Nežádoucí obyvatelé kožichů – klíšťata

Jsou malá, jsou nenápadná, ale jsou velmi nebezpečná. Zaměřte se s námi na to, jak je správně hledat a jak se jich zbavit.

Základní popis klíšťat

• Dominantním druhem u nás je klíště obecné Ixodes ricinus. Jedná se o dalšího velmi častého ektoparazita psů a koček živícího se krví svého hostitele.
  • Typický je sezónní výskyt a to od dubna do října s maximem výskytu v květnu a září. Avšak v posledních letech s příchodem teplých zim můžeme hovořit o výskytu celoročním.
  • Dalším druhem klíštěte, se kterým se můžeme setkat na Jižní Moravě, je piják lužní Dermacentor reticulatus.
  • Klíšťata nacházíme hlavně na místech s jemnou pokožkou – spodina krku, břicho, slabiny, uši, v okolí nosu a očí.
  • Jsou především nebezpečná svým přenosem řady onemocnění známých i u člověka. Pro klíště obecné je to lymská borelióza, klíšťová encefalitida, anaplazmóza a pro pijáka lužního babezióza u psů.

Jak chránit svého psa?

Bombom_Menu_KV-480x270Nejspolehlivější ochranou je pravidelná aplikace antiparazitárních přípravků. Můžete opět vybírat z různých aplikačních forem:
sprej: chrání nejkratší dobu

• spot-on: chrání nebo alespoň redukuje množství klíšťat po dobu 3-4 týdnů
  • obojky: poskytují nejdelší ochranu, chrání až 7 měsíců (podle typu)

U všech forem zesílíte a prodloužíte účinek antiparazitika jeho aplikací či nasazením před začátkem klíšťové sezóny, ideálně tedy polovina nebo konec března v závislosti na aktuálním počasí.
Pro přípravky a jejich účinnost prodávané na internetu a v chovatelských potřebách platí to stejné, jako proti blechám. Můžou však dobře posloužit jako prevence pro městské a bytové pejsky.
I přes správné ošetření psa přípravky proti klíšťatům se doporučuje ho po procházce prohlédnout a vyčesat. Omezíte tak nechtěné zavlečení klíšťat do Vaší domácnosti a jejich přesunu na nechlupaté členy rodiny.

Širokou nabídku antiparazitik naleznete na našem E-shopu Psí hvězda.cz.

Nález přisátého klíštěte, jak s ním naložit?

Doporučovaným postupem je vyviklání klíštěte, točení se uvádí jako méně produktivní vzhledem ke stavbě chobotku, kterým se klíště drží v kůži a saje krev.
Šikovným pomocníkem je pinzeta přímo určená k vytahování klíšťat (lze zakoupit u veterináře, na internetu nebo v chovatelských potřebách a je levná), dobře vám poslouží i stará verzatilka nebo běžná pinzeta. Klíště se uchopí pinzetou co nejblíže kůže a jemným točivým pohybem či vykláním, se odstraní. Drobná ranka se vydesinfikuje. Vytažené klíště je potřeba utopit (sklenice, umyvadlo, ..) neboť při jeho rozmáčknutí dochází k uvolnění krve s veškerými zárodky onemocnění do prostředí a v případě drobné ranky na Vaší ruce i potencionálnímu přenosu na Vás.
Rozhodně se nedoporučuje přisáté klíště něčím potírat – krémy, oleje, mýdlo,
zubní pasty a další.

Když se to nepovede…

V případě neúplného odstranění klíštěte (hlavová část zůstane v kůži) může docházet k místnímu dráždění – začervenání okolí ranky, vytvoření drobné boule a zvýšená péče psa o toto místo lízáním,vykusováním, škrabáním se. Doporučuji návštěvu veterináře, který zbytek klíštěte odstraní.

Aneta Bložoňová

Jak správně odčervovat?

Pravidelné odčervování patří spolu s vakcinací a opatřením proti vnějším parazitům mezi základní preventivní péči u našich mazlíčků.

Bavorský barvář

Tento velmi málo štěkající pejsek je doma velmi klidný, přátelský a poslušný. Je to velice citlivý pes silně závislý na rodině a svém pánovi – život v kotci je pro něj nesnesitelný.

Víte čím krmit na cestách?

Je léto, teplo, a většina z nás už plánuje letní dovolenou. Jako správní milovníci psů samozřejmě nenecháme svého čtyřnohého parťáka doma. Ať už jedete na výlet autem nebo pěšky, nejčastěji řešeným problémem na cestách je krmení psa.