Lovecká plemena psů

Pes je přítel člověka už po několik století. Od počátku byli psi šlechtěni převážně k lovu, protože je k němu předurčují jejich vrozené instinkty a přirozené vlastnosti, zejména vynikající čich.

Postupně se různá plemena začala využívat k různým druhům lovu. Dnes již řada plemen k lovu neslouží a jsou z nich primárně domácí mazlíčci, ale stále jsou tzv. velká lovecká plemena psů, která se lovu aktivně věnují. Mezi ně patří všichni ohaři. Dále jsou aktivně k lovu využívána střední plemena, mezi které patří barváři a honiči. Najdeme mezi loveckými psi i zástupce malých plemen, slídiče a nepostradatelné norníky. Všechny tyto skupiny loveckých psů se liší vzhledem, velikostí, ale také svou prací a využitím při lovu.

Slídiči

Slídiči nebyli kříženi s jinými plemeny a udrželi si tak své vrozené lovecké vlastnosti. Vynikají extrémně citlivým čichem a hlasitost štěkotu. Kořist dokáží slídit v lese, na poli ale také ve vodě. Jakmile kořist najdou, svým štěkotem dají i na delší vzdálenost vědět, kde jsou. Drobnou zvěř rádi přinášení. Osvědčují se při lovu černé zvěře a dohledávce postřelených zvířat. Jsou výborným rodinným psem, který miluje děti a má laskavou povahu. Mezi tyto psi patří kokršpanělé, retrívři, německý křepelák, irský vodní španěl a další.

Ohaři

Rychlý a pečlivý pracant, který je skvělým všestranným psem v polních honitbách s drobnou zvěří. Ohaři umí dostihnout, chytit a přinést postřeleného zajíce nebo bažanta. Pokud je zvěř poraněná, umí ji výborně najít a přinést, pokud je potřeba i z vody. Když se vycvičí, pracuje i jako barvář. Mezi ohaře patří pointr, anglický setr, gordonsetr, německý dlouhosrstý ohař, výmarský ohař, maďarský krátkosrstý ohař, irský setr a také český fousek. Jsou to temperamentní a milující psi, kteří jsou učenlivý a rádi pracují.

20100904-is3y2369Barváři

Barváři jsou velmi staré plemeno psů, kteří prošli minimální změnou vzhledu. Nepatří mezi největší krasavce psí říše, ale lovecký užitek je z nich velký. Jejich využití je při stopování poraněné zvěře dlouhé vzdálenosti a v těžkém terénu. Mají za úkol zvěř rychle najít a unavit nebo nahnat zpět k lovci. S jejich pomocí je lovena převážně vysoká zvěř a na Slovensku se využívali k nahánění medvědů. Dnes existují dvě plemena barvářů – hannoverský a bavorský.

Honiči (brakýři)

Honiči jsou používáni především ke stopování a pronásledování zvěře. Mají vynikající čich, což z nich činí výborné stopaře a mohou být používáni také při hledání raněných v sutinách po zemětřesení nebo jiných katastrofách. Jejich dlouhé převislé uši směřují všechny vzdušné proudy směrem k čenichu , takže usnadňují vnímají pachů. Jsou přítulnými společníky, vlídní k dětem a dobře se snášejí s ostatními psy. Patří mezi ně starobylá plemena jako je bladhaund či harier, ale i oblíbený bígl,baset a mnoho dalších.

Norníci

Norníci jsou početnou skupinou psů se silným loveckým pudem. Řadíme mezi ně především teriéry a jezevčíky. Název skupiny je odvozen od hlavního způsobu práce – norování. Náruživě štvou zvěř, vynikají ostrostí a značnou samostatností. Jsou také vynikajícími služebními a společenskými psy pro svou vysokou inteligencí. Zahrnují celou škálu oblíbených plemen foxteriéra, erdelteriéra, jack russel teriéra, west highland white teriéra, jorkširského teriéra, hrubo a hladkosrstého jezevčíka a další.

Lovectví je pro mnohé vášní, koníčkem nebo pracovní náplní. Nabízíme vám široký sortiment potřeb právě pro vás!

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a koně.

0xtubtu

Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.

Čokoláda, sladký jed

Dnes už je stále větší povědomí mezi lidmi, že čokoláda pejskovi do žaludku nepatří. A je to dobře, neboť zvláště hořká čokoláda je velmi toxická a může vážně poškodit zdraví vašeho zvířete.

Sedici_pravo

Pomáhejte i vy s Psí hvězda.cz!

Tři… Dva… Jedna… Jedeme naplno!