Proč štěně s průkazem původu?

PP, průkaz původu, nebo prostě jen „papíry“. Co to vlastně je a hlavně – k čemu mi to je? Já přece na výstavy chodit nechci!

Průkaz původu je přesně to, co říká samotný název. Je to oficiální dokument, který potvrzuje plemenní příslušnost psa, jeho rodiče a předky obvykle čtyři generace zpátky a taky například zdravotní vyšetření předků. Zapisují se do něj i výsledky z výstav, svodů a bonitací, ale to jen, když se pro ně rozhodnete, samotný průkaz původu vás, samozřejmě, k ničemu nezavazuje.

Stručně řečeno, jedná se o jakýsi „záruční list“ psa. Co všechno vám může zaručit?

1. Plemeno

Když si koupíte „čistokrevné“ štěně bez PP, nikdy vlastně nemůžete vědět, co z toho vyroste. Možná budete mít štěstí (alespoň na ten vzhled), ale možná taky ne, a místo „minijorkšírka“ vám vyroste šestnáctikilový kříženeček. Za posledních pár let jsem se osobně setkala s mnoha psy bez papírů, co měli být nějaké plemeno, no jednalo se opravdu pouze o křížence, byť roztomilé. Pokud chcete konkrétní plemeno, ať už kvůli vzhledu nebo povaze, jediná šance, jak ho doopravdy získat, je koupit štěně s průkazem původu.

1. Povahu

bar_7899Ano, tento bod jde společně s plemenem. Každé plemeno má určité charakteristiky, týkající se povahy, a právě na základě toho se rozhodujeme, jaké plemeno si pořídíme. Jestli chceme psa na hlídaní, nebudeme asi nadšení, když se bude kavkazák bojácně skrývat v kotci. No jsou to právě psi bez papírů, u kterých se nejčastěji vyskytují povahy netypické pro dané plemeno, ale i vysloveně poruchy chování, jako přílišná bázlivost nebo agresivita. Pouze průkaz původu, zaručující, že se jedná o dané plemeno, vám nejlíp zaručí i standardní povahu.

Výhoda záruky povahy jde ale ještě dál. Podle linie a předků se dá přesněji odhadnout předpoklad štěněte – taký retrívr z lovecké linie bude zřejmě malinko akčnější, jako retrívr, kterého rodiče jsou asistenční psi. No a především zkušený chovatel vám z daného vrhu nejlépe poradí štěně s povahou, jaká by vám vyhovovala. Tohle množitel neumí a ani o to nemá zájem a chovatelé „aby měla alespoň jednou štěňata“  zas často postrádají tu zkušenost.

1. Zdraví

Tohle je možná ten nejošemetnější bod vůbec. Nikdo a nic vám nezaručí, že pejsek nikdy neonemocní. Vrozenými a dědičnými vadami ale navzdory rozšířenému mýtu trpí i kříženci.

V dnešní době je na zdraví chovů kladen velký důraz a dobrý chovatel k této problematice přistupuje zodpovědně. V ceně štěněte se pak často odráží i investice do zdravotních vyšetření rodičů. Je snaha vyřazovat z chovu jedince, u kterých hrozí přenos onemocnění na potomstvo. Ne vždy se to sice daří i v „papírovém“ chovu – teď si ale představte, jaká je situace v chovu, kde se předkové ani zdravotní stav nekontroluje už vůbec! Už selský rozum napovídá, že to nemůže být lepší, a naše veterinární praxe to pouze potvrzuje. Nevěřte tvrzení, že „papírový pes je přešlechtěný a proto nemocný“. Pokud si na základě tohoto mylného přesvědčení pořídíte psa bez papírů, s velkou pravděpodobností budete dřív nebo později zklamáni.

1. Sportovní předpoklady

Tady musím zdůraznit slovo předpoklady, protože stoprocentní záruka prakticky neexistuje. Ale štěně z pracovní nebo sportovní linie bude mít mnohem lepší predispozici k úspěšné kariéře psího sportovce, a to jak po stránce povahové, tak ale i zdravotní. U mnoha plemen je podmínkou uchovnění i složení pracovních zkoušek, a tak se do chovu dostávají pouze jedinci schopní předávat pracovní vlohy dál.

1. Chovatelský servis

Průkaz původu dostane jen štěně z registrované chovatelské stanice po chovných rodičích. Pozor, průkaz původu pak dostane každé štěně z vrhu, není pravda, že štěňátko nedostalo PP, protože je poslední z vrhu, má křivý zoubek nebo jiný nesmysl. Co tím chci říct? Registrovaní chovatelé podléhají kontrolám a jejich činnost je regulována, například i vyhláškou daným počtem vrhů od jedné samice za určitou dobu nebo minimální a maximální věk feny při připouštění. Tyto pravidla se však vztahují dle platné legislativy pouze na chovatele – podnikatele, takže neregistrované chovy (především pak množírny) vesele kryjí feny při každé
m hárání, což je špatně. Průkaz původu vám dává dobrou záruku, že odchov probíhá podle uznávaných pravidel.

Registrovaný chovatel mnohem víc dbá i na další věci, jako je třeba správná vakcinace, odčervení a taky čipování štěňat. Téměř všechny špatně nebo i vůbec nevakcinované štěňata, které v praxi vidíme, jsou bez průkazu původu. Štěňata z chovatelských stanic jsou obvykle mnohem lépe socializovaná a do nových domovů si kromě průkazu původu často vezou i startovací balíček třeba s krmením, oblíbenou hračkou a tak dále. Chovatel rád zůstává s novými majiteli v kontaktu a je ochotný poradit s čímkoliv. A v neposlední řade, s chovatelem podepisujete kupní smlouvu, která vám dává například i právo na „reklamaci“. Nic z výše uvedeného nedostanete od člověka, co vám štěně podá na parkovišti, vezme si peníze v hotovosti a víckrát ho neuvidíte.

Když si kupujete novou televizi nebo auto, taky chcete vědět původ věci a dostat k nákupu záruční list. Přemýšlejte, jak vám záleží na koupi živé cítící bytosti. Cena by neměla být jediným rozhodujícím faktorem.

Mária Gambošová

Je studentka VFU, specializuje se na interní medicínu psů a koček. V době studia absolvovala praktické stáže v Norsku a Chorvatsku.

Jezevčík

Malý pejsek vhodný do rodin a do lovecké kynologie. Má svoji hlavu a potřebuje pevnou ruku. Bude vám nejlepším přítelem a partnerem na celý život.

9014866_xl

Tlapky a drápky, aneb když pejsek stárne

Ve stárnoucím organismu dochází k mnoha degenerativním změnám. Buňky a tkáně neregenerují tak jako „za mlada“, imunita je oslabena a tělo celkově pomalu chřadne. Tyto změny a jejich dopady se mohou mimo jiné projevit také na tlapkách a drápech.

give me five - dog pressing his paw against a woman hand

Aby Vám pes neutíkal

Když psa přivoláváte, postavte se bokem směrem k němu. Zavolejte ho hlasitě ale přátelsky. Nikdo se nebude chtít vracet k někomu, kdo křičí. Chvalte ho okamžitě, co se na vás podívá a dá se do pohybu směrem k vám.