German shepherd puppy sleeping on a warm summer day

Vyžeňte blechy z kožichu vašeho psa!

Snad každý chovatel psa se mnohokrát setkal s problémem zevních cizopasníků zvaných ektoparazité osídlujících kůži či srst jeho čtyřnohého přítele. K nejčastějším ektoparazitům, proti kterým je potřeba psa chránit jsou blechy, klíšťata, vši a všenky, svrab. Jak problém efektivně a rychle vyřešit? Poradíme vám!

Blechy

Základní popis

Klíště01739-765x632Dominantní druh Ctenocephalides felis – blecha kočičí napadá kočky i psy a v době hladu nepohrdne ani člověkem. Do domácnosti ji tedy může přinést jak kočka či pes, tak i majitel na svém oděvu.

Výskyt blech je celoroční s hlavní sezónou koncem léta a na podzim. Dospělé blechy se živí krví a v době krmení je můžeme nalézat v srsti stejně jako jejich trus vzhledu zrnek máku. Ostatní vývojová stádia – vajíčka, larvy živící se trusem dospělců a kukly se nachází v prostředí, tedy na místech častého výskytu a odpočinku psa (pelíšek, bouda, oblíbený koberec, …). Zde najdeme i většinu dospělců. Jakmile blechu najdete, začněte rychle jednat!

Proto nezbytnou součástí boje proti blechám je očista prostředí. Po nasátí krve naklade dospělá blecha velké množství vajíček, která v prostředí dlouhodobě přežívají. Za 15 a více dnů se vylíhne nová generace blech a v tom se i skrývá důležitost zopakovat podání protiblešího přípravku, abychom usmrtili i novou generaci, která se od poslední aplikace antiparazitika vylíhla z kukel v prostředí.

Blechy jsou nejdůležitějším mezihostitelem pro tasemnici psí Dipylidium caninum parazitující ve střevě psa. Jedná se o nejrozšířenější tasemnici u nás a k přenosu dochází pozřením blechy (u člověka vzácně, ale u psa při vykusování srsti velmi lehce). Proto je důležité psa odčervit. S volbou správného odčervovacího prostředku Vám poradí veterinář. U něho můžete rovněž zakoupit přípravek, který bude působit jak proti blechám tak i proti tasemnicím.

Jak poznáme napadení blechami?

• Typickými projevy jsou časté škrábání, lízání až vykusování, otírání se o různé předměty a to především na místech kořene ocasu, beder a zádě, slabin i břicha.
  • V případě propuknutí alergie na bleší kousnutí dochází k zintenzivnění svědění a tedy i škrábání s rozvojem holých oblastí bez chlupů, kde nalézáme načervenalé strupy
  • V srsti nemusíme vždy zachytit dospělou blechu, avšak přítomnost blešího trusu je stejným důkazem jejich přítomnosti. Bleší trus se dá snadno poznat na základě jednoduché zkoušky: vyčešeme hustým kartáčem ze srsti na vlhký papírový kapesníček a jelikož trus blech obsahuje množství krve, dojde k jejich rozpití a zabarvení kapesníku.

Jak dále postupovat?

6797612_lRozhodně na nic nečekejte! Je potřeba jednat hned, blechy se velmi snadno a velmi rychle množí. Čím déle budete odkládat zahájení opatření, tím déle se budete blech zbavovat. Máme pár doporučení.

• Návštěva veterináře s pejskem nebo bez. Zde jako výhodu vidím možnost se poradit s odborníkem, konzultovat Vaše nálezy a v případě potřeby zakoupit doporučený přípravek i s radou k aplikaci.
  • Nákup přípravku v chovatelských potřebách či na internetu. Výhodou je určitě nižší cena a jednoduchá dostupnost.
  • Při podezření na alergii na bleší kousnutí rozhodně doporučujeme návštěvu u veterináře, nemusí se totiž jednat o blechy, ale jiné parazitární onemocnění, na které volně prodejné přípravky nepůsobí.

Jaký přípravek?

Vybrat si můžete z celé řady přípravků, které vám s bojem proti blechám efektivně pomůžou. Vsaďte na prevenci a pořiďte svému psovi antiparazitní obojek nebo pipetu.

• šampón: v případě silného zablešení nedostačující, pro prevenci u psů tolerujících koupaní vhodný
  • sprej: potřeba věnovat pozornost, zda obsahuje účinnou látku nebo má pouze repelentní účinek
  • spot-on: v případě zablešení i jako prevence-především pro psi v kontaktu s dalšími zvířaty
  • obojek: vhodná forma pro dlouhodobou ochranu (hlavně při včasném nasazení před začátkem sezóny), v případě probíhajícího zablešení je lepší přeléčit pomocí tabletky nebo spot-on a pak nasadit obojek
  • tableta: vhodné pro psi, kteří se často koupají a plavou, mají citlivou pokožku či kožní problémy, rovněž pro domácnost s malými dětmi a dalšími zvířaty

U všech přípravků je třeba se řídit pokyny v příbalovém letáku!

Ať už zvolíte jakýkoli přípravek s jakoukoli aplikační formou, základem úspěchu, jak vyzrát nad blechami, je důkladná očista prostředí, doporučujeme Bio Kill, který lze aplikovat na pelechy, deky, ale také polštáře a gauče.

Blechy mají rády vlhko a teplo, ale spokojí se i s průměrnými teplotami. Proto se doporučuje suchá forma úklidu – vysátí, dá se použít i parní vysavač. Co půjde vyhoďte, zbytek vyperte na vyšší teploty a nechat uschnout venku na přímém slunci.

Širokou nabídku antiparazitních přípravků, které vám efektivně pomůžou s bojem proti blechám a dalším ektoparazitům naleznete na našem E-shopu Psí hvězda.cz. Buďte připravení!

17632292_1922708044609270_3071396441413988397_o

Jarní dávka pomoci pro Psí cestu František

Náš projekt Pomoc pro pejsky z útulku pokračuje a my díky vám můžeme každý měsíc posílat několik balíků pomoci do různých organizací. V březnu jsme odeslali balíček do Psí cesty František a trefili jsme se opravdu do černého…

15319144_1226900607384832_6125240035611624572_n

Co obnáší vzít si psa z útulku

Tak a je tady další den. Další den bez páníčka, bez teplého pelíšku, bez pořádné procházky. Smutně koukám přes mříže kotce, i když moc toho nevidím. Víte, já už přes ten zákal špatně vidím, to tak chodí, když zestárnete. Ale nebylo tomu vždycky tak. I já jsem býval mladý, krásný a běhal jsem za míčkem, co mi páníček tak rád házel. I když jsem běhal už trochu pomaleji, ještě pořád to byla ohromná zábava.

Proč štěně s průkazem původu?

PP, průkaz původu, nebo prostě jen „papíry“. Co to vlastně je a hlavně – k čemu mi to je? Já přece na výstavy chodit nechci!