Lovecká sezóna je v plném proudu, myslete na bezpečnost!

Jako každý rok přichází s podzimem neodmyslitelně spojená lovecká sezóna. Pořádají se hony a nejrůznější akce spojené s myslivostí. Jaké zásady bychom měli v honitbě dodržovat?

Hurá do lesa

Podzim je pro mnohé z nás oblíbené roční období. Dny se zkracují, počasí je však stále příjemné. Stromy se barví do překrásných oranžových, zlatých a měděných odstínů a snad každého z nás láká vyrazit na výlet do lesa se svým psích parťákem. Pejsci běhají kolem nás na volno a občas proženou nějakého toho zajíce nebo srnku. Většinou hon po chvilce vzdají, ale co když ne? Nebo když vám utečou na delší dobu a vy je nemůžete najít?

Nezapomínejte, že právě toto období roku je ve znamení lovecké sezóny a víc než kdy jindy bychom měli na sebe a své psy dávat pozor. Podívejme se trochu na legislativu. Je dobré znát svá práva, ale také práva myslivců. Jak je to s všeobecnou domněnkou, že myslivec může volně běhajícího psa v lese zastřelit? Jak to doopravdy je?

the-dog-in-the-woodsPravidla pro usmrcení zvířete

Dle zákona na ochranu zvířat proti týrání č. 246/1992 Sb. je bezdůvodné usmrcení zakázáno. Tento zákon však také stanovuje zákonné důvody k usmrcení zvířete. Důvodem k usmrcení je také výkon práva myslivosti dle zvláštního předpisu jímž je Zákon o myslivosti č. 449/2001 Sb.

Zde jsou přesně definované podmínky průběhu honu, chování v honitbě i pohybu zájmových zvířat v lese/honitbě. „Myslivecká stráž (taktéž myslivecký hospodář) je při své činnosti oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební. Myslivecká stráž či myslivecký hospodář jsou dále oprávněni usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,“ uvádí dále zákon o myslivosti.

Je rozhodnutí na každém myslivci?

Pravdou tedy je, že řadový myslivec nemá žádné zákonné právo střílet po psovi či kočce v honitbě. Myslivecká stráž je stanovena na každých 500 ha honitby. Tento zlomek myslivců má zvláštní práva, mezi která mimo jiné patří kontrola dopravních prostředků pohybujících se v honitbě, kontrola osob držících zbraň i právo usmrtit toulavého/volně pobíhajícího psa či kočku mimo vliv svého vedoucího v honitbě dle výše striktně stanovených podmínek.
,,Myslivecká stráž, která usmrtila psa nebo kočku, zdivočelé hospodářské zvíře nebo označené zvíře z farmového chovu zvěře, je povinna o tom neprodleně informovat jeho vlastníka, pokud je známý, a sdělit mu místo usmrcení zvířete a popřípadě jej na toto místo doprovodit,” doplňuje dále zákon. Myslivecká stráž je ve své činnosti povinna prokázat se průkazem myslivecké stráže a nosit služební odznak.

Co to znamená pro pejskaře v praxi?

promenade-chien-laisse-foret-soignes-dog-walking-forest-woods-brussels-dog-nannyMá se váš pejsek s volným pohybem v lese nadobro rozloučit? O tom zákon nehovoří, ale musíte mít psa stále pod kontrolou a musí být schopen uposlechnout vaše povely a držet se ve vaší blízké vzdálenosti. Zvažte sami, zda je stupeň výcviku vašeho psa dostatečný. Pokud při procházce voláte ,,Alíku, ke mě!” a pes vám mizí v dálce bez známky zaváhání, je potřeba procházky v lese opravdu zvážit. Respektujte ovšem stanovení místní lokality, kde může být přímo určeno, že psa mít na vodítku opravdu musíte. Pak není o čem diskutovat.

Bohužel, četné příklady z praxe nám ukazují, že znalost právních předpisů, resp. jejich dodržování, je pro některé lovce a myslivce stále velkým problémem. Neházejme však všechny do jednoho pytle. Existují i čestní, vzdělaní a rozumní myslivci. Je to ovšem jejich revír a vy jste tam se psem pouze na procházce.

Neznalost neomlouvá

Na druhou stranu i laická veřejnost musí respektovat myslivecké právo a chránit volně žijící zvěř. Toulavý pes může napáchat v honitbě nemalé škody.

Na závěr pár doporučení bezpečného pohybu v honitbě:

• pohybujte se v lese po vyznačených cestách
  • mějte svého pejska na vodítku nebo pod přímým dohledem
  • použijte vhodné reflexní prvky, které vás zviditelní
  • nerušte lesní zvěř, zabraňte kontaktu psa s divokou zvěří
  • pokud přece jenom dojde ke konfliktu vašeho psa se zvěří, kontaktujte nejbližší záchranou stanici, rozhodně si neodnášejte zraněné volně žijící zvíře domů, hrozí vám vysoká pokuta

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a koně.

Animals_Dogs_Sleeping_dog_on_floor_020830_

Zvířata nám bolest nedokážou říct, jak ji ale poznat?

Bolest nás trápí často, někoho víc, někoho míň. Vezmeme si prášek, jdeme si lehnout, nebo jdeme k doktorovi. Ale co když něco bolí našeho zvířecího miláčka? Snaží se nám to říct, ale my to nevidíme a nutíme ho běhat za míčkem, nebo soutěžit? Jak poznat, že vašeho psa nebo kočku něco bolí? Pár tipů vám řekneme v našem článku.

16195548_1794399330780864_998149337575667905_n

Spojme síly pro Jezevčíky v nouzi!

Jezevčíci v nouzi se na nás obrátili s prosbou o pomoc. Aktuálně pro pejsky potřebují nejen pravidelné krmení, ale také několik dalších věcí. Pomůžeme jim?

Psí hvězda na semináři VFU Brno 24. září 2016

V sobotu 24.9 2016 se část týmu Psí hvězdy zúčastnila odborného semináře pořádaného MVDr. Jiřím Žákem na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.