Německý ovčák

Právem patří německý ovčák mezi nejoblíbenější plemena u nás i po celé Evropě. Prakticky využitelný, snadno vycvičitelný a neuvěřitelně pracovitý pes. Nejen, že je najdeme v policejních řadách, mezi záchranáři nebo vodícími psy, ale také mezi ochránci rodin a milovníky domovů.

Historie plemene

Jak již název napovídá, plemeno psa vzniklo v Německu. V minulosti byl šlechtěn a využíván jako ovčácký pes. Oficiálně je plemeno uznáno od roku 1899, kdy vznikl standart dnešního plemene. Pro svou výbornou povahu se němečtí ovčáci snadno rozšířili i do běžných domácností po po celém světě.

Chování

Je to velice učenlivý pes, je poslušný, odvážný, ochotný, nedůvěřivý, věrný, neúplatný a statečný. Na první pohled působí výrazným štěkotem agresivně. Opak je však pravdou, je to jen jeho hlídací povaha a ochranářské vlastnosti. Německý ovčák se dobře cvičí, rád pracuje a jeho povaha je zvídavá. V rodině se upne na jednoho člověka a on je pro něj opravdovým pánem. Velmi dobře snáší chlad a nepříznivé počasí, může být celoročně venku a potřebuje dostatek pohybu.

Vzhled

maxresdefaultNěmecký ovčák je středně velký silný pes s dobře vyvinutou svalovou soustavou. Má silnou a pevnou kostru. Halvu má suchou a přiměřeně širokou s živým výrazem a jasným pohledem středně velkých mandlových očí. Štěnata se rodí s ušima dole, ty postupně až do věku 8 měsíců stoupají a u dospělých jedinců jsou vždy vztyčené. Ocas má dlouhý s hustou srstí. V případě klasického krátkosrstého německého ovčáka není péče o srst nijak závratná: má podsadu, líná tedy 2x ročně (na jaře a na podzim), v této době je nutné jí věnovat zvýšenou pozornost v podobě každodenního česání, mimo ni stačí jednou týdně vyčesat. Mytí vodou srst nevadí ani jí neškodí.

Velkým strašákem všech německých ovčáků je i velmi častá dysplazie kyčelního kloubu.

Německý ovčák se řadí do 1 skupiny FCI – ovčáci, dále do sekce 1 – ovčáci se zkouškou z výkonu. Hmotnost psa je 30-40 kg, hmotnost feny je 22-32 kg. Výška v dospělosti je 56-66 cm. Délka života je 9 až 13 let. Povolená barva je celočerná, vlkošedá, černá se znaky. V poslední době se také rozšiřují i speciální “mutace”, například albínsky bílí jedinci nebo krémoví. Jejich oblíbenost je především v Severní Americe.

Využití

Jedná se o pracovního psa číslo jedna. Povahu jsme již zmínili výše, vše u německého ovčáka jde ruku v ruce. Vynikají ve sportovní a pracovně-služební kynologii. Jsou policejními psy, záchranáři, ale také slepeckými psy. Uplatní se i v psích sportech, s aktivními majiteli je najdete na závodech agility. Jsou výbornými hlídači objektů a rodinných domů.

Zveme Vás do Prahy na Festival zvířat!

Skvělá akce pro všechny milovníky zvířat proběhne již tento víkend 1.-2. října na výstavišti v Praze – Holešovivích a my si ji nenecháme ujít. Přidejte se i Vy! Na co se můžete těšit?  Po celý víkend bude připraven opravdu pestrý program.

Anglický kokršpaněl

Původně lovecký slídič je dnes populárním domácím malíčkem v Evropě a ve všech zemích Britského společenství.

Bezmála tisícovka buldoků na jednom místě vytvořila světový rekord

Mexico City ožilo anglickými buldoky. Celkem se zde sešlo 951 psů tohoto plemene a byl tak vytvořen nový světový rekord. Majitelé pejsků se snažili přiblížit lidem toto přátelské plemeno.