sad-dog-on-hardwood-floor

Slavte tiše! Zkuste to letos jinak…

Oslavy konce roku jsou pro Vaše domácí mazlíčky stresujícím obdobím. Psi mají mnohem citlivější uši než lidé a slyší proto i zvuky, o kterých lidé nemají ani tušení. Intenzivní hluk u nich může vyvolat silnou bolest a stres. V krajním případě může zvíře upadnout I do šoku. Výjimkou není ani epileptický záchvat. A právě Silvestrovská noc je plná takových zvuků. Podívejte se s námi, jak můžete Vašim miláčkům pomoci toto období lépe zvládnout.

Připomeňme si obecně známé rady

Ráno, ještě před vypuknutím silvestrovských oslav vezměte psa na pořádnou procházku, aby se unavil.  Mějte ho však vždy bezpečně na pevném vodítku. Lidé střílejí petardy už od rána a  rána může pejska polekat a snadno se zaběhne. Pro jistotu pejska označte obojkem a známkou s vaším telefonním číslem a ideálně i čipem. V případě ztráty tak bude větší šance na jeho nalezení.

Držte pejsky v bezpečném prostoru

Nenechávejte psa na zahradě ani jiném volném prostranství. Vystresované zvíře se často chová velmi nepředvídatelně. Pozor na ostré předměty a sklo. Z uleknutí může dojít snadno ke zranění. Hlasité rány z petard mohou také vašemu psovi nenávratně poškodit sluch.

Zůstaňte v klidu a buďte spolu

img_6438Pejska zbytečně nestresujte, snažte se zůstat v klidu, okolní ruch se snažte ignorovat. Můžete také zkusit pár jednoduchých cviků a zabavit pejska pomocí pamlsků nebo hraček. Ideálně zůstaňte s pejskem doma, zapněte nahlas televizi nebo rádio. Tím utlumíte okolní ruch. Pejska přehnaně neutěšujte, buďte k němu vlídní a chovejte se jako každý jiný běžný den. Chlácholením a nezvyklým chováním pejska spíše více znejistíte. Berte to jako možnost věnovat svému kamarádovi a ne jako noc hrůzy pro vás oba.

Když babské rady nezabírají, poraďte se s odborníkem!

• Sedativa

Je možné použít v případech, kdy nezabírá jiný postup. Mají velmi silný dopad i na hysterické a labilní jedince. Pes se pod jejich účinkem uklidní a nevnímá svět okolo. O vhodném použití je nutná konzultace s veterinárním lékařem. Nejčastěji se ve veterinární medicíně užívá Sedalin. Pejska pod sedativy nikdy nenechávejte samotného. V žádném případě nepoužívejte lidské prášky na spaní a podobná omamná léčiva!

• Homeopatika

Přírodní léčiva s šetrným účinkem. Jejich působení je velmi individuální a je třeba ho vyzkoušet na konkrétním psovi po poradě s homeopatem. Příkladem může být sirup Sedalia, volně dostupný v lékárně.

• Uklidňující zábal15801123_1623374361009900_710527786_n

Zkusit můžete také speciální uklidňující zábal. Byl vyvinut odbornicí a zakladatelkou metody Ttouch Lindou Tellington. Stačí Vám k němu kousek elastické bandáže nebo pásky a správná technika. Jak postupovat znázorňuje následující obrázek.

Pes byl měl být na tento zábal zvyklý předem, není vhodné ho zkoušet během stresujícího období.

• Bachovy esence

Jsou velmi účinnou a oblíbenou pomůckou u bázlivých psů. Vhodné je použití zejména kejklířky, případně v kombinaci se snědkem okoličnatým. S podáváním je dobré začít několik dní před silvestrovskou nocí, ale je možné použít i v případě náhlého stresu. Jsou velmi bezpečné a jejich podávání je jednoduché.

• Feromony

Jsou k dostání ve formě odpařovačů do zásuvky. Navozují u psů ale I koček veselou, přátelskou atmosféru.

Pamatujte, že každý pes je jiný a potřebuje individuální péči. Doufáme, že vám naše rady pomohou prožít konec roku beze stresu.

Přejeme Vám a Vašim miláčkům klidný start do Nového roku.

Váš tým Psí hvězdy.

Veronika Albrechtová

Studuje na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se specializací na fyzioterapii zvířat a koně.

JAH6b3d96_42CzechteamFMBB2017CanicrossaBikejor

Češi patří mezi světovou špičku ve sportu se psem. Domů putoval i mistrovský titul

Sporty se psy u nás mají silné kořeny a ve světové špičce se rozhodně neztratíme. Do německého Halle se na konci dubna vydala dvanáctičlenná výprava. Z mistrovství světa belgických ovčáků dovezli zlato a stříbro v canicrossu a bronz v kategorii bikejoringu.

15319220_1137477526371294_1922372731037770175_n

Každý den s obrovskými bolestmi, Theo a jeho příběh

Ani ne roční pejsek si za svůj život prošel už mnohým. Každý krok je pro něj bolestivý, ale přesto má neuvěřitelnou radost ze života. Nyní v Dreams from the Darkness v Račicích bojuje za svůj další život. Aktuálně má za sebou náročnou operaci zlomené zadní nožky a doufá, že ho čekají Vánoce v teple domova. Nyní potřebuje finanční podporu na uhrazení operace.

Animals___Cats_Cat_and_dog_sleeping_044350_

Jak psovi poskytnout kvalitní spánek

Koupili jste vašemu psovi drahý pelíšek a on na něm neleží? Má váš pes jedno místo na spaní dané příkazem? Víme, jak kvalitní spánek nám dokáže udělat dobře, jak moc je důležitý pro zdravou funkci těla i mozku. Stejně prospěšný je i u psů.