paws-625879_1920

Myslete na naše tlapky i v létě.

Zapomínáte na péči o polštářky na tlapkách vašich čtyřnohých kamarádů? Jistě nejste sami. Jedná se o poměrně častý problém, týkající se jak psů „městských“, tak „vesnických“.

Každý má však svá specifika, ale podstatně hůře jsou na tom psíci ve městech. To, že dlažba, asfalt, štěrk, či jiný pichlavý nebo tvrdý povrch jsou pro tlapky nevhodné, jistě ví každý, ale vyhnout se pohybu po takovém povrchu je v tomto civilizačním světě opravdu nemožné. Je však možné našemu pejskovi ulehčit život a jeho tlapky kontrolovat, čas od času promazávat preventivně krémem (např. indulonou, či krémem přímo tomuto určeným doporučení naleznete zde), ale také šetřit.

TYN26716e_shutterstock_15991780

Takový rozehřátý asfalt, který se lepí na tlapky, ten umí pejsky i jejich páníčky pořádně potrápit. Roztopený asfalt na cestách psa velmi pálí a často se nalepí nejen na samotné polštářky, ale také na chlupy mezi jednotlivými polštářky, a to i v silných vrstvách.

Nikdy se nesnažte asfalt z tlapek odstranit jinak než za použití chemie – rozpouštědel. Výrazně si ulehčí práci majitelé dlouhosrstých psíků, pokud jim dlouhou srst rostoucí mezi prsty a polštářky ostříhají. Po odstranění asfaltu z tlapek je nutné je dobře opláchnout a opět promazat krémem.

TYN25418d_tlapky1

Zcela odlišný problém týkající se tlapek je jejich prošoupání. To nejčastěji přichází po dlouhém a podceněném běhu u kola po silnici. Chcete-li vašemu pejskovi dopřát dostatek pohybu, jistě se nemůže jednat o patnáctikilometrovou trasu výhradně po silnici. Prošoupání polštářků díky zvýšenému pohybu po komunikacích není žádnou vzácností a pro psíka je velice bolestivé a špatně se hojí.

Takové problémy se většinou postřehnou, až když je téměř pozdě. Pes nerovnoměrně kulhá, často mění při kulhání končetiny, neboť ho většinou bolí všechny tlapky. Samozřejmě se vyhýbá pohybu a je „bez nálady“.

Když se podíváte na takto postižené polštářky, zjistíte, že pokožka je jemná (namísto hrubé a početně vrásčité), působí „mokře“ a jsou přítomny „tečkovité změny“. Když už se však stane, že si váš pejsek „prošoupe polštářky na tlapkách“, omezte jeho pohyb na minimum, vyhýbejte se tvrdým a hlavně ostrým (štěrkovitým) cestám.

Jemně a ohleduplně polštářky promazávejte krémem a vyčkejte pár dní, až se tlapky opět „obnoví“. Je-li nejhůře, nejpoškozenější tlapky ošetřete např. Framykoinovou mastí a opatřete obvazem. Pravidelně převazujte. Netroufáte-li si na tuto proceduru, navštivte veterinárního lékaře a tlapky nechejte odborně ošetřit.

Existují i přímo botičky, které takto poškozenou tlapku (tlapky) chrání, ale jsou špatně k sehnání a navíc musíte sáhnout poměrně hluboko do kapsy. Mimo to ne každý pes je dobře snáší. Jak poškození tlapek, tak tyto ochranné botičky dobře znají majitelé saňových psů aktivně provozující tento sport.

HORKÝ ASFALT

Pokud je asfalt příliš horký pro vás, je to také pro něj!! Dejte nohu na asfalt 5 sekund pokud je to pro vás příliš horký, je také pro nohy vašeho psa!! Mějte na paměti, že asfalt je mnohem teplejší, než si myslíte, například:

Teplota vzduchu 30°-> Asfaltu 55°
Teplota vzduchu 32°-> Asfaltu 60°
Teplota vzduchu 34°-> Asfaltu 65°

13413606_613101542196567_7426056620802076977_n
Když psa vezmete na procházku v horkých dnech, vždy se snažte jít do travnaté ploše, nebo pokud to není možné, alespoň po chodníku, na který padá na stín.

Je lepší jít na procházku hned brzy ráno nebo při západu slunce, kdy už teplota klesá.

A nezapomeňte! Máte-li kočičku, která se ráda toulá venku, měli byste myslet i na její tlapky.

cats-paw-1693840__340

Marketa_Misakova1

Štefánek

Rok a půl letý pejsek je natrvalo v péči Jezevčíci v nouzi z. s. Praha.

icon_8503_1

Aukce pro útulky

Charitativní aukce jsou pro útulky i organizace starající se o zvířata v nouzi nedílnou součástí příjmu potřebných finančních prostředků.

nemecky_ovcak_15.igallery.image0000019-640x480-logo-server-haficicz-640x480

Žebříček těch nejinteligentnějších plemen psů.

Odborníci sestavili žebříček těch nejinteligentnějších plemen psů. Na kterém místě se umístil Váš miláček?