Maso? A pro zvířata?

V Evropě už přece maso došlo, zeptejte se nejdříve za pár let! Jak je to s cenou masa a její vliv na krmení pro psa?

Maso zdražuje!

Takto poctivě vám ovšem obchodník neodpoví. Bude o složení a ceně hovořit v superlativech, přestože jeho krmivo už nemůže být a obvykle není to, co před léty v poctivějších dobách bývalo. Maso zdražuje a v evropských krmivech ho ubývá. Masových mouček a dalších živočišných surovin pro výrobu krmiv je krutý nedostatek a jejich cena každým rokem skokově roste. V Čechách k tomu musíme připočíst i vliv v posledních letech ztrojnásobené daně z přidané hodnoty, odevzdávané chovatelem státu. Cena poctivých krmiv logicky a nutně stoupá. Cena méně poctivých krmiv po změnách receptur (vykradení zevnitř) se drží, často je dokonce snížená.

Je ho málo? Nahradíme!

Produkce masa klesá. Ve zbytku Evropy sice ne až tak tragicky prudce, jako se to stalo v Čechách, ale přesto živočišná výroba nestačí zásobovat ani kuchyně lidí. „Naštěstí“ lidské stravování vyřešil technologický pokrok a nové znalosti chemiků. Mnohem menším množstvím masa se „nakrmí“ více lidí, stačilo jen naučit se imitovat, nastavovat, ředit, nahrazovat, falšovat. Z jednoho kilogramu masa umíme vyrobit pětinásobek šunky, než před třiceti lety, stačí přidat vodu a pár prášků.

Pravé a klasické masné produkty jsou prostě velmi drahé. Pokud jde o ty před nedávnem ještě „odpadové, pro zvířata“, tak těch je nedostatek, jedí a platí je lidé, nezbývají pro zvířata. Potravinářský průmysl s novými technologiemi a novými znalostmi v chemii a biochemii dokáže využít a zpracovat i bývalý nezpracovatelný odpad v hygienicky nezávadnou potravinu. O nutriční kvalitě a výživné hodnotě se obvykle mlčí, deklarována a kontrolována je zdravotní nezávadnost.

Jsou nejdražší zároveň nejkvalitnější?

Pro krmiva zbývá živočišných surovin méně a jejich cena stoupá. Dávají se tedy v dostatečném množství jen do těch nejkvalitnějších, nejdražších. Na kvalitu, obsah a cenu nejlacinějších krmiv má tato situace vliv minimální. V nich stejně nikdy pořádná porce opravdového masa nebo kvalitní masové moučky či tuku nebyla a taky to nikdo neočekává.

Jinak je to u krmiv střední až nejvyšší kategorie, kde je zákazník ochoten kvalitu zaplatit. Tady v současnosti dochází k nepřehlednému souběhu několika negativních vlivů. Lidé z důvodů všeobecné krize a negativního psychologického tlaku čím dál více šetří, rozmýšlejí si nákup. Tento trend je mnohem více pozorovatelný při nákupu krmiv pro psy, zejména větších plemen. Majitelé koček a malých pejsků zatím tolik nešetří a svým zvířátkům se snaží dopřát kvalitu a prodloužit život i v těžší finanční situaci. Slovo „sleva“ je ovšem heslem českého zákazníka. Proto se projevuje hlavní trend, a to často křečovitá snaha výrobců udržet nebo ještě lépe snížit cenu. Využívají k tomu jakoukoliv metodu, včetně té nejčastější –  změny původně poctivé receptury za náhražkovou. Informací, že se sníženou cenou došlo k poklesu hodnoty krmiva, se samozřejmě obchodníci nechlubí. To musí rozeznat spotřebitel sám. V  zájmu našeho psa je nutné krmiva opakovaně hodnotit a vybírat cenově i kvalitativně vyhovující značku.

Že jsou slevňované (nezdražované) výrobky ošizené, tím už se nemohou tajit ani jejich výrobci, dokonce výrobci potravin. Hájí se tím, že „Nejde o nekvalitní nebo zdraví nebezpečné svinstvo. Je v nich „jen“ dražší ingredience nahrazena levnější. “ (Citované věty jsou z rozhovoru s největším výrobcem sýrů, v iDnes, 8. listopadu 2012.)

Chceme informace!

