Pasení – potřeba i zábava

„Když spojíte člověka, které má chuť něčeho dosáhnout a psa, který vám k tomu může pomoci, vznikne něco neobvyklého. Pasení je vášeň, sport a neskutečná zábava pro psa i majitele. Musíte ovšem myslet jako jeden!” říká majitelka psa, která objevuje kouzla pasení se svou milovanou border kolií.

Na začátku byla potřeba pohybu. Alexe si Petra Prejchová (1980) pořídila jako parťáka na horské výlety, ke kolu a hlavně jako nejlepšího kamaráda. Při dlouhých procházkách často narazili na Alexiho touhu nahánět, organizovat a zároveň pohotově reagovat na zvířata. Psa i majitelku pasení zaujalo a rozhodli se začít se tomuto sportu věnovat víc. Jedná se totiž o společnou koordinaci člověka a ovčáckého psa, kdy jsou oba nedílnou součástí týmu a musí si plně důvěřovat.

„Začátky pro nás byly těžké,” začíná povídání Petra, „Alexovi už tedy bylo něco přes rok a výcviku jsme se věnovali pouze v běžných situacích a na cvičák už pravidelně nechodili. Najednou jsem po něm chtěla něco jiného, na co nebyl zvyklý a reagoval jinak, než se od něj očekávalo.” Pilnou prací se dopracovali až k druhé nejvyšší zkoušce, která se dá u nás složit, tedy k IHT2.

Nejen zábava, ale také spousta dřiny

bar_6373Nejprve musíte projít zkouškou vloh pro pasení (ZVOP), která se pořádá odlišně pro border kolie i australské kelpie a pro zbytek plemen FCI 1,2 a 5 třídy. Vstupní zkouškou je HWT (Herding working test) – pracovní test (HWT CS, HWT TS). Po jejím úspěšném složení může pes dále absolvovat trialy (IHT – International herding trial) prvního a vyšších výkonnostních stupňů (IHT CS 1-3, IHT TS 1-3). Všechny zkoušky se pořádají pod hlavičkou FCI a od roku 2009 platí mezinárodně. Tyto zkoušky ovšem platí pouze pro pasení ovcí, jiná zvířata se sice k pasení také využívají, ale v ČR nejsou pro sport uznaná.

„Sama vidím, jak se úroveň zkoušek rok od roku ztěžuje,” komentuje chovatelka. „Máme před sebou ještě velký kus práce, ale ono by to ani nebyla zábava. Ve srovnání s našimi začátky je pasení o veliký kus vepředu. Pokud tedy mluvíme o tradičním stylu. A já si myslím, že je to jenom dobře.” pokračuje Petra.

Kde sehnat stádo ovcí?

Možná vás tato otázka pobavila, ale sehnat stádo ovcí, s kterým můžete v klidu potrénovat, není snadné. Majitelé psů často dojíždějí i několik desítek kilometrů, aby takovou farmu našli. „Trénujeme čtyřikrát za měsíc na farmě u Gavendů v Libhošťské hůrce. Jezdíme sem od začátku. Zvykáme psy i na jiné prostředí, naplníme auto a jedeme si zkusit pasení třeba do Dolních Kounic, Budišova nad Budišovkou nebo třeba do Martínkovic.” objasňuje Petra.

S jakými plemeny psů lze pasení trénovat?

V Čechách se provozují dva styly pasení, tradiční styl (TS) a kolektivní styl (CS). V tradičním stylu pasou plemena, spadající do skupiny 1, 2 a 5 FCI Ovčáckých psů. Psy se stádem pracují v těsné blízkosti, na stádo štěkají a přehánějí stáda na velké vzdálenosti. Kolektivní styl pasou pouze dvě plemena a to australská kelpie a border kolie. Tato dvě plemena jsou pro pasení šikovnější, pracují se stádem z větší dálky a více se hýbou.

