Lovecká plemena psů

Pes je přítel člověka už po několik století. Od počátku byli psi šlechtěni převážně k lovu, protože je k němu předurčují jejich vrozené instinkty a přirozené vlastnosti, zejména vynikající čich.

Postupně se různá plemena začala využívat k různým druhům lovu. Dnes již řada plemen k lovu neslouží a jsou z nich primárně domácí mazlíčci, ale stále jsou tzv. velká lovecká plemena psů, která se lovu aktivně věnují. Mezi ně patří všichni ohaři. Dále jsou aktivně k lovu využívána střední plemena, mezi které patří barváři a honiči. Najdeme mezi loveckými psi i zástupce malých plemen, slídiče a nepostradatelné norníky. Všechny tyto skupiny loveckých psů se liší vzhledem, velikostí, ale také svou prací a využitím při lovu.

Slídiči

Slídiči nebyli kříženi s jinými plemeny a udrželi si tak své vrozené lovecké vlastnosti. Vynikají extrémně citlivým čichem a hlasitost štěkotu. Kořist dokáží slídit v lese, na poli ale také ve vodě. Jakmile kořist najdou, svým štěkotem dají i na delší vzdálenost vědět, kde jsou. Drobnou zvěř rádi přinášení. Osvědčují se při lovu černé zvěře a dohledávce postřelených zvířat. Jsou výborným rodinným psem, který miluje děti a má laskavou povahu. Mezi tyto psi patří kokršpanělé, retrívři, německý křepelák, irský vodní španěl a další.

Ohaři

Rychlý a pečlivý pracant, který je skvělým všestranným psem v polních honitbách s drobnou zvěří. Ohaři umí dostihnout, chytit a přinést postřeleného zajíce nebo bažanta. Pokud je zvěř poraněná, umí ji výborně najít a přinést, pokud je potřeba i z vody. Když se vycvičí, pracuje i jako barvář. Mezi ohaře patří pointr, anglický setr, gordonsetr, německý dlouhosrstý ohař, výmarský ohař, maďarský krátkosrstý ohař, irský setr a také český fousek. Jsou to temperamentní a milující psi, kteří jsou učenlivý a rádi pracují.

20100904-is3y2369Barváři

Barváři jsou velmi staré plemeno psů, kteří prošli minimální změnou vzhledu. Nepatří mezi největší krasavce psí říše, ale lovecký užitek je z nich velký. Jejich využití je při stopování poraněné zvěře dlouhé vzdálenosti a v těžkém terénu. Mají za úkol zvěř rychle najít a unavit nebo nahnat zpět k lovci. S jejich pomocí je lovena převážně vysoká zvěř a na Slovensku se využívali k nahánění medvědů. Dnes existují dvě plemena barvářů – hannoverský a bavorský.

Honiči (brakýři)

Honiči jsou používáni především ke stopování a pronásledování zvěře. Mají vynikající čich, což z nich činí výborné stopaře a mohou být používáni také při hledání raněných v sutinách po zemětřesení nebo jiných katastrofách. Jejich dlouhé převislé uši směřují všechny vzdušné proudy směrem k čenichu , takže usnadňují vnímají pachů. Jsou přítulnými společníky, vlídní k dětem a dobře se snášejí s ostatními psy. Patří mezi ně starobylá plemena jako je bladhaund či harier, ale i oblíbený bígl,baset a mnoho dalších.

Norníci

Norníci jsou početnou skupinou psů se silným loveckým pudem. Řadíme mezi ně především teriéry a jezevčíky. Název skupiny je odvozen od hlavního způsobu práce – norování. Náruživě štvou zvěř, vynikají ostrostí a značnou samostatností. Jsou také vynikajícími služebními a společenskými psy pro svou vysokou inteligencí. Zahrnují celou škálu oblíbených plemen foxteriéra, erdelteriéra, jack russel teriéra, west highland white teriéra, jorkširského teriéra, hrubo a hladkosrstého jezevčíka a další.

Lovectví je pro mnohé vášní, koníčkem nebo pracovní náplní. Nabízíme vám široký sortiment potřeb právě pro vás!

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a koně.

0000000807_03_maso pro psy

Jsou konzervy pro zvířata kvalitnější než ty pro lidi?

Jestli máte psa nebo kočku, pak už jste si jistě všimli, že jejich konzervy opravdu nevypadají zle. Dokonce velmi lákavě voní… Možná lépe než ty určené pro lidi. Ostatně – proč si je trochu neporovnat?

bar_8409

Kvídovo novoroční předsevzetí

Jeden rok nám končí a další začíná. Můj páníček o tom pořád a pořád mluví. Já bych to jinak ani neřešil, ale tolik jsem slyšel o novoročních předsevzetích, až jsem si předsevzal, že si letos taky nějaké předsevzetí vytvořím.

Sick dog  sideways on white background

Průjem a jeho příčiny

Průjem u malých zvířat je poměrně častým problémem. Je to příznak upozorňující na onemocnění organismu, především gastrointestinálního traktu. Může mít mnoho příčin a jejich odhalení nebývá vždy jednoduché.