1465369931_husky_hlava

Sibiřský husky

Severský pes, který miluje sníh, sport a celé roky byl veden k tažení saní po ledových pláních. Husky je přátelský a velmi oddaný pes. Jedná se o středně velkého psa, kterého mnoho lidí zná s různou barvou očí a huňatou srstí. Dominantní vůdce smečky, který má svou hlavu a jeho výchova není úplně snadná.

Historie plemene

Jak již název plemene napovídá, Husky pochází se Sibiře z okolí řekly Kolymy. Zde si ho v pravěku vyšlechtili Čukčové. Ke svému kočovnému životu potřebovali středně velkého psa, který utáhne jejich sáně při přesunu kmene z místa na místo. Také potřebovali ochránce, který zažene případné nepřátele. Husky se nejspíš vyvinul z Lajky, která se chovala na severu a byla tehdy velmi oblíbeným psem. V 19. století Huskyho objevili obchodníci na Aljašce a dovezli v roce 1909 do Ameriky.

Velkou oblibu získal Husky ve dvacátých letech našeho století. V roce 1925 propukla ve středisku zlatokopů v Nome epidemie záškrtu a bylo potřeba dopravit k nemocným co nejdříve léky. Nor Leonhard Seppala naložil nutné dávky na své sáně a se skupinou huskyů vyrazil vstříc ledové bouři, aby nemocným lidem pomohl. Výpravu úpěšně dokončil a dodnes se pamatuje na jeho hrdinský čin v nejdelším závodě saní tažených psy Iditarod, který měří více než 1930 km.

Chování

Sibiřský husky je dnes oblíbený jako rodinný pes především pro svoji lásku k dětem. K lidem i jiným psům je nekonfliktní, přesto k příslušníkům stejného plemene bývá dominantní. Husky je velmi inteligentní pes, který horlivě a rád pracuje. Je zvyklý na práci ve smečce s přesnou hierarchií a bojem o místo v ní.

Husky není ovšem tak bezproblémový pes, jak by se mohlo na první pohled zdát. Předně pro jeho nutnost pohybu, ale také pro jeho hůře vychovatelnou povahu. Nelze snadno vycvičit jako jiná plemena a už běžná poslušnost může být problém. Husky se také hůře nechá venčit na vodítku a řadí se mezi chronické útěkáře.

Vzhled

huskyDnes je Husky oblíbený především v Kanadě a USA. Řadí se mezi saňové psy, podle FCI patří do 5 skupiny špicové a primitivní plemena, sekce 1 severští saňoví psi. Jedná se o středně velké plemeno, fena dosahuje výšky 50-56 cm, pes 61-64 cm. V dospělosti váží feny 15,5-23 kg a psy 20,5-28 kg. Dožívají se 13 let.

Srst má Husky hustou a dvojitou s kvalitní podsadou střední délky. Ve standartu plemene jsou povoleny všechny barvy s kresbou na hlavě, kterou je Husky charakteristický. Jeho srst udržuje tělesnou teplotu i v mrazech. Oči mohou být hnědé nebo modré, přípustné je i každé oko jiné barvy nebo oči skvrnité.

Využití

Husky byl v minulosti za druhé světové války využíván pro pátrací a záchranné služby. Tyto vlastnosti si zástupci plemene nesou dodnes. Sibiřský husky je dnes především milovaným členem rodiny nebo se využívá na závody psích spřežení. Pro svou povahu není ideálním psem do bytu a pro majitele s omezeným časem.

17632292_1922708044609270_3071396441413988397_o

Jarní dávka pomoci pro Psí cestu František

Náš projekt Pomoc pro pejsky z útulku pokračuje a my díky vám můžeme každý měsíc posílat několik balíků pomoci do různých organizací. V březnu jsme odeslali balíček do Psí cesty František a trefili jsme se opravdu do černého…

Pro útulky logo 300x300

Dejte nám šanci – materiální pomoc

Psí hvězda věnovala 05.10.2107 pejskům z psího hospicu Dejte nám šanci, z.s. hmotné dary v hodnotě 7 880 Kč v podobě zajištění střešní krytiny pro unimo buňku ve které mají sklad krmiva a věcí potřebných pro chod hospicu. Tým Psí hvězda se podílel na dobročinné brigádě dne 1.10.2017, při které zmíněná střecha byla opravena a nejen ta.

8204d462-c761-4387-a082-7b723c7860bc

Granulky pro Lukavice

V úterý 26. července 2016 jsme se vydali podívat na Psí domov Lukavice.