Mimořádně velký problém u hodnocení kvality i rizik krmiv je, že zákazník jen velmi těžko nachází na balení nebo u prodejce informaci, kdo je výrobce, v které zemi a v kterém provozu bylo vyrobeno. Jsou značky (dovozci, distributoři), které výrobce cíleně tají. S legislativou, vylobovanou pro globální prodejce, je totiž možné neuvádět na krmivu zemi původu a reálného výrobce, ale jen jeho zástupce (dovozce, distributora). Bez adresy továrny proto můžeme nalézt prakticky v každém pytli překvapení z jiného státu, z jiných surovin, určené pro „východního“ nebo „západního“ strávníka.

Kdo dnes umí přečíst a odvodit z údajů na pytli přibližný recept, z čeho bylo krmivo (granule, konzerva, pamlsek) vyrobeno?  Možná se přesnost a srozumitelnost deklarací zlepší až s nějakou příští melaminovou aférou. Zatím nacházíme zastřené a neúplné údaje, propletence matoucích názvů a (dez)informací o syrovém a sušeném stavu a objemu surovin (kejkle s obsahem vody v surovinách a s procenty ve výsledku), vyložené nepravdy a absurdity v deklaracích i propagačních textech.

Země hojnosti – Kanada

Ze sesbírané databáze deklarací u nás prodávaných krmiv i z praktických zkušeností vyplývá, že nejbezpečnější a nejjistější je využívat krmiva ze zemí, kde ještě zemědělství vyrábí potraviny a nikoliv biolíh. Typickým příkladem tradičního přístupu je Kanada. Také v této světové obilnici a masné velmoci se ceny zdvihly. Surovin je však dostatek. Receptury z Kanady dovážených krmiv nejsou krizově měněny, nejsou používány náhražky, světovou pověst producenta a vývozce kvality si úzkostlivě chrání.

V Čechách ovšem příznivce Kanady čekají i různé nástrahy. Ne všechno, co se tváří „kanadsky“ opravdu odtamtud přichází. Více než polovina značek, považovaných českými zákazníky za kanadské, je v posledních letech vyráběna levněji a jinak v Evropě, a to nejen v nechvalně známém Polsku. Kanadská kvalita je takový pojem, že dokonce existují česká krmiva schovávající se za kanadsky znějící jména. Jedinou účinnou ochranou zákazníka je informace. Před rozhodnutím o nákupu žádejme distributora nebo dovozce (uvedeného na balení) o písemnou informaci, která konkrétní továrna krmivo vyrobila.  Budete se divit, kolik „výrobců“ vůbec žádnou výrobní linku nemá. Velmi užitečné je žádat odpověď písemnou (email), tedy případně prověřitelnou úředními autoritami. Pak se pravděpodobnost poskytnutí pravdivé informace zvyšuje. Pokud je fabrika i s adresou uvedena na pytli, máte rozhodnutí usnadněno.

Co tedy s tím, když se obchodník snaží zákazníka přelstít a prodat mu náhražkový výrobek? Rada je jednoduchá. Pokud na pytli není zcela srozumitelný seznam surovin, ze kterých se krmivo skládá, napsaný přehlednými „kuchyňskými“ výrazy, pokud na balení není zcela jasná adresa provozu výrobce a země původu, jednoduše si vybrat krmivo jiné. Od výrobce a obchodníka, který nemá důvod něco tajit.

Vanda Nováková

Příběhy se šťastným koncem, aneb dostali druhou životní šanci!

Útulek by měl být pro pejska pouze přechodnou stanicí, než najde nový domov. První měsíce s novým pejskem z útulku nemusí být vůbec snadné, často vyžadují více než jen velké množství lásky a tolerance. Ale stojí to za to! Dnes pro vás máme tři osudy pejsků, kteří se dočkali svého milovaného domova.

Najít znovu chuť a radost do života

Jmenuji se Amy a jsem na světe teprve pár měsíců. Pro mě je to ale jako věčnost. Všechno mě bolí a nemůžu se moc hýbat. Jeden den je jako druhý, moc tomu nerozumím. A nejvíc se bojím, že to bude ještě horší. Přijde mi, že mě nemá rád…

Kvalita za příznivou cenu – vsaďte na prémiová krmiva!

Označení krmiva jako prémiové vám zaručí určitý standart kvality granulí. Přesto je potřeba sledovat poměr masa a dalších důležitých látek. Prémiová krmiva jsou vhodnou alternativou pro ty, kteří mají psa nebo kočku bez zdravotních problémů, standardní zátěže a chtějí něco málo ušetřit.