Nežádoucí obyvatelé kožichů – klíšťata

Jsou malá, jsou nenápadná, ale jsou velmi nebezpečná. Zaměřte se s námi na to, jak je správně hledat a jak se jich zbavit.

Základní popis klíšťat

• Dominantním druhem u nás je klíště obecné Ixodes ricinus. Jedná se o dalšího velmi častého ektoparazita psů a koček živícího se krví svého hostitele.
  • Typický je sezónní výskyt a to od dubna do října s maximem výskytu v květnu a září. Avšak v posledních letech s příchodem teplých zim můžeme hovořit o výskytu celoročním.
  • Dalším druhem klíštěte, se kterým se můžeme setkat na Jižní Moravě, je piják lužní Dermacentor reticulatus.
  • Klíšťata nacházíme hlavně na místech s jemnou pokožkou – spodina krku, břicho, slabiny, uši, v okolí nosu a očí.
  • Jsou především nebezpečná svým přenosem řady onemocnění známých i u člověka. Pro klíště obecné je to lymská borelióza, klíšťová encefalitida, anaplazmóza a pro pijáka lužního babezióza u psů.

Jak chránit svého psa?

Bombom_Menu_KV-480x270Nejspolehlivější ochranou je pravidelná aplikace antiparazitárních přípravků. Můžete opět vybírat z různých aplikačních forem:
sprej: chrání nejkratší dobu

• spot-on: chrání nebo alespoň redukuje množství klíšťat po dobu 3-4 týdnů
  • obojky: poskytují nejdelší ochranu, chrání až 7 měsíců (podle typu)

U všech forem zesílíte a prodloužíte účinek antiparazitika jeho aplikací či nasazením před začátkem klíšťové sezóny, ideálně tedy polovina nebo konec března v závislosti na aktuálním počasí.
Pro přípravky a jejich účinnost prodávané na internetu a v chovatelských potřebách platí to stejné, jako proti blechám. Můžou však dobře posloužit jako prevence pro městské a bytové pejsky.
I přes správné ošetření psa přípravky proti klíšťatům se doporučuje ho po procházce prohlédnout a vyčesat. Omezíte tak nechtěné zavlečení klíšťat do Vaší domácnosti a jejich přesunu na nechlupaté členy rodiny.

Širokou nabídku antiparazitik naleznete na našem E-shopu Psí hvězda.cz.

Nález přisátého klíštěte, jak s ním naložit?

Doporučovaným postupem je vyviklání klíštěte, točení se uvádí jako méně produktivní vzhledem ke stavbě chobotku, kterým se klíště drží v kůži a saje krev.
Šikovným pomocníkem je pinzeta přímo určená k vytahování klíšťat (lze zakoupit u veterináře, na internetu nebo v chovatelských potřebách a je levná), dobře vám poslouží i stará verzatilka nebo běžná pinzeta. Klíště se uchopí pinzetou co nejblíže kůže a jemným točivým pohybem či vykláním, se odstraní. Drobná ranka se vydesinfikuje. Vytažené klíště je potřeba utopit (sklenice, umyvadlo, ..) neboť při jeho rozmáčknutí dochází k uvolnění krve s veškerými zárodky onemocnění do prostředí a v případě drobné ranky na Vaší ruce i potencionálnímu přenosu na Vás.
Rozhodně se nedoporučuje přisáté klíště něčím potírat – krémy, oleje, mýdlo,
zubní pasty a další.

Když se to nepovede…

V případě neúplného odstranění klíštěte (hlavová část zůstane v kůži) může docházet k místnímu dráždění – začervenání okolí ranky, vytvoření drobné boule a zvýšená péče psa o toto místo lízáním,vykusováním, škrabáním se. Doporučuji návštěvu veterináře, který zbytek klíštěte odstraní.

Aneta Bložoňová

Nalezli jste psa? Pár rad, co dělat dál

Ohňostroje po Silvestru už dávno utichly, a přesto pracovníci útulků přijímají další a další opuštěné psy. Víte, co máte dělat, pokud se k vám osamocený pes připojí na procházce? Informace, kam máte zavolat, kdo vám může pomoci a zda cizího psa vůbec chytat, vám přináší náš článek.

Berete psovi věci od pusy? Co u něho tak podporujete?

Chcete jít na procházku a pes si kouše svoji oblíbenou kostičku. Rozhodnete se, že mu ji vezmete, aby si s odchodem pospíšil. Lidé někdy i schválně berou psovi věci od tlamy, prý aby si pes zvykal a neměl tendenci si tak věci bránit. Jenže je to právě naopak. Když mu budete věci brát, budete podporovat takové chování psa, kdy si bude jídlo a hračky chránit.

Šaratický voříšek 2016

Šaratice letos opět přivítaly nejkrásnější křížené pejsky z celé České republiky. Jako sponzoři akce jsme nemohli chybět! Jihomoravská vesnička se v sobotu 7. května 2016 rozštěkala více jak 135 pejsky.