Proč štěně s průkazem původu?

PP, průkaz původu, nebo prostě jen „papíry“. Co to vlastně je a hlavně – k čemu mi to je? Já přece na výstavy chodit nechci!

Průkaz původu je přesně to, co říká samotný název. Je to oficiální dokument, který potvrzuje plemenní příslušnost psa, jeho rodiče a předky obvykle čtyři generace zpátky a taky například zdravotní vyšetření předků. Zapisují se do něj i výsledky z výstav, svodů a bonitací, ale to jen, když se pro ně rozhodnete, samotný průkaz původu vás, samozřejmě, k ničemu nezavazuje.

Stručně řečeno, jedná se o jakýsi „záruční list“ psa. Co všechno vám může zaručit?

1. Plemeno

Když si koupíte „čistokrevné“ štěně bez PP, nikdy vlastně nemůžete vědět, co z toho vyroste. Možná budete mít štěstí (alespoň na ten vzhled), ale možná taky ne, a místo „minijorkšírka“ vám vyroste šestnáctikilový kříženeček. Za posledních pár let jsem se osobně setkala s mnoha psy bez papírů, co měli být nějaké plemeno, no jednalo se opravdu pouze o křížence, byť roztomilé. Pokud chcete konkrétní plemeno, ať už kvůli vzhledu nebo povaze, jediná šance, jak ho doopravdy získat, je koupit štěně s průkazem původu.

1. Povahu

bar_7899Ano, tento bod jde společně s plemenem. Každé plemeno má určité charakteristiky, týkající se povahy, a právě na základě toho se rozhodujeme, jaké plemeno si pořídíme. Jestli chceme psa na hlídaní, nebudeme asi nadšení, když se bude kavkazák bojácně skrývat v kotci. No jsou to právě psi bez papírů, u kterých se nejčastěji vyskytují povahy netypické pro dané plemeno, ale i vysloveně poruchy chování, jako přílišná bázlivost nebo agresivita. Pouze průkaz původu, zaručující, že se jedná o dané plemeno, vám nejlíp zaručí i standardní povahu.

Výhoda záruky povahy jde ale ještě dál. Podle linie a předků se dá přesněji odhadnout předpoklad štěněte – taký retrívr z lovecké linie bude zřejmě malinko akčnější, jako retrívr, kterého rodiče jsou asistenční psi. No a především zkušený chovatel vám z daného vrhu nejlépe poradí štěně s povahou, jaká by vám vyhovovala. Tohle množitel neumí a ani o to nemá zájem a chovatelé „aby měla alespoň jednou štěňata“  zas často postrádají tu zkušenost.

1. Zdraví

Tohle je možná ten nejošemetnější bod vůbec. Nikdo a nic vám nezaručí, že pejsek nikdy neonemocní. Vrozenými a dědičnými vadami ale navzdory rozšířenému mýtu trpí i kříženci.

V dnešní době je na zdraví chovů kladen velký důraz a dobrý chovatel k této problematice přistupuje zodpovědně. V ceně štěněte se pak často odráží i investice do zdravotních vyšetření rodičů. Je snaha vyřazovat z chovu jedince, u kterých hrozí přenos onemocnění na potomstvo. Ne vždy se to sice daří i v „papírovém“ chovu – teď si ale představte, jaká je situace v chovu, kde se předkové ani zdravotní stav nekontroluje už vůbec! Už selský rozum napovídá, že to nemůže být lepší, a naše veterinární praxe to pouze potvrzuje. Nevěřte tvrzení, že „papírový pes je přešlechtěný a proto nemocný“. Pokud si na základě tohoto mylného přesvědčení pořídíte psa bez papírů, s velkou pravděpodobností budete dřív nebo později zklamáni.

1. Sportovní předpoklady

Tady musím zdůraznit slovo předpoklady, protože stoprocentní záruka prakticky neexistuje. Ale štěně z pracovní nebo sportovní linie bude mít mnohem lepší predispozici k úspěšné kariéře psího sportovce, a to jak po stránce povahové, tak ale i zdravotní. U mnoha plemen je podmínkou uchovnění i složení pracovních zkoušek, a tak se do chovu dostávají pouze jedinci schopní předávat pracovní vlohy dál.

1. Chovatelský servis

Průkaz původu dostane jen štěně z registrované chovatelské stanice po chovných rodičích. Pozor, průkaz původu pak dostane každé štěně z vrhu, není pravda, že štěňátko nedostalo PP, protože je poslední z vrhu, má křivý zoubek nebo jiný nesmysl. Co tím chci říct? Registrovaní chovatelé podléhají kontrolám a jejich činnost je regulována, například i vyhláškou daným počtem vrhů od jedné samice za určitou dobu nebo minimální a maximální věk feny při připouštění. Tyto pravidla se však vztahují dle platné legislativy pouze na chovatele – podnikatele, takže neregistrované chovy (především pak množírny) vesele kryjí feny při každém hárání, což je špatně. Průkaz původu vám dává dobrou záruku, že odchov probíhá podle uznávaných pravidel.

Registrovaný chovatel mnohem víc dbá i na další věci, jako je třeba správná vakcinace, odčervení a taky čipování štěňat. Téměř všechny špatně nebo i vůbec nevakcinované štěňata, které v praxi vidíme, jsou bez průkazu původu. Štěňata z chovatelských stanic jsou obvykle mnohem lépe socializovaná a do nových domovů si kromě průkazu původu často vezou i startovací balíček třeba s krmením, oblíbenou hračkou a tak dále. Chovatel rád zůstává s novými majiteli v kontaktu a je ochotný poradit s čímkoliv. A v neposlední řade, s chovatelem podepisujete kupní smlouvu, která vám dává například i právo na „reklamaci“. Nic z výše uvedeného nedostanete od člověka, co vám štěně podá na parkovišti, vezme si peníze v hotovosti a víckrát ho neuvidíte.

Když si kupujete novou televizi nebo auto, taky chcete vědět původ věci a dostat k nákupu záruční list. Přemýšlejte, jak vám záleží na koupi živé cítící bytosti. Cena by neměla být jediným rozhodujícím faktorem.

Mária Gambošová

Je studentka VFU, specializuje se na interní medicínu psů a koček. V době studia absolvovala praktické stáže v Norsku a Chorvatsku.

puppy-training

Výživa štěněte a péče o něj

V předchozím díle Výchova a socializace jsme rozebrali základní informace jak vychovat vyrovnaného psa. V dalším díle se podíváme na péči a výživu štěněte, aby váš pejsek byl zdravý a spokojený.

1465660863_titulka_krpole_matty

15. Královopolský závod Brno 2016

Dne 11. června 2016 se uskutečnil v Brně Králově poli závod poslušnosti pro všechna plemena dle zkoušek ZOP, ZPU1 a ZPU2.

1469616149_nemcicky

I. Voříškiáda Němčičky 2016

V sobotu 23. července 2016 se konala Voříškiáda v Němčičkách. První ročník této akce proběhl na podporu útulku Lukavice.