Máte doma všežravce? Krmení masem je nový trend

V poslední době je moderní se zajímat o to, co jíme, jestli je to zdravé a jestli je to výživné. Není proto divu, že si více všímáme i toho, co žerou naši miláčci. Pryč je doba krmení zbytky od stolu nebo levnými supermarketovými granulemi. Zajímá nás podíl masa v granulích, jestli obsahují obilí či jinou vlákninu, anebo i jaké doplňky můžeme přidávat pro lepší imunitu a zdraví. A tak přišel barf, neboli krmení přirozenou stravou. Více o něm se dozvíte v našem článku.

Co je to barf?

Samotné slovo barf znamená v překladu z angličtiny „krmení přirozeně masem a kostmi“, ale obsahuje to mnohem víc informací než jen to. Nekrmíte jednoduše suchými granulemi, ale připravujete si pro psa na míru jeho ideální denní dávku živin. Barf se skládá z podílu syrového masa, vlákniny (nejčastěji zelenina nebo ovoce), syrových kostí a případných doplňků. Důležité je slovo syrový, protože například vařené kosti, zejména kuřecí, by mohly pejskovi ublížit!

„Barf není pouze položení řízku do psí misky.“

Pro jaké psy se hodí?

Maso může žrát jakýkoliv pes jakéhokoliv věku. Pokud má správně připravený jídelníček, může štěně vyrůst na mase už od chovatele, aniž by někdy v životě ochutnalo granule. Je ale třeba se pečlivě připravit, prokonzultovat složení krmné dávky s odborníky a nechat si poradit, aby mělo štěňátko veškeré vitamíny a látky, které k růstu potřebuje. Na krmení barfem můžete přejít i se starším pejskem, věk nehraje roli.

Jaké jsou výhody barfu?

+ Je to nejpřirozenější možná strava
Ačkoliv vlci jsou primárně masožravci, psi se od nich liší. Pes se vyvinul až po příchodu člověka, který mu zprostředkoval různé druhy potravy, nejen maso. Pes je tedy všežravec a pro správné trávení potřebuje jak maso, tak vlákninu.
+ Ušetříte
Krmení barfem je ve výsledku levnější než kvalitní masové granule. Výsekové maso, které se dává psům, nestojí tolik, a zeleninu můžete použít třeba zbylou ze zahrádky.
+ Pes se bude na jídlo těšit
Denní dávka jídla bude pro psa konečně požitek, může být na rozdíl od granulí různorodá a váš pejsek se bude hnát z venčení domu jen proto, že se těší na večeři.

„Máte doma nežravce? I pes, který se do granulí příliš nehrne, masu neodolá.“

+ Můžete psu uzpůsobit jídelníček na míru

Máte doma psího sportovce? Potřebujete, aby pes přibral nebo aby naopak zhubl? Chybí mu energie? S barfem můžete přizpůsobit krmnou dávku přímo na míru a vybrat si, co zrovna potřebujete. Nemusíte kvůli tomu kupovat velké pytle granulí a střídat je.
+ Snáze se poperete s alergiemi
Se šlechtěním nových a nových psích plemen přibývá i množství různých potravinových alergií. Problémem s krmením je, že se téměř nedá najít rozumný kompromis, který by pejskovi seděl. Při krmení barfem můžete vybrat, jaký typ masa zcela vynecháte a snáze mu tak připravíte výživnou večeři.

Má barf i nevýhody?

