Nový domov a nová šance – zn. dočasně!

Už jste slyšeli slovní spojení „dočasná péče“? Víte, jaká zvířata ji nejvíc potřebují a co to všechno obnáší? Náš článek vám ulehčí rozhodnutí, jestli je pro vás dočasná péče tou pravou formou pomoci a co vás může s takovým pejskem potkat.

Co je dočasná péče?

Je to velice jednoduché. Jedná se o pomoc, kterou poskytují opuštěným pejskům nebo kočičkám dobrovolníci v domácím prostředí pouze po určitou dobu (obvykle dokud se nenajde nový majitel). Dobrovolníky pro dočasnou péči hledají téměř všechny útulky a organizace na pomoc zvířatům v nouzi.

Proč zvířata potřebují dočasnou péči?

Kotce v útulku nejsou vhodné pro úplně každé zvíře, jak se dozvíme v další části článku. Dočasná péče má pro zvíře řadu výhod. Lépe se socializuje, okamžitě se zařadí do běžného života s lidmi, dostává individuální péči. Ulehčí to i umístění do nového domova. Pečovatel zvíře pozná mnohem lépe než zaměstnanci útulku a může zájemcům podat podrobné informace o povaze a individuálních potřebách konkrétního pejska, případně kočky. Mnohem snadněji tak najde nový majitel toho nejvhodnějšího parťáka přesně podle svých potřeb.

Která zvířata potřebují dočasnou péči nejvíce?

1. Štěňátka

Štěňátka jsou nejohroženější skupinou. V útulku, i v tom nejlepším, jim hrozí nebezpečná parvoviróza, která pro štěňata bez imunity může skončit i smrtelně. Proto se každému štěňátku hledá dočasná péče, kde bude pro ně nejen vhodné prostředí z hlediska nákaz, ale především prostředí, kde se v tomto citlivém věku co nejrychleji naučí spolužití s člověkem. Jako každé jiné štěňátko, potřebuje se naučit hygienickým návykům, tomu, že kousat se smí pouze hračky a ne nábytek, jak si hrát s lidmi i ostatními pejsky.

1. Nemocná zvířata a zvířata po operaci

Bohužel, pejsky v nouzi obvykle nenajdeme potulovat se šťastné a zdravé. Mnohé z nich si z ulice přinášejí zranění na těle i na duši. Tato zvířata se potřebují vyléčit a studený kotec v útulku není tím nejlepším řešením. Další kategorií jsou feny (ale i psi) po kastraci, které se potřebují z operace zotavit někde pod dozorem.

1. Psi, kteří z jakéhokoliv důvodu nesnáší pobyt v útulku

Může to být zvíře, které až doposud žilo v bytě a nedokáže se smířit s náhlou změnou prostředí, zvíře nesocializované, bojácné, ale i agresívní. Potřebují individuální přístup, který jim zaměstnanci útulku nemůžou poskytnout.

1. Psi přímo z ulice, množírny nebo odebrané z důvodu týrání, když v útulku nemají volné místo

Situace s opuštěnými zvířaty se navzdory snahám o osvětu příliš nelepší a útulky mají jen omezenou kapacitu. Jedinou možností, jak zachránit další zvířata, je najít jim okamžitě náhradní péči. Ještě horší je situace na Slovensku, kde stát „tak trochu“ na zvířata zapomíná, a pečovat o toulavé zvíře není vlastně ničí povinností. Mnohé organizace fungují jen na dobrovolnické báze, nemají vlastní prostory, a pokud se pro nahlášené zvíře nenajde dočasná péče, musí zůstat na ulici.

Dočasná péče má ale mnoho výhod i pro vás!

Chtěli byste pejska nebo kočičku, ale nevíte, jestli to zvládnete? Už jedno zvířátko máte a chcete zjistit, jestli by se vám to ve dvou netáhlo líp? Je vám líto opuštěných pejsků, ale necítíte se na dlouhodobý závazek? Nebo chcete prostě jen nějak pomoct? Dočasná péče může být tou pravou formou pomoci právě pro vás.

Pokud neberete zvíře rovnou z ulice, obvykle od zaměstnanců už víte pár informací. Máte možnosti pouze pro malého a klidného pejska, nebo plánujete aktivní léto a uvítali byste aktivního psa, co s vámi bude všude běhat? Vždy se najde zvíře, které potřebuje právě vaši pomoc.

Máte ještě pořád pochybnosti?

1. Ale co když nemám čas?

Řekneme to na rovinu: trochu času si dokáže najít každý z nás. Pokud opravdu nemáte čas věnovat se zvědavému štěňátku, určitě někde čeká starý pejsek, který bude spokojený, když bude moct celý den prospat někde v teple.

2. Ale co když nemám ani místo?

Máte! Věřte tomu, že máte 🙂

1. Co když bude pejsek příliš nesocializovaný, bude ničit nábytek, čůrat na koberce?

Jak už bylo řečeno, útulek vám pomůže vybrat psa tak, aby vyhovoval vaším možnostem a schopnostem. Ale pokud víte, jak na to – jděte i do „problémového“ pejska! Ten pocit, když se díky vám naučí žít s lidmi (a že se to obvykle učí rychle) pak stojí za to. „Z mé zkušenosti jsou to právě psi, co doposud žili ve vlastních výkalech, co se čistotnosti naučí nejdřív. Jak kdyby už té špíny měli plné zuby, a teď jsou rádi, že mají možnost venčit se venku,“ říká paní Lahutová, která má s dočasnou péči bohaté zkušenosti a sama je dočasnou pečovatelkou na Slovensku.

1. Co když se nebude snášet s mým psem?

Znovu opakuji, útulek vám umí vybrat do péče zvíře, které nemá s jinými zvířaty problém. Pes příchozí z útulku nebo špatných podmínek ale obvykle nechce vyvolat konflikt s domácím psem. Pokud by ale problém opravdu nastal, útulek mu najde jinou péči a vám adekvátního pejska, který potřebuje vaši pomoc.

Tak jak to tedy udělat?

Dočasná péče je vždy o dohodě s konkrétním útulkem nebo organizací. Obrovská pomoc je už to, že si zvíře do dočasné péče vezmete. Pokud chcete v průběhu dočasné péče platit i všechny výdaje, v útulku budou jen rádi, ale není to obvykle podmínka. Náklady na péči může hradit plně domovská organizace. Je potřeba se zeptat a domluvit.

Obvykle se podepisuje dohoda o dočasné péči, čím se útulek jistí, že pejska nikdo neodcizí, a stanoví se v ní konkrétní podmínky. A teď už zůstává jenom kontaktovat ten váš útulek a domluvit se!

Hledáme Psí hvězdy pro rok 2017!

Přidejte se do naší soutěže, která probíhá na našich Facebookových stránkách. Ještě 13 dní budeme soutěžit o lákavé ceny. Přidejte fotku vašeho miláčka a získejte co nejvíce hlasů! Na jaké výhry se můžete těšit?

Odeslaná materiální pomoc pro útulek Rafael Ops.

Reagovali jsem na akutní žádost ze strany ředitelky organizace DOČASKY.CZ. Paní Andrea Černá náš tým požádala o zaslání materiální pomoci ve formě granulí pro organizaci Rafael Ops., kde aktuálně zajišťují péči o týrané kavkazské psy.

Výživa kočky

Kočka je dravec a pravý masožravec. Její výživa je specifičtější a náročnější než výživa psa. Poradíme vám, jak svoji kočku krmit co nejlépe.