1526887_l

Problém separace – odstraňte strach ze samoty

Pořídili jste si domů nového psího kamaráda z útulku nebo profesionálního chovu a vše je v pořádku do chvíle než odejdete z domu? Pokud je s vámi pejsek klidný, spokojený a kamarádský, ale jen co zamknete dveře od bytu, stává se z něj tornádo, vše ukazuje na separační úzkost a strach ze samoty.

Když jste spolu, vše je v pohodě

Pejska máte doma, věnujete se mu, hrajete si, jste s ním celý den a je to krása. Pak ale skončí čas dovolené a vy musíte jít zase do práce. A zde přichází kámen úrazu. Jen co zavřete dveře od bytu, spustí váš kamarád šílený štěkot. Pes nerozumí tomu, proč ho najednou držíte od sebe, proč má být zavřený a zůstat sám doma. Snaží se dostat všemi možnými způsoby ven, k vám. Když to nejde, začne ničit. Pro vás je toto znamení, že je potřeba psa naučit být sám. Začněte s tím zavčas, ať vám problém nepřeroste přes hlavu.

S podobným problémem se setkávají i nový majitelé pejsků z útulku. Nový majitel si vezme hodného psa, kterému doma věnuje maximální lásku a péči. Psa na sebe často příliš naváže, dovolí mu víc, než by měl a po týdnu, dvou opět pejska zanechá samotného. Nastane tak stejná situace, jako v případně štěněte. Ale i zde není nic ztraceno.

Pečlivá příprava a trénink jsou základ

Začněte ihned! Čím dřív budete nacvičovat odloučení a svůj odchod, tím dřív se zbavíte nechtěného chování a pejska trápení. Začněte pomalu a kdykoli během dne. Nejlépe po pěkné procházce, po hře nebo zábavném cvičení. V prvním kroku jej naučte, že má pelíšek jako své místo, kde si může kousat hračku, spát, ležet a být v klidu. Pracujte na povelu Na místo, ukažte na pelíšek a pejska naučte si tam lehnout. Opakujte tento povel několikrát a vždy psa odměňte. Stačí slovem nebo láskyplným pohlazením.

Když povel několikrát úspěšně zvládne, začněte postupně odcházet z jeho dohledu. Na začátku pro vás bude velký úkol, aby pes zůstal na místě, když jdete do kuchyně, na toaletu nebo do koupelny. Pokud bez problémů, tedy štěkotu, nebo toho, že by odešel za vámi, pes zůstane, je na čase simulovat odchod z bytu. Pokud pes jde do jiné místnosti za vámi, vraťte ho povelem Na místo zpět a odměňte. Opakování je matka moudrosti. Tedy důsledně a stále znovu povel trénujte.

Zvládli jste první krok a pes zůstane v klidu ležet, když si jdete uvařit nebo umýt vlasy? Postupte tedy k dalšímu kroku – opustit byt.

Simulace odchodu z bytu

Dostali jsme se k bodu, kdy začne mít většina psů problém. Pošlete psa na místo, pochvalte jej a začněte se obouvat. Odejděte z bytu a zůstaňte za dveřmi. Pokud pes nezačne hned vyvádět, vraťte se, přivítejte se s ním a chvilku si pohrajte. Stačí opravdu pár sekund. Pokud pes začne ihned kňučet a štěkat, počkejte do momentu, kdy utichne a vraťte se. Je důležité opravdu chytit moment, kdy je pes v klidu a nekňučí. Pokud se vrátíte v momentě, kdy “zlobí”, v jeho chování ho jen podpoříte. Toto cvičení opakujte několikrát během dne. Vždy je potřeba opakovat sled událostí a opravdu se na odchod připravit, pes by neměl tušit, že se jedná o nácvik a ne o opravdový odchod.

