Pomoc pejskům z množírny v Kojetíně

Množírny jsou třetím nejvýnosnějším byznysem nejen u nás, ale na celém světě. Nejhůře jsou na tom ale samotná zvířata, která jsou pro takové majitele pouze strojem na rození mláďat. Před čtyřicet takových pejsků se povedlo organizaci Russell Rescue zachránit.

Děs za vraty v Kojetíně

Podezření na množírnu v domě na hlavní silnici v Kojetíně u Přerova se začalo řešit už na jaře loňského roku. Kontroly od Státní veterinární správy jsou vždy hlášené dopředu a mladá množitelka měla dost času vše připravit tak, aby na první pohled nebylo nic vidět. Pejsci vesele běhali po dvoře, byli dobře živení, se zdravou srstí a bylo jich pár. Nic divného. Kontrola tedy spokojeně odjela a množitelka mohla provozovat svůj byznys dál.

Rok se s rokem sešel a dům byl prodán novým majitelům, kteří chtěli v zadní části pozemku vybudovat výběhy pro své koně. Bývalá majitelka ovšem odmítala dům opustit a zavřela se i se psy do dvou malých místností. Poté, co pochopila, že už opravdu jde do tuhého, vzala svých několik oblíbených psů a domov opustila. A zbylých několik desítek psů nechala zavřených v malých, nevětraných a otřesných prostorách.

Dřív než bylo pozdě

Smrad, výkaly, neuvěřitelný štěkot a desítky zoufalých psů. Tak vypadal prostor, ve kterém se pejsci z množírny našli. Celkem kolem čtyřiceti psů, většina mladých zvířat, březí fenky… Chaos, zoufalství a beznaděj. Bylo potřeba ihned jednat a pejskům neprodleně zajistit čisté prostředí, veterinární péči a pravidelný přísun vody a krmiva. Paní Gabriela Hřeblová z občanského sdružení Russell Rescue převzala pejsky do péče a stálo před ní neuvěřitelné množství práce. Pro jednu silnou ženu toho bylo víc než dost.

Zajistit pejskům podmínky k životu

Pejsci nyní nesmí opustit prostor domu, přesto pro ně Russell Rescue dělá maximum. Prvním krokem bylo pejsky rozdělit, aby se dali prohlédnout, zapsat a ošetřit. Bylo nutné zamezit nekontrolovanému množení psů a fen.

Pejsci jsou nyní umístěni do klecí po menších skupinkách. Dostávají vodu, jídlo, jsou pod veterinárním dohledem a pravidelnou péčí. Už snesou dotek a jejich vystrašené oči pomalu získávají důvěru k lidským rukám, které neznamenají trest, ale dobrotu nebo pohlazení. Celý svůj život sloužili jako továrna na štěňata, která množitelka prodávala přes internet jako křížence jezevčíků a krysaříků.

Celý příběh jsme sledovali od samotného začátku a občanské sdružení kontaktovali s tím, jakou pomoc akutně potřebují. Pejsci byli všichni velmi zanedbaní a plní blech. Rozhodli jsme se zajistit jim kvalitní odblešováky. Náš dodavatel, firma Henry Schein, nám vyšel vstříc a společně jsme připravili akci na spot-ony.

Pomáháte s námi!

To, že v boji s neštěstím pejsků nejsme sami, víme už dlouho. Poprosili jsme tedy vás, milovníky pejsků a naše blízké přátele, o pomoc s nákupem odblešovacích spot-onů. Celkem se vás do akce zapojilo 15 a nakoupili jste pro pejsky 42 přípravků! Jste úžasní, moc děkujeme a vážíme si vaší důvěry. My jsme pejskům přidali granule značky Calibra, piškoty a další spot-ony a ve čtvrtek 22. září 2016 jsme vyrazili přímo do Kojetína pejskům pomoc dovést.

Srdce se nám při vchodu do domu doslova zastavila. Otřesné podmínky, které museli snášet, si nezaslouží ani ten nejmenší tvor na této planetě. Zároveň jsme byli velmi dojatí tím, jakou péči a lásku mají nyní a i když není o jejich osudu dosud rozhodnuto, budou se mít královsky. S paní Hřeblovou jsme se dále domluvili, že by pejsci potřebovali lososový olej a savé podložky. Naše pomoc tímto nekončí!

Děkujeme všem, kteří se s námi na akci podíleli: Ivana Marekova, Magda Krejcikova, Jana Sittnerová, Anička Missbachová, Zuzana Žižlavská, Vlasta Vystrčilová, Barbora Dvořáková, Denisa Johanová, Lucie Střešinková, Eva Březinová, Marie Kobíková, Petra Zálešáková, Pavel Nedvěd, Iveta Matušková a Zdeněk Čeřovský.

Vanda Nováková

Jak nebezpečné může být bodnutí hmyzem?

Léto je za námi, ale krásný podzim láká se společným výletům do přírody a mnoho dalších příjemných aktivit. V létě nás hmyz velmi obtěžoval, na podzim tomu bohužel není jinak. Dejte si na bodnutí pozor, může vám, ale i vašemu psímu kamarádovi, způsobit nemalé problémy.

Průjem a jeho příčiny

Průjem u malých zvířat je poměrně častým problémem. Je to příznak upozorňující na onemocnění organismu, především gastrointestinálního traktu. Může mít mnoho příčin a jejich odhalení nebývá vždy jednoduché.

Močová inkontinence u psů

Jak rozeznáme inkontinenci od obyčejného „počůrávání“ pejska? Příčin inkontinencí je celá řada a určení té správné bývá velmi obtížné. Proč k inkontinenci vlastně dochází?