Německý špic

Velice energický, ostražitý, hravý a mimořádně učenlivý pejsek. Je nedůvěřivý k jiným lidem, a proto je ideálním hlídačem do domů a zahrad.

Historie

Německý špic je nejstarší plemeno ve střední Evropě a jeho předkem je pes rašelinný, který pochází z doby kamenné. Koncem 19. století se začalo s čistokrevným chovem špiců. Klub pro německé špice vznikl v roce 1910 v Německu. Zpočátku se rozlišovaly jen dva rázy – malý a velký špic, ale nyní se rozdělují na více kategorií.

Chování

Typický špic je milý a temperamentní a to až do nejvyššího věku. Je stále ochotný si hrát, mazlit se a samozřejmě také hlídat. Uštěkanost je snad jediná vlastnost, která by mohla případným zájemcům o štěňátko vadit. S dětmi, ostatními psy a domácími zvířaty vychází špic dobře, nikdy neublíží (i když je s radostí prožene). Říká se, že neloví, ale najdou se i špicové, kteří si rádi chytnou myšku. Přestože je u špice lovecký pud maximálně potlačen, stále je to jen pes, to znamená se vším všudy, se všemi reflexy a instinkty.

Vzhled

Nejnápadnější na špicech je bohatá srst – dlouhé, rovné, odstávající pesíky a krátká, hustá, vatovitá podsada, díky které srst odstává od těla. Má hustě a krátce osrstěné nohy, hrudník, uši a hlavu, zbytek těla je porostlý dlouhou a hustou srstí. Kolem krku má mohutný chlupatý límec a nad hřbetem má nesený zatočený osrstěný ocas.

Špice dělíme na: vlčí špic, velký špic, střední špic, malý špic a pomeranian. Každá velikostní varianta německého špice má mít hmotnost odpovídající její výšce.

Využití

Hodí se na jakýkoli sport, protože je velice temperamentní. Trpasličí špicové vyhrávají agility závody, větší špicové se věnují záchranářství a coursingu. Nejraději dělá to, co jeho pán, takže může být jen společníkem v běžném životě.

Psí hvězda

Kolektiv redaktorů Psí hvězdy

Kastrace – pro a proti

Kastrace našich domácích miláčků je často diskutované téma mezi chovateli. Jaký je pohled veterináře a jaká jsou zdravotní rizika?

Odeslaná materiální pomoc pro útulek Rafael Ops.

Reagovali jsem na akutní žádost ze strany ředitelky organizace DOČASKY.CZ. Paní Andrea Černá náš tým požádala o zaslání materiální pomoci ve formě granulí pro organizaci Rafael Ops., kde aktuálně zajišťují péči o týrané kavkazské psy.

Border Kolie

Chytré, mrštné a velmi inteligentní. Takové jsou border kolie, ovčácké plemeno, které je dnes velmi oblíbené převážně v agility a dogdancingu.