Pozor na obezitu

Méně se hýbeme, sedíme v zaměstnání, jíme ve stresu a nemáme na nic čas. Z toho pak tloustneme. Obezita není problém, který trápí jen nás. Odrazem našeho životního stylu je i styl našeho čtyřnohého kamaráda. Nejde jen o estetický problém, ale převážně zdravotní.

Vše v jednom

Ve volné přírodě si psy sami regulují příjem potravy a mají k tomu dostatečný výdej energie. Domestikací tuto schopnost do určité míry ztratili a jsou odkázaní na nás, na páníčky, co jim ráno a večer nasypeme do misek. Na trhu se pro psy objevují tzv. funkční potraviny a krmiva. Na rozdíl od běžného krmiva obsahují různé potravinové doplňky, vitamíny, minerály a další tělu prospěšné látky.

Konzumuje je my sami, ale také je nabízíme psům. Granule jsou pečlivě namíchaným druhem krmení pro psy, ale mají také udané přesné dávkování. Heslo čím více, tím lépe, zde neplatí. I nejkvalitnější krmná směs může pejskovi v nadměrné míře výrazně ublížit.

Náplň dne – spánek

Pro celou řadu psů je hlavní náplní dne spánek. Páníček ráno projde kolečko kolem domu a pak utíká do práce. Pejsek je celý den zavřený sám doma, spí, občas najde něco v misce a čeká až se páníček vrátí domů.

Po práci opět následuje krátká procházka přes nejbližší park a pohodový večer na gauči u páníčka. Není se za co stydět, pokud je to i váš případ. Většina majitelů zjistí, že jejich pes trpí nadváhou, až jim to řekne někdo okolí. Podle neoficiálních statistik se uvádí, že až 40% našich psů trpí nadváhou. U psů se nadměrná váha určí hůře jak u lidí. Existují váhová rozpětí pro jednotlivá plemena, ale i tak jsou procenta obézních psů velmi alarmující.

Co obezita způsobuje?

Druhy nemocí způsobených obezitou jsou u lidí i u psů velmi podobné. Pes s nadváhou špatně snáší horko, snadno se unaví, nemá chuť do pohybu a celkově je méně aktivní. K těmto problémům se časem můžou přidat dýchací a oběhové potíže.

Obezita zatěžuje klouby, které se nadměrně opotřebují. Dochází k častým zánětům kloubů, poškození vazů a plotýnek v páteři a zvýšené riziko vzniku dysplazie kyčelního a loketního kloubu. Lidé takto často škodí mladým psům, u kterých by vždy váha měla být na spodní hranici.

S každým kilogramem navíc se rapidně zvyšuje riziko nádorových onemocnění a onemocnění kůže. Nadměrně se zatěžují ledviny. Vnitřní orgány se obalují tukem, dochází k poškození jater, zánětům slinivky břišní, zácpě či plynatosti. Celkově se zdravotní stav rapidně zhoršuje, zvyšuje se riziko cukrovky. Fenkám pak nadměrný tuk dělá problémy při připouštění, během březosti a hlavně při porodu. Obézním pejskům se výrazně zkracuje život až v řádu několika let, oproti jedincům s normální hmotností. Rizik není opravdu málo!

Poznejte včas obezitu u svého psa

Zjistěte stav svého kamaráda hned. Položte ruce na hrudní koš kousek za lopatky a snadno zjistíte, zda mu vystupují žebra. Pokud jdou žebra snadno nahmatat a i pohledem vystupující žebra vidíme, je pes příliš hubený. Při ideální kondici psa jdou žebra snadno nahmatat a z pohledu ze strany má pes lehce stažené břicho. U obézního psa žebra prakticky nenahmatáte a z profilu je břicho plné, větší a pes nemá znatelný pas. Mezi hubeným psem, psem v kondici a obézním psem je velmi tenká hranice a pomůže vám ji určit váš veterinář.

Začněte jednat hned!

Cest, jak psovi přirozeně a bez drastických diet snížit hmotnost, je několik. Základní princip funguje jako u lidí. Je potřeba snížit příjem kalorií a zvýšit výdej energie. Ideálně tyto dva prvky kombinovat, aby pes zároveň nabral i svalovou hmotu a jeho celková kondice se podstatně změnila.

V prvním kroku je nutné psovi snížit denní krmnou dávku a rozdělit ji do více malých dávek během celého dne. Vynechejte sacharidy, tuky a snižte příjem kalorií cca o 25% po dobu dvou až tří týdnů. Začněte psa vážit, ať máte o jeho hmotnosti jasný přehled a víte, zda se mu váha snižuje nebo ne. Nic nesmí být drastické a spojené s hladem!

Pokračujte v dietním plánu dále podle aktuálního úbytku váhy. Ideální stav je snížení hmotnosti o 1% týdně. Při 25 kg vážícím psu je to přibližně úbytek 25 dkg za týden. Druhým nesmírně důležitým krokem je přidání pohybové aktivity. Prodlužte odpolední procházku o pár minut a postupně si oba zvyknete, že nejste venku deset minut na nutné vyvenčení, ale hodinu a půl na parádní aktivní procházce.

Co psovi v dietě podávat?

Kromě snížení krmné dávky můžete změnit příchuť žrádla. Obecně je kuřecí maso více kalorické než třeba jehněčí. Sledujte i podíl obilovin v granulích. Ta zaplňují žaludek psa a obézním psům do potravy nepatří. Zaměřte se na bezobilná krmiva, která jsou sice dražší, ale při snížení denní dávky velkou změnu nepocítíte. Obecně je u bezobilných granulí krmná dávka menší z důvodu většího podílu masa doplněného zeleninou a ovocem.

Pokud psa zatěžují i zdravotní problémy, je dobré poradit se s veterinářem ohledně dietních krmiv. Na trhu existuje celá řada různých značek a druhů granulí. Dietní krmiva mají nízký obsah tuku a vyšší obsah uhlovodanů. Často výrobci nahrazují důležité látky vlákninou, která psa zasytí, ale vede k zhoršení stravitelnosti potravy. Porovnejte si složení jednotlivých značek a vyberte pro svého psa to nejvhodnější. Během diety omezte podávání pamlsků a radši nahraďte odměnu míčkem nebo vítanou hrou. Hlídejte pitný režim psa a umožněte mu stálý přístup k vodě. Při zátěži orgánů u obézních psů je dobré sledovat kolik toho za den pes vypije a vodu mu nabízet často a vždy čerstvou.

Závěrem

Sledujte svého psa už od mládí. Hlídejte si aktivní režim, pravidelné procházky, sportovní činnost a přiměřenou krmnou dávku a nemusíte se obezity obávat. Spojíte tak příjemné s užitečným a sami sobě udržíte dobrou kondici a náladu!

Češi patří mezi světovou špičku ve sportu se psem. Domů putoval i mistrovský titul

Sporty se psy u nás mají silné kořeny a ve světové špičce se rozhodně neztratíme. Do německého Halle se na konci dubna vydala dvanáctičlenná výprava. Z mistrovství světa belgických ovčáků dovezli zlato a stříbro v canicrossu a bronz v kategorii bikejoringu.

Lidské léky? Zvířatům nepatří!

Můj pejsek nebo kočka se necítí dobře, není ve své kůži. Možná ho něco bolí. Možná má i teplotu. Můžu mu dát léky z mé lékárničky?

Unikátní projekt – karta SOS zvíře

Páníček už měl být dávno doma. Mám hlad a bojím se. Pořád nejde, už mám vážně hlad. Nemohlo se mu něco stát? Co teď bude se mnou? Žijeme přeci jen sami dva… Kde je můj páníček?