Vyžeňte blechy z kožichu vašeho psa!

Snad každý chovatel psa se mnohokrát setkal s problémem zevních cizopasníků zvaných ektoparazité osídlujících kůži či srst jeho čtyřnohého přítele. K nejčastějším ektoparazitům, proti kterým je potřeba psa chránit jsou blechy, klíšťata, vši a všenky, svrab. Jak problém efektivně a rychle vyřešit? Poradíme vám!

Blechy

Základní popis

Klíště01739-765x632Dominantní druh Ctenocephalides felis – blecha kočičí napadá kočky i psy a v době hladu nepohrdne ani člověkem. Do domácnosti ji tedy může přinést jak kočka či pes, tak i majitel na svém oděvu.

Výskyt blech je celoroční s hlavní sezónou koncem léta a na podzim. Dospělé blechy se živí krví a v době krmení je můžeme nalézat v srsti stejně jako jejich trus vzhledu zrnek máku. Ostatní vývojová stádia – vajíčka, larvy živící se trusem dospělců a kukly se nachází v prostředí, tedy na místech častého výskytu a odpočinku psa (pelíšek, bouda, oblíbený koberec, …). Zde najdeme i většinu dospělců. Jakmile blechu najdete, začněte rychle jednat!

Proto nezbytnou součástí boje proti blechám je očista prostředí. Po nasátí krve naklade dospělá blecha velké množství vajíček, která v prostředí dlouhodobě přežívají. Za 15 a více dnů se vylíhne nová generace blech a v tom se i skrývá důležitost zopakovat podání protiblešího přípravku, abychom usmrtili i novou generaci, která se od poslední aplikace antiparazitika vylíhla z kukel v prostředí.

Blechy jsou nejdůležitějším mezihostitelem pro tasemnici psí Dipylidium caninum parazitující ve střevě psa. Jedná se o nejrozšířenější tasemnici u nás a k přenosu dochází pozřením blechy (u člověka vzácně, ale u psa při vykusování srsti velmi lehce). Proto je důležité psa odčervit. S volbou správného odčervovacího prostředku Vám poradí veterinář. U něho můžete rovněž zakoupit přípravek, který bude působit jak proti blechám tak i proti tasemnicím.

Jak poznáme napadení blechami?

• Typickými projevy jsou časté škrábání, lízání až vykusování, otírání se o různé předměty a to především na místech kořene ocasu, beder a zádě, slabin i břicha.
  • V případě propuknutí alergie na bleší kousnutí dochází k zintenzivnění svědění a tedy i škrábání s rozvojem holých oblastí bez chlupů, kde nalézáme načervenalé strupy
  • V srsti nemusíme vždy zachytit dospělou blechu, avšak přítomnost blešího trusu je stejným důkazem jejich přítomnosti. Bleší trus se dá snadno poznat na základě jednoduché zkoušky: vyčešeme hustým kartáčem ze srsti na vlhký papírový kapesníček a jelikož trus blech obsahuje množství krve, dojde k jejich rozpití a zabarvení kapesníku.

Jak dále postupovat?

6797612_lRozhodně na nic nečekejte! Je potřeba jednat hned, blechy se velmi snadno a velmi rychle množí. Čím déle budete odkládat zahájení opatření, tím déle se budete blech zbavovat. Máme pár doporučení.

• Návštěva veterináře s pejskem nebo bez. Zde jako výhodu vidím možnost se poradit s odborníkem, konzultovat Vaše nálezy a v případě potřeby zakoupit doporučený přípravek i s radou k aplikaci.
  • Nákup přípravku v chovatelských potřebách či na internetu. Výhodou je určitě nižší cena a jednoduchá dostupnost.
  • Při podezření na alergii na bleší kousnutí rozhodně doporučujeme návštěvu u veterináře, nemusí se totiž jednat o blechy, ale jiné parazitární onemocnění, na které volně prodejné přípravky nepůsobí.

Jaký přípravek?

Vybrat si můžete z celé řady přípravků, které vám s bojem proti blechám efektivně pomůžou. Vsaďte na prevenci a pořiďte svému psovi antiparazitní obojek nebo pipetu.

• šampón: v případě silného zablešení nedostačující, pro prevenci u psů tolerujících koupaní vhodný
  • sprej: potřeba věnovat pozornost, zda obsahuje účinnou látku nebo má pouze repelentní účinek
  • spot-on: v případě zablešení i jako prevence-především pro psi v kontaktu s dalšími zvířaty
  • obojek: vhodná forma pro dlouhodobou ochranu (hlavně při včasném nasazení před začátkem sezóny), v případě probíhajícího zablešení je lepší přeléčit pomocí tabletky nebo spot-on a pak nasadit obojek
  • tableta: vhodné pro psi, kteří se často koupají a plavou, mají citlivou pokožku či kožní problémy, rovněž pro domácnost s malými dětmi a dalšími zvířaty

U všech přípravků je třeba se řídit pokyny v příbalovém letáku!

Ať už zvolíte jakýkoli přípravek s jakoukoli aplikační formou, základem úspěchu, jak vyzrát nad blechami, je důkladná očista prostředí, doporučujeme Bio Kill, který lze aplikovat na pelechy, deky, ale také polštáře a gauče.

Blechy mají rády vlhko a teplo, ale spokojí se i s průměrnými teplotami. Proto se doporučuje suchá forma úklidu – vysátí, dá se použít i parní vysavač. Co půjde vyhoďte, zbytek vyperte na vyšší teploty a nechat uschnout venku na přímém slunci.

Širokou nabídku antiparazitních přípravků, které vám efektivně pomůžou s bojem proti blechám a dalším ektoparazitům naleznete na našem E-shopu Psí hvězda.cz. Buďte připravení!

Aneta Bložoňová

Malý velký bojovník, Lišáček

Na kost vyhublý, bez energie, bez naděje na další den a bez kapky pomoci. Takový byl do včerejšího dne osud malého Lišáčka, kterého na poslední chvíli zachránila organizace ForDogs z. s. Přečtete si jeho příběh, který bohužel nemá šťastný konec. Dne 7. listopadu 2016 jeho srdíčko tlouklo naposledy…

Artróza aneb když pohyb bolí

Zamyslete se nad tím, proč váš pejsek nechce vstát z pelíšku a řešte problém včas. Za neochotou se může skrývat velká bolest, která se časem stále zhoršuje. Osteoartróza se nedá vyléčit a s věkem se stále zhoršuje. Nabaluje se na problémy z mládí a stará zranění. Nečekejte a řešte bolest vašeho pejska!

Slavte tiše! Zkuste to letos jinak…

Oslavy konce roku jsou pro Vaše domácí mazlíčky stresujícím obdobím. Psi mají mnohem citlivější uši než lidé a slyší proto i zvuky, o kterých lidé nemají ani tušení. Intenzivní hluk u nich může vyvolat silnou bolest a stres. V krajním případě může zvíře upadnout I do šoku. Výjimkou není ani epileptický záchvat. A právě Silvestrovská noc je plná takových zvuků. Podívejte se s námi, jak můžete Vašim miláčkům pomoci toto období lépe zvládnout.