Německý špic

Velice energický, ostražitý, hravý a mimořádně učenlivý pejsek. Je nedůvěřivý k jiným lidem, a proto je ideálním hlídačem do domů a zahrad.

Historie

Německý špic je nejstarší plemeno ve střední Evropě a jeho předkem je pes rašelinný, který pochází z doby kamenné. Koncem 19. století se začalo s čistokrevným chovem špiců. Klub pro německé špice vznikl v roce 1910 v Německu. Zpočátku se rozlišovaly jen dva rázy – malý a velký špic, ale nyní se rozdělují na více kategorií.

Chování

Typický špic je milý a temperamentní a to až do nejvyššího věku. Je stále ochotný si hrát, mazlit se a samozřejmě také hlídat. Uštěkanost je snad jediná vlastnost, která by mohla případným zájemcům o štěňátko vadit. S dětmi, ostatními psy a domácími zvířaty vychází špic dobře, nikdy neublíží (i když je s radostí prožene). Říká se, že neloví, ale najdou se i špicové, kteří si rádi chytnou myšku. Přestože je u špice lovecký pud maximálně potlačen, stále je to jen pes, to znamená se vším všudy, se všemi reflexy a instinkty.

Vzhled

Nejnápadnější na špicech je bohatá srst – dlouhé, rovné, odstávající pesíky a krátká, hustá, vatovitá podsada, díky které srst odstává od těla. Má hustě a krátce osrstěné nohy, hrudník, uši a hlavu, zbytek těla je porostlý dlouhou a hustou srstí. Kolem krku má mohutný chlupatý límec a nad hřbetem má nesený zatočený osrstěný ocas.

Špice dělíme na: vlčí špic, velký špic, střední špic, malý špic a pomeranian. Každá velikostní varianta německého špice má mít hmotnost odpovídající její výšce.

Využití

Hodí se na jakýkoli sport, protože je velice temperamentní. Trpasličí špicové vyhrávají agility závody, větší špicové se věnují záchranářství a coursingu. Nejraději dělá to, co jeho pán, takže může být jen společníkem v běžném životě.

Patrik Svoboda

Studuje kynologii v Humpolci a věnuje se sportovní kynologii. Má rád florbal a všechna zvířata. Příští rok by rád nastoupit k policii ČR.

13072746_1604179953137808_4697826369158889611_o

Pomoc pro Městský útulek Broumov

Pomáháte s námi a my si toho velmi vážíme. Tolik lásky, pomoci a pochopení nám vždycky utvrdí, že vše děláme správně. A že jste u toho s námi! Balíček pomoci pro Broumov je na cestě.

a97c4a1614b53d6f55ae2464b06ba6aa

Kašle Vám pejsek? Pozor na psincový kašel!

Akutní infekční onemocnění dýchacích cest u psů. Jak onemocnění poznám a jak mu můžu předcházet?

1466582952_IMG_4133

INTERCANIS – CACIB FCI 2016

O víkendu 18. – 19. června proběhl 50. ročník Mezinárodní výstavy psů. Do Brna se sjelo bezmála tři tisíce psích krasavců všech plemen, včetně těch neuznaných kynologickou federací.