Postupně prodlužujte dobu, kdy jste mimo byt. Ze začátku stačí pár minut, postupně přejděte na patnáct, dvacet, ale vždy tak, abyste psa slyšeli a věděli, jak se chová. Doba, kterou pes potřebuje na naučení se, že vy odejdete a on zůstane sám, je u každého psa různá. Měli byste ale vidět pokrok a postupné zlepšení. Zajistěte, aby během nácviku nebyl pes sám delší dobu, tedy mimo trénink. Jenom by to podpořilo jeho stres a skutečnost, že stejně odejdete na dlouho. Většinou se pes naučí být sám v řádu několika dní, případně týdnů.

Pes ničitel

Krom kňučení a štěkání patří k častým projevům separační úzkosti také ničení věcí. Předcházejte těmto problémům pořízením vhodných hraček. Zaměřte se zejména na předměty, které může pes kousat. Vždy se ale předem přesvědčte, že si nemůže nijak ublížit nebo nějakou část spolknout. K hraní jsou vhodné také plastové lahve, míčky nebo staré papuče.

Pokud zabavení hračkami nepomůže, je na čase začít přemýšlet o kleci nebo kotci. Připadá vám to jako týrání? Podívejme se na to ze strany psa. Rádi budují a vytvářejí doupata a nory, kde mohou v klidu několik hodin v kuse spát a nic jim nechybí. Cítí se zde uvolněně a v bezpečí. Vytvořte mu takové místo i doma. Kromě pocitu jistoty si zajistíte nezdemolovaný byt a větší čistotu v bytě.

Pohodlí a bezpečí

Další možností je psovi pořídit prostornou a pohodlnou klec. Ideálně ji doneste domů, když je pes ještě štěně. Udělejte z ní jeho oblíbené místo, kde může kousat kost, hračku, ležet a spát. Bude do ní chodit rád a nebude ji brát jako nepřítele. Nepoužívejte ji jako formu trestu. Pokud pes něco udělá, pošlete ho na místo, ale vždy na pelíšek, ne do klece. Postupně, když jste doma, v klidu a pes v kleci leží nebo spí, zavřete ho. Stačí třeba na pět minut. Pak prostě otevřete dvířka, bez zbytečných komentářů a důrazu na situaci. Intervaly opět postupně prodlužujte, a pokud je pes v klidu, přidejte odchod z místnosti. Adaptace psa na klec většinou trvá pár dní. Pokud si na klec zvykne a dokáže zde být v klidu několik hodin zavřený, je to nesmírná výhoda.

Sám bez nežádoucího chování, přesto ne na dlouho

Po pečlivém tréninku odchodů z bytu, nebo pobytu pejska v kleci, můžete začít fungovat tak, jak potřebujete. Máte tak jistotu, že je pes během vašeho pobytu mimo byt v klidu. Pamatujte, že pes by neměl být sám déle než 5-6 hodin denně. Je to doba, kdy se psovi nejen naplní močový měchýř a přichází stav žízně, ale také ubližujeme jeho psychické stránce. Pes, který je dlouhodobě vystaven samotě trpí a jeho psychická i fyzická poškození už nemusí jít vrátit zpět. Myslete na to při výběru pejska. Domluvte se jako rodina dopředu, zda jste schopní mu poskytnout adekvátní péči a podmínky pro spokojený život. Pokud ne, nebudete šťastní vy, ani váš čtyřnohý kamarád.

1467288296_debby_titul

Jezevčice Debbie

Dostali jsme informaci, že jedna jezevčí slečna potřebuje pomoc se zákrokem. Neváhali jsme a pomohli uhradit veterinární výlohy.

16195548_1794399330780864_998149337575667905_n

Spojme síly pro Jezevčíky v nouzi!

Jezevčíci v nouzi se na nás obrátili s prosbou o pomoc. Aktuálně pro pejsky potřebují nejen pravidelné krmení, ale také několik dalších věcí. Pomůžeme jim?

1465474092_dve_dogy

Elektronický obojek pro psa s handicapem

V poslednom čase sa stále častejšie stretávame s najrôznejšími diskusiami ohľadne  využitia elektronických obojkov pre výcvik psov. Nič ale nieje čierne nebo biele!