Rhodéský ridgeback

Oddaný přítel rodiny, který je schopný řešit problémy po svém a pamatovat si spoustu věcí. Mimořádně silný pes, který vás ochrání a bude vám navždy věrný.

Historie

Toto plemeno pochází původně z Afriky, kde v minulosti hlídali domy svých pánů před útoky lvů a dalších divokých zvířat. Ridgeback lovil velmi dobře ve skupinách antilopy, gazely a další zvířata na volných stepích. V 17. století byl popsán v oblasti jižní Rhodesie velký a statný pes, který měl charakteristický rys na svém hřbetě – obráceně rostoucí pruh srsti. Postupně byl ridgeback křížen s menšími evropskými plemeny, ale vždy byl kladen důraz na zachování typického pruhu srsti. Do České republiky byl dovezen první pes tohoto plemene roku 1987.

Chování

Rhodénský ridgeback je milý a hravý pes, který by udělal vše pro svoji rodinu. Má velmi přátelskou povahu a potřebuje stálý kontakt se svým pánem. Nesnáší dril a fyzické tresty, přesto je potřeba ho důsledně vychovávat. Je tolerantní k dětem, ale není rád, když si z něj dělají hračku. Stále má ve své povaze lovecké instinkty, ale dnes se už aktivně lovu nevěnuje. Nemá problém s jinými zvířaty, ale musí se s nimi seznámit v útlém věku. K ostatním psům je často dominantní.

Vzhled

rhodesian-ridgeback-free-wallpapers-animalplanethd-com_Pes má v dospělosti výšku 63 až 69 cm a váhu 36,5 až 55 kg. Feny pak dorůstají do výšky 61 až 66 cm a váhy 32 – 50 kg. Toto plemeno je charakteristické červené až pšeničné barvy s černým nebo hnědým pálením. Srst je krátká, hustá, hladká a lesklá. Jiné barevné kombinace nejsou přípustné. Tělo ridgebacka je silné, mohutné, dobře osvalené s hlubokým hrudníkem. Má pevný a masivní hřbet, rovná záda a silné, dobře osvalené končetiny. Typickým znakem tohoto plemene je ridž – pruh opačně rostoucí srsti o šířce cca 5 cm, který začíná u lopatek a končí v bedrech. Psi se špatně rostoucím ridžem, případně bez tohoto znaku jsou vyřazovány z chovu. Jsou sice zdraví, ale nespadají pod standart plemene a dále je nelze množit.

Rhodénský ridgeback patří do VI. skupiny FCI – Honiči a barváři, sekce III. Příbuzná plemena.

Využití

Dříve byl ridgeback loveckým psem, který uměl výborně udržet kořist na místě do příchodu lovce. Dnes se již k lovu nevyužívá, ale instinkty stále má. Je od přírody obranář a ochránce. Nemá rád cizí lidi a stejně jako kdysi lvy, umí udržet i lidi daleko od svých milovaných. Díky své síle a dynamice je také výborným psem v soutěžích agility. Rád si také zaloví střapec a radost mu dělá coursing. Je to pro něj vítané zpestření a využití jeho přirozených loveckých vlastností.

Animals_Dogs_Sleeping_dog_on_floor_020830_

Zvířata nám bolest nedokážou říct, jak ji ale poznat?

Bolest nás trápí často, někoho víc, někoho míň. Vezmeme si prášek, jdeme si lehnout, nebo jdeme k doktorovi. Ale co když něco bolí našeho zvířecího miláčka? Snaží se nám to říct, ale my to nevidíme a nutíme ho běhat za míčkem, nebo soutěžit? Jak poznat, že vašeho psa nebo kočku něco bolí? Pár tipů vám řekneme v našem článku.

Pro útulky logo 300x300

PRO ÚTULKY – odeslaná materiální pomoc 8.2017

Děkujeme naší milé zákaznici paní Vandě V. z Hradce Králové za zakoupenou materiální pomoc pro pejsky. Dále děkujeme zákaznici z naší kamenné prodejny z Brna-Juliánova, která v obchodě nachala pro pejsky z útuku balení krmiva zn. Acana.Vše zabaleno a zdrama odesláno. Děkujeme, že pomáháte pomáhat!

old-dog-walking-on-leash-150713

Deset kroků k procházce bez tahání

Možná si právě říkáte, že snad není vůbec možné psa odnaučit tahat na vodítku, že jste už zkoušeli snad všechno!? Ono to ale opravdu jde.