– Potřebujete mrazák
Pro skladování velkých zásob masa je třeba mrazák. U malých psů se dá využít malý v prostoru ledničky, ale pro velkého psa už je obvykle třeba mít nějaký ten prostor navíc.
– Špatně se cestuje
Pokud cestujete mimo hotely nebo města, maso se špatně shání a převážet se téměř nedá. Existují sice různé dočasné náhražky jako sušené maso nebo konzervy, ale ne každý pes to snese a obvykle poté mívají střevní problémy, pokud na to nejsou zvyklí.
– Občas je to špinavá práce
Porcování a dávkování syrového masa nemusí vonět každému. Často se do jídelníčku psa přidávají navíc různé smradlavé kousky, jako jsou dršťky, hovězí vemeno nebo jiné vnitřnosti. Za ten nadšený výraz psa nad miskou to ale stojí.
– Není to jednoduché jako krmení granulemi
Základní chybou u barfu je myšlenka, že psovi hodím do misky kus masa, kost a jablko a on se s tím vypořádá a bude dobře prosperovat. Chyba! Jídelníčku je třeba se pečlivě věnovat, mít správný poměr všech přísad. Nechte ho udělat psovi na míru třeba od výživáře nebo si vše dobře nastudujte. Také je vhodné občas chodit k veterináři na odběry krve. Tak můžeme snadno zjistit, zda neděláme ve výživě našeho miláčka chybu.

„Nekrmte barfem za každou cenu! Špatné nadávkování porce může psovi ublížit více než nekvalitní granule.“

Jak správně krmit barfem a co k tomu potřebuji?

Základní složky barfu jsou dvě. Podíl tvoří maso a podíl zelenina.
V masové části, která obvykle tvoří cca tři čtvrtě porce, najdete svalovinu, vnitřnosti, pár kostí a tuk nebo olej. V části vlákninové se dává zelenina, ovoce, těstoviny nebo ovesné vločky, vše rozemleté na drobno, aby to pes lépe strávil. Kromě samotné takovéhle dávky můžete přidávat různé vitamíny a doplňky, které zrovna pes potřebuje. Mořské řasy na čištění zubů, složky obsahující vitamín C na podporu imunity v zimě anebo různé růstové složky, které jsou důležité pro klouby a kosti, například vápník a kolagen.

„Než začnete krmit barfem, nastudujte si všechny informace.“

Na přilepšení se občas přidávají i další položky, které sice nemají přímo vliv na psí zdraví, ale jednou za čas mu neuškodí a denní dávku zpestří. Patří tam třeba mléčné výrobky (tvaroh nebo jogurt), syrové žloutky anebo vařené bílky i se skořápkou, různé netypické ovoce jako je třeba kapka citronu či drcený šípek. Na lepší kvalitu srsti se také přidávají pivovarské kvasnice či rybí nebo lněné oleje.

Jak se denní dávka připravuje?

Připravíte si množství masa podle váhy psa, podíl zeleniny i doplňkových složek, pokud je přidáváte. Maso rozmrazíte, zeleninu rozmixujete nebo povaříte. Vše zamícháte do sebe, naaranžujete do misky a máte hotovo!
Aby se ušetřila část práce, můžete si připravit krmné balíčky na několik dní až měsíců dopředu, stačí vše jen zabalit do pytlíků nebo krabiček a postupně rozmrazovat.

Kristýna Čermáková

Studuje žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Společně se svou fenkou Easy se věnuje mnoha psím sportům a amatérsky fotografuje.

Barf není pouze maso

Chystáte se na krmení syrovou a přirozenou stravou neboli barfem? Bojíte se náročnosti, že nedodáte psovi veškeré správné vitamíny, které potřebuje? V následujícím článku vám shrneme, co byste měli psovi kromě masa podávat.

Proč štěně s průkazem původu?

PP, průkaz původu, nebo prostě jen „papíry“. Co to vlastně je a hlavně – k čemu mi to je? Já přece na výstavy chodit nechci!

2. kolo jihomoravské ligy ve Zbraslavi

Dne 5. listopadu 2016 jsem se se svým psem Coudym z Kralické tiskárny zúčastnil druhého kola jihomoravské ligy ve Zbraslavi. Závod začal zhruba v 9 hodin a probíhal ve čtyřech kategoriích. Celkem se ho zúčastnilo dvacet psů.