Německý špic

Velice energický, ostražitý, hravý a mimořádně učenlivý pejsek. Je nedůvěřivý k jiným lidem, a proto je ideálním hlídačem do domů a zahrad.

Historie

Německý špic je nejstarší plemeno ve střední Evropě a jeho předkem je pes rašelinný, který pochází z doby kamenné. Koncem 19. století se začalo s čistokrevným chovem špiců. Klub pro německé špice vznikl v roce 1910 v Německu. Zpočátku se rozlišovaly jen dva rázy – malý a velký špic, ale nyní se rozdělují na více kategorií.

Chování

Typický špic je milý a temperamentní a to až do nejvyššího věku. Je stále ochotný si hrát, mazlit se a samozřejmě také hlídat. Uštěkanost je snad jediná vlastnost, která by mohla případným zájemcům o štěňátko vadit. S dětmi, ostatními psy a domácími zvířaty vychází špic dobře, nikdy neublíží (i když je s radostí prožene). Říká se, že neloví, ale najdou se i špicové, kteří si rádi chytnou myšku. Přestože je u špice lovecký pud maximálně potlačen, stále je to jen pes, to znamená se vším všudy, se všemi reflexy a instinkty.

Vzhled

Nejnápadnější na špicech je bohatá srst – dlouhé, rovné, odstávající pesíky a krátká, hustá, vatovitá podsada, díky které srst odstává od těla. Má hustě a krátce osrstěné nohy, hrudník, uši a hlavu, zbytek těla je porostlý dlouhou a hustou srstí. Kolem krku má mohutný chlupatý límec a nad hřbetem má nesený zatočený osrstěný ocas.

Špice dělíme na: vlčí špic, velký špic, střední špic, malý špic a pomeranian. Každá velikostní varianta německého špice má mít hmotnost odpovídající její výšce.

Využití

Hodí se na jakýkoli sport, protože je velice temperamentní. Trpasličí špicové vyhrávají agility závody, větší špicové se věnují záchranářství a coursingu. Nejraději dělá to, co jeho pán, takže může být jen společníkem v běžném životě.

Německý špic

17632292_1922708044609270_3071396441413988397_o

Jarní dávka pomoci pro Psí cestu František

Náš projekt Pomoc pro pejsky z útulku pokračuje a my díky vám můžeme každý měsíc posílat několik balíků pomoci do různých organizací. V březnu jsme odeslali balíček do Psí cesty František a trefili jsme se opravdu do černého…

kompilace

Poděkování Psí Hvězdy klinice Animed v Brně

Záchranu zvířecího života je potřeba oslavovat a děkovat lidem, kteří doslova umí zázraky. O mnoho víc vše prožíváte, když se jedná o vaše vlastní zvířátko.