v klidu ošetřit, je lepší mu proto zabránit v pohybu tlamou. Veterinární náhubek (látkový) mu ovšem nechte nasazený pouze nezbytně nutnou dobu, rozhodně to není dobrá alternativa na cesty, pes v tom dlouhodobě nemůže dýchat.
Co se dále hodí mít je límec kolem krku. Uvidíte sami, někteří psi si nemají potřebu rány lízat, ale občas je to napadne a svým pečlivým čištěním si mohou sami ublížit víc, než bylo původní zranění. Důležité jsou různé obvazy, obinadla a gázy. Použít můžete klidně i ty pro lidské účely. Pozor si dejte při svazování konců obinadla k sobě, ať tlapu psovi nezaškrtíte příliš pevně. Pokud si zraní nohu nebo polštářek, vydezinfikujte, namažte např. léčivým balzámem na tlapy, převažte obinadlem a na venčení používejte botičku.

Hodit se může i teploměr, který bychom z hygienických důvodů měli používat odlišný pro lidi a pro psy, proto je dobré ho mít v psí lékárničce zvlášť.
Rozhodně byste měli do lékárničky zařadit i psí botičky. Existuje jich více druhů, a využít je můžete, ikdyž nemáte s poraněním tlap problém. Nikdy nevíte, kdy se můžou hodit a slouží především k ochraně, nepovažujte je za zhýčkanost.

Kvído doporučuje do lékárničky přidat i pár piškotů a mlsek, které pejskovi podáte za odměnu za přečkání ošetření.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Já, Kvído…

Jsem malý, černý a nosím červený obojek. Jsem jeden z nich a stále hledám. Co? To, co moji kamarádi. To, co všichni pejsci. Svoji milující rodinu, která mě bude chránit a která se mnou bude pomáhat. Kdo jsem? Přece Kvído…

Sbírka pomoci pro Broumov

Děkujeme, že pomáháte s námi. V dubnu jsme se rozhodli reagovat na prosbu o pomoc Městského útulku v Broumově. Pečlivě se starají o maximální počet pejsků a potřebují pro ně dostatek krmiva. Spojili jsme se s vámi a vyslyšeli jejich prosbu.

Důchodečci v péči Psí cesty František prosí o pomoc

Psí cesta František se stará převážně o psí důchodce a pejsky s handicapem. Jeden z problémů, který pejsky v pokročilém věku trápí, je inkontinence. Proto potřebují větší zásobu savých podložek. My jim společně pomůžeme!