Lékárnička pro psa

Při pořízení pejska získává každý majitel plno informací, co by měl a neměl pořizovat, seznamuje se s různými druhy vodítek a granulí, je zahlcen nepřeberným množstvím všech značek, zkratek plemen a pravidel pro psí výchovu. Na co ale mnozí často zapomínají, je pořízení i lékárničky pro psa, která by v kynologické domácnosti neměla chybět.

Lékárničku první pomoci můžeme rozlišit na balíček domácí a cestovní. Nebudeme si zde hrát na veterináře, pokud se psovi něco stane, nebo se bude chovat nezvykle, vždy je nejlepší zajet přímo k veterináři nebo se s ním alespoň telefonicky poradit. Přesto ne vždy je možnost se někam se psem dostat a je lepší mít některé věci při sobě. V domácí lékárničce by určitě neměl chybět peroxid vodíku. Jedním z nejčastějších problémů, které je třeba řešit hned, a ani rychlá návštěva veterináře nemusí být záchranou, je otrava. Nejběžnější případ u domácích psů, je když ukradnou a snědí kousek čokolády. Někdy se psovi nic nestane, ale občas to může mít fatální následky. Pokud tedy jeví známky otravy, podle velikosti psa a rad veterináře zřeďte peroxid vodou a rychle podejte, vyvolá zvracení.
Další položkou v seznamu, který také splňuje i peroxid, je dezinfekce. V případě drobných ranek, jako je malé kousnutí od druhého psa nebo škrábanec, není potřeba jezdit na veterinu. Ránu vyčistěte, vydezinfikujte a zalepte. Často používaná dezinfekce je také Betadine, která psy nepálí, nebo v případě nouze postačí i Jodizol. Po poradě s veterinářem do lékárny můžete zařadit i různá léčiva podle osobní potřeby vašeho psa. Hodí se mít v ní léky na bolest, proti alergiím nebo třeba probiotika.

Pozor! Neexperimentujte s léky určenými pro lidi.

Na internetu se často dočtete o podávání psům léků na spaní, na uklidnění či proti alergii. Psí organismus je odlišný od lidského a tyto léky by mu mohly uškodit!
V domácí lékárničce by neměl chybět ani náhubek veterinární. Pokud se pes zraní, nemusí se nechat v klidu ošetřit, je lepší mu proto zabránit v pohybu tlamou. Veterinární náhubek (látkový) mu ovšem nechte nasazený pouze nezbytně nutnou dobu, rozhodně to není dobrá alternativa na cesty, pes v tom dlouhodobě nemůže dýchat.
Co se dále hodí mít je límec kolem krku. Uvidíte sami, někteří psi si nemají potřebu rány lízat, ale občas je to napadne a svým pečlivým čištěním si mohou sami ublížit víc, než bylo původní zranění. Důležité jsou různé obvazy, obinadla a gázy. Použít můžete klidně i ty pro lidské účely. Pozor si dejte při svazování konců obinadla k sobě, ať tlapu psovi nezaškrtíte příliš pevně. Pokud si zraní nohu nebo polštářek, vydezinfikujte, namažte např. léčivým balzámem na tlapy, převažte obinadlem a na venčení používejte botičku.

Hodit se může i teploměr, který bychom z hygienických důvodů měli používat odlišný pro lidi a pro psy, proto je dobré ho mít v psí lékárničce zvlášť.
Rozhodně byste měli do lékárničky zařadit i psí botičky. Existuje jich více druhů, a využít je můžete, ikdyž nemáte s poraněním tlap problém. Nikdy nevíte, kdy se můžou hodit a slouží především k ochraně, nepovažujte je za zhýčkanost.

Kvído doporučuje do lékárničky přidat i pár piškotů a mlsek, které pejskovi podáte za odměnu za přečkání ošetření.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Nesolte nám chodníky!

Mrzne a zima je v plném proudu. Silnice i chodníky pěkně kloužou a je potřeba je nejen odhrnovat, ale také solit. Je to jediná varianta? Víte, co všechno sůl udělá s přírodou a jak bolestivý je pohyb po ní pro vaše pejsky?

Unikátní projekt – karta SOS zvíře

Páníček už měl být dávno doma. Mám hlad a bojím se. Pořád nejde, už mám vážně hlad. Nemohlo se mu něco stát? Co teď bude se mnou? Žijeme přeci jen sami dva… Kde je můj páníček?

Listopadová pomoc letí do Voříškova a OS Buldočí naděje

Děkujeme za celý tým Psí hvězdy našim zákaznicím Šárce V. a Adrianě K. za zakoupení pamlsků a konzerv pro útulek Voříškov a OS Buldočí Naděje. Balíčky zabalíme a zdarma zašleme na adresy útulků.