Pro zábavu samozřejmě můžete uplatnit i jiná plemena. Ne všichni psy ovšem mají pasení v krvi. Ovčácké vlohy jsou k pasení důležité, bez nich je to běh na dlouhou trať s nejasným koncem.

Jak dlouho je v Čechách tato disciplína?

Historie prvních závodů v pasení sahá asi do roku 1873. Jako sport se u nás začalo pasení provozovat až v roce 1973 prvním oficiálním Národním mistrovstvím v ovládání ovčáckých psů v Nivnici. Když to porovnáme s oblíbenou disciplínou agility, ta je výrazně mladším sportem, který vznikl až o 105 let později.

V ČR existují dva Spolky, které pasení pod hlavičkou KJ-ČR zastřešují a podílejí se na pořádání zkoušek, soutěží a výcvikových akcí. Jsou to Spolek pasení CZ a Česká asociace ovčáckých a pasteveckých psů. Kromě toho v ČR působí ještě spolek KPOP, který je zastřešen organizací ISDS.

V roce 2001 bylo vyhlášeno první otevřené mistrovství ČR v ovládání ovčáckých psů. Počet školení, zkoušek a soutěží také rok od roku roste. Pro příklad v roce 1999 byla uspořádaná pouze jedna akce, v roce 2008 pak už to bylo akcí deset. „Nyní zažíváme doslova boom tohoto sportu. A já jsem jenom ráda, čím více nás bude, tím lepší budou soutěže a tím více budeme motivovaní,” dodává Petra.

Co udělat, když chci s pasením začít?

„První, co musíte mít, je samozřejmě pes. Na věku až tolik nezáleží, ale čím je pes mladší, tím samozřejmě lépe. Hned od začátku byste se měli obrátit na trenéry a centra, kde vám poradí a navedou vás správným směrem. Bohužel hodně chyb udělá člověk na začátku z nezkušenosti a pak se špatně opravují,” radí chovatelka.

Internet. Užitečné vám budou stránky například www.paseni.unas.cz nebo www.spolekpaseni.cz, kde jsou seznamy tréninkových míst, trenérů, akcí a seminářů. Je to sport jako každý jiný, pokud se pro něj rozhodnete, je potřeba se mu opravdu věnovat a přizpůsobit mu i svůj volný čas.

„Pokud vás pasení láká, zajeďte se podívat na nějaké závody a jděte do toho. Vyčistíte si hlavu a budete se společně se svým čtyřnohým kamarádem věnovat sportu, který vás spojí a naplní. Práce je pro pejska zábava a odměna, prostě to mají v sobě.“ Zakončuje své vyprávění Petra Prejchová.

Vanda Nováková

Střední knírač

Velmi chytrý, nebojácný, živý a temperamentní společník. Ke spokojenému životu nepotřebuje příliš velký prostor, ale spíše přítomnost svého pána a kontakt s ním. Chytrost, nebojácnost a ostražitost dělají z knírače dobrého hlídače, a příchod každého hosta vám hlasitě oznámí.

Rodina se mnou žije psím životem, uvádí Aneta Kuncová z chovatelské stanice Chesway

Chovatelská stanice Staffordšírských bullteriérů Chesway nese název po prvních staffbulících, které si Aneta s přítelem pořídili. Věnují se bull sportům, výcviku i lovecké kynologii a svým psům dávají veškerý svůj volný čas. Majitelku Anetu Kuncovou jsme vyzpovídali, například jak se k tomuto plemeni dostala a co pro ni život se psy znamená.

Ukrytí mezi lesem a loukami se srdcem na správném místě, ForDogs z.s.

Parta mladých lidí, která se rozhodla spoustu věcí změnit. Dávají do všeho své srdce a zachraňují životy těm, kteří to nejvíce potřebují. Takové najdete kousek za vesničkou Svárov. Každého pejska vnímají jako velkou osobnost a bojují za jeho druhou šanci na tomto světě. Představujeme vám sdružení ForDogs.