titul

Příběhy se šťastným koncem, aneb dostali druhou životní šanci!

Útulek by měl být pro pejska pouze přechodnou stanicí, než najde nový domov. První měsíce s novým pejskem z útulku nemusí být vůbec snadné, často vyžadují více než jen velké množství lásky a tolerance. Ale stojí to za to! Dnes pro vás máme tři osudy pejsků, kteří se dočkali svého milovaného domova.

Cesta do útulku

mufÚtulek udělá za dobu pobytu pejska ve stanici maximum. Často jsou pejsci odebráni ze šílených podmínek, s podvýživou, bez socializace a základních návyků. Možná by nad nimi ostatní zlomili hůl a nechali je svému osudu.

Tito lidé mají srdce na správném místě a takovým pejskům poskytnou péči a udělají vše pro to, aby jim našli nový domov. Do útulků zavítá každý týden několik desítek lidí, kteří sdílí podobné zájmy – chtějí zachránit jednu psí dušičku a spojit svoji domácnost s nevšedním stvořením, jakým pes bezesporu je.

Chci psa! Zn. hned!

Útulek ovšem nedá psa každému. Stejně, jak si nový majitel vybírá pejska, také útulek vybírá pro pejska nového majitele. Klíčem úspěchu, tedy toho, že pes najde domov do konce svého života, je právě vhodně vybraný nový majitel. Pracovníci útulku pejsky přesně znají, denně vidí jejich chování a dokážou s jistotou říct, pro koho se který pejsek hodí. Líbit se vám tedy může černé štěňátko na obrázku, ale neznamená to, že s ním odejdete domů.

Před samotnou adopcí předchází minimálně jedna návštěva, společné venčení nebo ještě lépe návštěv víc. Pokud se pro pejska rozhodnete a útulek vás shledá jako vhodného nového majitele, čeká vás podpis adopční smlouvy a zaplacení poplatku. Peníze útulky nevybírají pro vlastní obohacení, jak si často lidé myslí, ale pokryjí část nákladů za pejska a také trošku ukážou váš skutečný zájem. Pořídit si pejska je závazek jak časový, tak také finanční.

Mějte oči otevřené…

Pokud vám útulek pejska vydá před branou hned na první návštěvě a nechce po vás peníze ani smlouvu, mějte oči otevřené. Nemusí se jednat o lidi milující zvířata, ale o nemalý podvod na všechny strany. Jedno zvíře tím sice zachráníte, ale podporujete tak akorát tvrdý a nelítostný byznys. Nemusí se jednat o organizaci, která zvířatům pomáhá, ale o psí množírnu, která vše dělá za účelem zisku.

Chceme vědět, jak se vám společně daří

Odchodem pejska do nového domova to často nekončí. Většina útulků a organizací je velmi ráda za novinky z domova a za informaci, jak se pejskům daří. Jsou také rádi, pokud se na ně nový majitelé obrátí s prosbou o pomoc při výchově, případně s nějakým dalším problémem. Vždy se tak najde účinné řešení, které nemusí vést ke krizovým situacím. Na sociálních sítích tak můžete najít v každém útulku nejedno album věnované právě těmto šťastným příběhům.

Společně jsme se podívali na tři příběhy pejsků, kteří za sebou mají nelehký životní osud. Dostali ovšem druhou šanci a nové páníčky, kteří pro ně dělají maximum. Představujeme vám Rozinku, Filípka a Fany z Útulku pro nalezené psy v Táboře.

RozinkaRozinka

„Mám od Vás z útulku Rozinku (Ajša z malých Uličníků) a musím se vám pochlubit s dnešním úspěchem. Zúčastnily jsme se Voříškiády Fauničky a Rozinka vyhrála 3. místo v kategorii štěně voříšek,” uvedl nový majitel této psí slečny na sociální síti Útulku v Táboře.

Rozinka byla mladá černá štěněcí slečna a v útulku pobyla necelý měsíc. Původním jménem, které fence v Útulku v Táboře dali, bylo Ajša. Byla jedním z deseti štěňat, které někdo vyhodil v půlce listopadu loňského roku v mrazu do škarpy s cílem zbavit se zodpovědnosti a nechat přibližně dvouměsíční štěňata na pospas osudu. Naštěstí se povedlo všechny včas najít a začal boj o jejich záchranu.

