_6642082

Močová inkontinence u psů

Jak rozeznáme inkontinenci od obyčejného „počůrávání“ pejska? Příčin inkontinencí je celá řada a určení té správné bývá velmi obtížné. Proč k inkontinenci vlastně dochází?

Co je močová inkontinence?

Močová inkontinence je mimovolný únik moči, zpravidla. Velmi často se jedná o odkapávání moči během pohybu, nebo i o samovolný únik moči během spánku (často po pejscích bývá mokrý pelíšek, aniž by si pes močení uvědomoval), či krátce po probuzení během vstávání.  Tento typ problému postihuje často psy ve vyšším věku, tzv. psí seniory.

Jak rozeznáme inkontinenci od „obyčejného“ močení?

Pomočování (mimovolný únik moči) znamená, že pes si danou činnost neuvědomuje. Nezaujímá typický postoj jako je tomu u močení. Pokud nacházíme loužičky na různých (psem preferovaných) místech v bytě, nejedná se tedy o samovolný únik moči, ale například o určitou poruchu chování, anebo o nedostatečné venčení psa, související s nadměrnou tvorbou moči.

Jak vlastně močení funguje?

Moč je tvořena ledvinami, do močového měchýře, kde se hromadí, je přiváděna dvěma močovody. Stěna močového měchýře je složena ze sliznice a svalu – detruzoru, močová trubice je svírána svěračem – sfinkterem. Díky těmto dvěma svalům a jejich spolupráci dochází k normálnímu močení. Oba tyto svaly, jako i ostatní struktury v těle, jsou inervovány centrálními i periferními nervy. V momentě, kdy je cokoliv z tohoto systému narušeno, dochází poruchám mikce (močení).

Čím je inkontinence způsobena?

Často se inkontinence projevuje po kastraci (hlavně u fen). Obvykle bývají postiženy fenky větších plemen, ale můžeme se s těmito obtížemi setkat i u menších ras. Příčinou je snížená hladina pohlavních hormonů a nedostatečná funkce sfinkteru (svěrače močové trubice). Ani psi po kastraci nejsou výjimkou.  V takový případech lze problém terapeuticky zvládnout suplementací potřebných hormonů.

U psů se můžeme setkat s inkontinencí i v důsledku obstrukce močové trubice močovým sedimentem. Tím, že nemůže moč standardně odcházet, dochází pouze k odkapávání moči, i přes vysoké snažení o vypuzení obsahu močového měchýře. Tento proces bývá obvykle spojen s vysokou bolestivostí.

Mezi další příčiny vzniku patří časté nebo chronické záněty močového ústrojí. U psů bývají problémy spojeny i se záněty anebo hyperplazií (zvětšením) prostaty. V takových případech bývá často indikována jako terapeutický postup kastrace, která obvykle problémy vyřeší.

K inkontinenci může dojít i po traumatech, poškození páteře a míchy. Ať už se jedná o vyhřezlou ploténku, nebo o různé zlomeniny pánve či obratlů. V momentě, kdy dojde k porušení činnosti nervů, označujeme tento typ příčin jako neurogenní. Obvykle platí, že čím delší je prodleva mezi zraněním a terapií zranění, tím je nižší šance na regeneraci nervu a obnovení jeho činnosti. V takovýchto případech může inkontinence být již stavem trvalým.

Dá se inkontinence léčit?

Abychom mohli psa léčit, je potřeba provést důkladnou diagnostiku. Velmi důležitá je role majitele, který má možnost psa dlouhodobě pozorovat při různých činnostech a veškeré informace poté sdělit svému veterinárnímu lékaři. Na základě správné diagnostiky lze zvolit tu správnou terapii. V některých případech můžeme dosáhnout úplného zotavení pacienta, jindy nám bohužel terapie nepomůže. Dnes je ale péče velmi usnadněna možností používání inkontinenčních plen pro psy nebo inkontinenčních pásů. Mnozí majitelé této varianty využívají.

Inkontinenční pásy a další potřeby pro vaše psí seniory zakoupíte na našem E-shopu Psí hvězda.cz

MVDr. Jana Burová

Veterinární lékařka, momentálně působí na Klinice chorob psů a koček VFU Brno, oddělení chirurgie a ortopedie.

1465367206_MCR_agiloty

Mistrovství ČR Bordel Colií v agility 2016

Třebíč hostila ve dnech 3. – 5.června 2016 Mezinárodní mistrovství ČR border colií v agility a Psíhvězda.cz nemohla chybět!

1467246054_dve_dogy

Máte doma psa plného strachu. Co mu pomůže?

Možnost volby je jedna z věcí, která ho určitě naprosto podpoří v jeho důvěře v sebe. Psům příliš kontrolujeme život, mluvíme jim do všeho, kdy půjdou na procházku, co budou jíst, kde budou spát, jestli se setkají s psími kamarády, kdy se půjdou vyprázdnit… Je toho dost.

Bulldog-Breed-Profile-2

Bezmála tisícovka buldoků na jednom místě vytvořila světový rekord

Mexico City ožilo anglickými buldoky. Celkem se zde sešlo 951 psů tohoto plemene a byl tak vytvořen nový světový rekord. Majitelé pejsků se snažili přiblížit lidem toto přátelské plemeno.