Zima je tu, proč pořídit pejskovi obleček?

Přes den už začíná pěkně přituhovat a stejně jako my saháme po zimních bundách, naši čtyřnozí kamarádi potřebují ochranu před chladem. Nejedná se pouze o módní výstřelek, ale o ochranu těla psa před chladem a dalšími zdravotními problémy.

Pro jakého pejska je obleček vhodný?

Pokud klesnou teploty pod bod mrazu, na nic nečekejte a sáhněte po oblečku. Zejména je dobré pořídit ochranu pejskům s kratší srstí, kteří nejsou primárně zvyklí žít v chladných podmínkách a nemají kvalitní zimní podsadu. Jejich krátká srst je nemůže před zimou ochránit a neporadí si ani s vlhkem. Podobně jsou ta tom pejsci společenští, kteří tráví většinu času doma a ven chodí jen na krátké procházky. Náchylní jsou pejsci menších plemen a štěňata.

dog-winter-snowNaopak plemena, která jsou na drsnější podmínky geneticky vybavena, jako je třeba Sibiřský Husky, Malamut, Bernský salašnický pes a další, si chlad užívají a oblečkem jim radost rozhodně neuděláte. Jejich srst má kvalitní podsadu, která je jednak zahřeje, ale také nepustí na kůži vodu a sníh.

Nenechte se ovlivnit okolím, že obleček je jen pro slečinky a pes by měl zimu zvládnout. Naopak! Dnes existuje celá řada funkčních oblečků pro aktivní psy, ale také stylových pro pejsky společenské. Pes, který má teplotní komfort bude spokojenější, rád venku a také zdravější. Chlad totiž negativně působí na svaly a může mít za následek nejeden zdravotní problém.

Pozor na zánět svalů

Syndrom mrtvého ocasu je nepříjemnou a bolestivou záležitostí. Výskyt tohoto onemocnění není tak ojedinělý, přesto není jeho příčina jasná. Jedná se o zánět svalů v kořeni ocasu, které využívají šlachy v ocasu a jimi pohybují obratli. Ke vzniku tohoto poranění dochází nejčastěji při silnější zátěži psa ve vlhkém prostředí, ve vodě nebo právě prochladnutím v zimě. Při námaze dochází k rozšiřování cév a degeneraci tkáně vlivem prochladnutí a nedostatečného prokrvení (okysličení).

Tímto onemocněním trpí nejčastěji lovečtí psi a psi využívaní pro vodní sport a lov. Ohroženými plemeny jsou Labradoři, Setři, Bíglové, Retrívři a další. Pokud jednou pes toto onemocnění prodělal, je velmi pravděpodobné, že ho tento problém může potkat znovu. Myslete na prevenci a snažte se psa nepřepínat, nepracovat ve vlhkém prostředí dlouho a svaly prohřívat právě vhodnou volbou oblečku. Syndrom mrtvého ocasu se léčí klidovým režimem, suchem a teplem. Od akutní bolesti a otoku pak pomůžou psovi speciální léky a léčba veterinárním lékařem. Ve většině případů se situace do několika týdnů zlepší a ocas se vrátí do původní polohy.

Vybírejte pečlivě!

Pro začátek si pejska pečlivě změřte. Délka oblečku se obvykle uvádí od krku, kde má obojek, po kořen ocasu. Dále budete potřebovat obvod hrudníku v jeho nejširší části a obvod krku. Oblečky lze koupit hned v několika provedeních, ale měření bývá podobné. Základem je, aby pejskovi obleček sahal po celé délce zad a chránil tak důležité orgány. U pánů pejsků sledujte velikost oblečku na hrudi, pokud je příliš dlouhý, může dojít k jeho zašpinění během pejskova značkování a čurání.

184724_1599110212904_7404941_nOblečky pro aktivní pohyb psa jsou speciálně šité tak, aby v nich mohl s minimálním omezením běhat, sportovat a nepřekáželi mu v pohybu. Pro pobyt v přírodě zvolte obleček nepromokavý, který udrží vlhkost od těla. Při nižších teplotách pak vybírejte oblečky zateplené. Zároveň obleček dávejte psovi do auta, pokud ho v něm necháte i mimo jízdu, nebo také pokud jdete někam, kde nebude celou dobu aktivně v pohybu.

Svaly psa budou pod oblečkem lépe prokrvené, zahřáté, dříve se regenerují a snížíte náchylnost ke zranění. Doporučujeme mít oblečky ideálně alespoň dva, jeden nepromokavý, přesto méně teplý na deštivý podzim a jaro. Druhý pak zateplený do větších zim a na delší hrátky například ve sněhu. Velikostí je celá řada, vyzkoušejte oblečků více, aby vašemu pejskovi opravdu sedl.

Pokud si obleček objednáte v internetovém obchodě není problém ho po vyzkoušení do 14 dnů nepoškozený a nenošený vyměnit za jinou velikost.

Vanda Nováková

Redaktorka a produktová manažerka, která miluje všechna zvířata. Sama je majitelkou fenky amerického pitbullteriéra a koně. Aktivně se věnuje kynologii jako koníčku a velmi ráda píše o všem možném.

34213330_xl

Co obnáší vzít si psa z útulku

Tak a je tady další den. Další den bez páníčka, bez teplého pelíšku, bez pořádné procházky. Smutně koukám přes mříže kotce, i když moc toho nevidím. Víte, já už přes ten zákal špatně vidím, to tak chodí, když zestárnete. Ale nebylo tomu vždycky tak. I já jsem býval mladý, krásný a běhal jsem za míčkem, co mi páníček tak rád házel. I když jsem běhal už trochu pomaleji, ještě pořád to byla ohromná zábava.

French bulldog is cute kissing girl. She carry on a dog.

Deset otázek pro budoucího majitele psa

Uvažujete o koupi pejska? Přemýšlejte dopředu! Máme pro vás odpovědi na deset otázek, které vás budou zajímat.

kvido_titulni_clanek

Já, Kvído…

Jsem malý, černý a nosím červený obojek. Jsem jeden z nich a stále hledám. Co? To, co moji kamarádi. To, co všichni pejsci. Svoji milující rodinu, která mě bude chránit a která se mnou bude pomáhat. Kdo jsem? Přece Kvído…