„První dny jsme bojovali o životy těch nejslabších štěňátek, ale všichni to zvládli. Dokonce byla potřeba i jedna operace. Celkem bylo šest psích kluků a čtyři slečny, mezi nimi právě Ajša. Bylo těžké hledat vhodné majitele, pro všechny drobečky, ale povedlo se,” popisuje situaci Zdenka. Pracovně tuto tlupu pejsků pojmenovali Uličníci.

Domov se postupně povedlo najít všem deseti štěňátkům. „U uličníků je to těžké sledovat jak se všichni mají u nových majitelů, ale hlásí se všichni. Rozinka nám hlavně udělala radost, když poslala foto s pohárem z voříškiády,” doplňuje Zdenka.  Posuďte sami, jak spokojeně jedno nechtěné psí štěně vypadá 🙂

filípekFilípek

Rozpustilý psí chlap, který se v útulku dlouho neohřál. Naštěstí! Od přijetí do útulku po nalezení nových páníčků uběhlo pouze 14 dní. „Fíla byl roční kluk, moc hodný, krásný a šikovný, byla to takzvaně hračka,” vypráví s úsměvem Zdenka z Útulku v Táboře.

Filípek je v nové rodině od roku 2011. Adopce proběhla bez problémů a páníčci se párkrát ozvali. Teď přišla do útulku po delší době aktuální fotografie tohoto krasavce a udělala velkou radost.

„Zasílám fotky našeho pejska Filípka, kterého jsme si od Vás přivezli v létě 2011. Fíla se má fajn, těší se výbornému zdraví, je to stále stejný blázen a dělá radost nám i našim koním, ” uvedli majitelé na sociální síti útulku.

Fany

fanyFenečka Fany měla za sebou nejasnou minulost a nesla si s sebou velký strach a bázlivou povahu. „Mysleli jsme si, že bude pěkně těžké jí najít nového páníčka,” popisuje situaci kolem Fany paní Zdenka. „Byla bázlivá a když se rozkoukala, tak zase moc bláznivá,” doplňuje.

Fany a její příběh je důkazem toho, že focení, sdílení a šíření na sociálních sítích má velký smysl. Dobrovolnice Simča pejsky v  Táboře pravidelně fotí a Fany byla jednou z modelek. Její fotografie přitáhly hodně pozornosti a díky nim se našla i nová rodina. Doslova se do sebe s novými páníčky zamilovali už na první návštěvě.

„Rodina nám po adopci dvakrát volala, že se mají skvěle a vše funguje. Pak už na nás zapomněli, ale někdy je to vlastně dobře,” vysvětluje Zdenka. „Čas do času si uděláme čas a majitele obvoláváme, hlavně pejsků, kteří měli určité problémy. Je to ale náročné, a proto máme raději emaily ideálně s fotkami :-). Vždycky nám udělají velkou radost,” uzavírá naše povídání.

Další pejsky, kteří našli domov si můžete prohlédnout zde. Pokud máte také pejska z útulku a rádi byste se s námi podělili o váš příběh, neváhejte se na nás obrátit na adrese info@psihvezda.cz. Rádi uveřejníme i váš společný příběh!

img_7872

Nesolte nám chodníky!

Mrzne a zima je v plném proudu. Silnice i chodníky pěkně kloužou a je potřeba je nejen odhrnovat, ale také solit. Je to jediná varianta? Víte, co všechno sůl udělá s přírodou a jak bolestivý je pohyb po ní pro vaše pejsky?

tumblr_ocdwztwjb11qh5n3to1_1280

Český fousek

Je národní lovecké plemeno většího vzrůstu. Je milý a aktivní pes vhodný do rodin. Především miluje aporty jak na souši, tak ve vodě. Potřebuje výcvik bez násilí a dokáže být dominantní.

bar_8409

Kvídovo novoroční předsevzetí

Jeden rok nám končí a další začíná. Můj páníček o tom pořád a pořád mluví. Já bych to jinak ani neřešil, ale tolik jsem slyšel o novoročních předsevzetích, až jsem si předsevzal, že si letos taky nějaké předsevzetí vytvořím.